Home » Cum să faci orice » Cum se pun corect castraveții în oțet. Este o rețetă creată de sute de bunici

Cum se pun corect castraveții în oțet. Este o rețetă creată de sute de bunici

Ileana Mladinoiu / 02.08.2021, 17:58
Cum se pun corect castraveții în oțet. Este o rețetă creată de sute de bunici

Castravetele are multe proprietăți și beneficii pentru corpul nostru, în principal datorită conținutului său ridicat de apă, circa 97%. Aportul caloric al acestei legume este mai mic, de aceea se consumă mult în timpul dietei. De asemenea, castravetele conține puțini carbohidranți.

De unde provine de fapt castravetele

În schimb, oferă o doză bună de fibre, precum și vitaminele A, B, C și E. În ceea ce privește mineralele, castravetele este foarte bogat în potasiu, fier, calciu, fosfor și magneziu.

Castravetele poate fi consumat crud în salate. Multe persoane îl taie felii și le stropesc cu sare pentru a scăpa de gustul lor amar. Se poate rade, fiind utilizat ca ingredient pentru diverse sandvișuri.

Se spune că leguma este originară din India, deși nu suntem siguri. A fost cultivată în Asia de Est de peste 3.000 de ani și este probabil adusă în Europa de către romani. Aparține aceleiași familii ca pepenele verde, pepenele galben și dovleceii. Deși se crede adesea că este o legumă, este, de fapt, un fruct.

Planta se dezvoltă dintr-o sămânță închisă. Din punct de vedere științific, rezultatul polenizării plantei de castravete este un fruct. Clasificarea acesteia ca legumă, ca în cazul roșiilor și a dovlecelului, de exemplu, este arbitrară și se bazează în principal pe folosirea acestuia în bucătărie.

Crud sau murat, valoarea nutritivă ridicată a castravetelui îl face un „super aliment”, benefic pentru sănătatea generală. Protejează împotriva răcelilor datorită conținutului său de vitamina C și ajută la vindecare.

Castraveți în oțet
Castraveți în oțet

Cum se pun corect castraveții în oțet. Rețeta gospodinelor desăvârșite

Ingrediente

  • 100 castraveți (cornișon);
  • 4-5 morvovi;
  • 10 boabe de piper;
  • 2 foi de dafin;
  • 2-3 frunze de țelină;
  • 1 căpățână de usturoi;
  • 1 linguriță sămânță de muștar;
  • oțet, sare (30 de g pentru litrul de oțet);
  • apă.

Mod de murare

Castraveții se aleg proaspeți, tineri și sănătoși. Se spală, se lasă să se scurgă și se înțeapă din loc în loc pentru a se mura mai bine. Morcovii se curăță de coajă și se crestează pe margini, se taie în felii subțiri, așa fel ca să arate ca niște rotițe dințate.

Usturoiul se curăță de coajă. Castraveții se așează în borcan în picioare. Printre ei se presară căței de usturoi, frunze de țelină și feliuțe de morcov.

Se pregătește o saramură din două părți de apă, o parte oțet și sare, care se pune la fiert cu frunzele de dafin și boabele de piper. După ce a clocotit se lasă să se răcească și se toarnă peste castraveți.

Sămânța de muștar se pune într-un săculeț de tifon și se așează deasupra. Saramura de oțet trebuie să acopere bine atât castraveții cât  sămânța  de muștar. După gust se pot pune și câteva felii de tarhon. Borcanul se leagă imediat și se păstrează la răcoare.

Ce trebuie să mai știți, conform studiilor, este faptul că zeama de castraveţi muraţi favorizează pierderea în greutate, fiindcă ingredientul principal este oțetul.

De asemenea, consumul de zeamă de murături duce la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Fluctuaţiile nivelului de glicemie în sânge pot duce la complicații grave de sănătate, inclusiv pierderea vederii, insuficienţă cardiacă şi leziuni renale.