Home » Cum să faci orice » Cum se prepară dulceața de mentă și cât zahăr trebuie să pui în ea

Cum se prepară dulceața de mentă și cât zahăr trebuie să pui în ea

Ileana Mladinoiu / 16.06.2021, 10:05
Cum se prepară dulceața de mentă și cât zahăr trebuie să pui în ea

La fel ca lămâia, menta este unul dintre ingredientele preferate ale remediilor bunicilor, deorece este plină de virtuți. Menta are proprietăți digestive. Calmează stomacul, stimulează bila și, prin urmare, digestia, grație concentrației sale de fier și vitamina C.

Menta, beneficii și întrebuințări

Menta sau izma de grădină, cum i se mai spune în popor, poate limita refluxul gastric, tratând astfel respirația urât mirositoare. În plus, prospețimea sa este inimitabilă.

Menta are proprietăți de calmare a durerii. Ameliorează astfel mușcăturile de insecte și rănile. De asemenea, este utilizată în prim ajutor în caz de șocuri violente sau dureri musculare.

Unele studii clinice arată, de asemenea, beneficiile sale împotriva cefaleei și pentru relaxarea sistemului nervos. Reduce din intensitatea stărilor de anxietate.

Decongestionant, menta face posibilă respirația ușoară, când răciți. Bogată în antioxidanți, planta ar putea preveni anumite tipuri de cancer. Dacă nu s-a efectuat încă niciun studiu clinic pe această temă, capacitatea sa de a preveni oxidarea și bolile cardiovasculare este trecută în palmaresul beneficiilor sale.

Prin calmarea stomacului și stimularea bilei, menta dă ficatului posibilitatea să elimine eficient toxinele. Prin urmare, este, la fel ca lămâia, un detoxifiant activ.

Inimitabilă, prospețimea mentei ne însoțește în toate anotimpurile: o întâlnim în mojitos vara, ceaiuri iarna, supe toamnă și chifle primăvara.

Dar menta este la fel de bună și pentru prepararea jeleurilor, a dulceților, siropurilor, uleiurilor esențiale.

Dulceața de mentă
Dulceața de mentă

Cum se prepară dulceața de mentă și ce trebuie să conțină

Acest deliciu mentolat și parfumat, în unele cazuri poate fi folosit ca medicament, deoarece întărește sistemul imunitar, tratează simptomele de răceală, ajută la rezolvarea diferitelor probleme gastrice.

Ingrediente:
-285 g de mentă proaspătă;
-2 lămâi;
-1,3 kg de zahăr;
-700 ml apă plată sau de izvor

Cum se prepară dulceața de mentă

Frunzele de mentă se taie bucăți, cu o foarfecă, iar una dintre lămâi se va tăia rondele. Se pun apoi bucățile de mentă într-o cratiță și se fierb cu apa și lămâia, timp de 10 minute.

Urmează maceratul 24 de ore și strecuratul. Zeama rezultată va fi amestecată cu zahărul și cu sucul de la lămâia cealaltă. Se va da la foc mic pentru circa 1 oră și jumătate- 2 ore.

Este foarte important să vedeți dacă amestecul de mentă are consistența potrivită Pentru acest lucru, veți folosi o lingură de lemn cu ajutorul căreia, la fel ca la orice dulceață, veți lua câte o picătură din cratiță și o veți pune pe o farfurie. Dacă pe farfurie picăturile rămân ferme înseamnă că totul a fiert sufcient.

De reținut că dulceața de mentă se toarnă fierbinte în borcane sterilizate ale căror capace vor fi imediat înfiletate.

Când se culege menta pentru dulceață

Veți dori să păstrați aroma irezistibilă a mentei pentru dulceață.

Ideal ar fi să o culegeți înainte de înflorire, preferabil dimineața, pe vreme însorită, când uleiurile esențiale din ea dau cea mai mare intensitate aromei.

După recoltare, puteți să o păstrați în borcan proaspătă sau uscată.

Cum mențineți menta proaspătă

Menta proaspătă se menține în felul următor: Tăiați cam 2,5 cm de la capetele tulpinilor. Puneți aproximativ 2,5 cm apă într-un borcan de sticlă. Așezați în el menta peste care veți pune o pungă de plastic nu foarte strânsă, având grijă să nu striviți frunzele. Dacă vi se pare că punga de plastic nu stă deloc bine fixată, puteți să o securizați cu un elastic.

Puneți borcanul cu mentă pe un raft din frigider, având grijă să schimbați apa la 2-3 zile, iar în borcanul cu planta veți pune tot cam 2,5 cm apă. Menta poate fi păstrată în frigider pentru cel mult 2 săptămâni.

Cum păstrați menta uscată la borcan

Pentru uscărea mentei, puteți recurge la oricare dintre aceste metode:

Uscarea la aer

Buchețelele de mentă sunt legate cu o sfoară. Vor fi puse în pungi de hârtie și agățate într-o încăpere întunecată, aerisită, fără praf. Frunzele se vor usca în aproximativ 1-2 săptămâni

Uscarea în cuptor

În cuptorul încins la 180 de grade veți pune o tavă pentru prăjituri cu hârtie de copt, iar în tavă așezați frunzele de mentă pentru 2-4 ore. Uscarea se va produce când se sfărâmă ușor.