Home » Când, unde, cum » A desfăcut o lămâie și a pus bicarbonat de sodiu în ea. Ce a urmat câteva secunde mai târziu. Reacția surprinzătoare

A desfăcut o lămâie și a pus bicarbonat de sodiu în ea. Ce a urmat câteva secunde mai târziu. Reacția surprinzătoare

Manolică Anca / 15.06.2021, 13:10
A desfăcut o lămâie și a pus bicarbonat de sodiu în ea. Ce a urmat câteva secunde mai târziu. Reacția surprinzătoare

Toată lumea știe deja că bicarbonatul de sodiu este bun la toate. De la curățat absolut orice prin casă și până la băuturile naturiste cu apă, zeamă de lămâie și bicarbonat de sodiu, acesta pare a fi un ingredient minune. Dar te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă dacă pui bicarbonat de sodiu într-o lămâie? Iată ce reacție chimică incredibilă se produce.

A desfăcut o lămâie și a pus bicarbonat de sodiu în ea. Ce s-a întâmplat mai apoi este incredibil

În cadrul Școlii de vară cu științe live, producătorul Live Science, Diana Whitcroft, realizează diferite experimente practice simple prin care atât copiii, cât și părinții, pot învăța mai ușor chimia. În fiecare săptămână, este explorat un domeniu diferit al STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică), experimentele fiind distribuite pe conturile de socializare Live Science.

Și în unul dintre aceste experimente, gazda a aratat ce s-a întâmplat după ce a desfăcut o lămâie și a pus bicarbonat de sodiu în ea, adică ce reacție chimică are loc între bicarbonatul de sodiu și acidul citric (sucul de lămâie, în acest caz). Rezultatul este uimitor. Iată cum se formează un „vulcan de lămâie”.

Cum obții vulcani de lămâie

Este important de menționat de la început că acest experiment științific trebuie încercat numai sub supravegherea unui adult. De asemenea, în timpul experimentului trebuie evitată atingerea feței sau a ochilor și indicat ar fi să se paote ochelari de protecție. De asemenea, trebuie spălate întotdeauna bine mâinile după orice experiment. Așadar, iată ce lucruri sunt necesare în realizarea acestei reacții chimice:

  • Tavă sau foaie cookie
  • Hârtie (opțional)
  • Lămâi
  • Cuțit de tăiat
  • Băț de înghețată
  • Linguriţă
  • Colorant alimentar
  • Detergent de vase
  • Bicarbonat de sodiu
A desfăcut o lămâie și a pus bicarbonat de sodiu în ea. Vulcanii de lămâie
A desfăcut o lămâie și a pus bicarbonat de sodiu în ea. Vulcanii de lămâie
  • Pregătirea lămâii

Pune tava pe o suprafață bine acoperită cu ziar, după care taie o mică porțiune din fundul de lămâie, astfel încât aceasta să stea în poziție verticală. Apoi, taie vârful lămâii, până se vede pulpa și sucul din interior. Folosind bățul de îngheață, zdrobește interiorul lămâii, astfel încât „carnea” sau pulpa interioară să fie complet împinsă în jos și lămâia să fie umplută în cea mai mare parte cu suc. Atenție să nu înțepi coaja de lămâie.

  • Colorantul alimentar

Punce câteva picături de colorant alimentar în lămâie. Cantitatea de colorant pe care o folosești depinde de mărimea lămâii și de cantitatea de suc pe care a lăsat-o. În cazul lămâilor mici cu foarte puțin suc se pun circa 2-3 picături, iar în cazul lămâilor mari cu mult suc, circa 4-5 picături. Poți pune diferite combinații de culori pentru a vedea ce iese sau poți folosi chiar mai multe lămâi la experiment pentru un efect și mai spectaculos. Apoi, pune o picătură de detergent de vase în lămâie.

  • Erupția vulcanului din lămâie și bicarbonat de sodiu

Folosind lingura, presară în lămâie câteva lingurițe de bicarbonat de sodiu. Din nou, în funcție de mărimea lămâii, va trebui să ajustezi cantitatea. În cazul lămâilor mici cu foarte puțin suc se pun circa 2-3 lingurițe, iar în cazul lămâilor mari cu mult suc, circa 4-5 lingurițe. Imediat, ar trebui să se observe clocotirea și pâlpâirea, însă este posibil să fie nevoie să amesteci mai bine sucul și bicarbonatul de sodiu cu bățul. Apoi, vei vedea cum lămâile vor începe să se revarse cu bule colorate.

Știința din spatele vulcanilor de lămâie

În momentul în care s-a adăugat bicarbonatul de sodiu în zeama de lămâie, acesta a clocotit și a făcut spumă. Acest lucru se datorează faptului că atunci când bicarbonatul de sodiu și acidul citric (sucul de lămâie) sunt combinate, acestea reacționează formând dioxid de carbon gazos și un compus chimic numit citrat de sodiu. Dioxidul de carbon este cel care provoacă toate acele bule.

Citratul de sodiu este sodiul derivat din acidul citric și este des folosit în viața de zi cu zi. Este utilizat ca anticoagulant, precum și ca regulator al acidității în alimente.