Home » Cum să faci orice » Cum alegi cel mai bun și gustos pepene roșu. 5 detalii care fac diferența

Cum alegi cel mai bun și gustos pepene roșu. 5 detalii care fac diferența

Manolică Anca / 11.07.2021, 11:34
Cum alegi cel mai bun și gustos pepene roșu. 5 detalii care fac diferența

Alegerea pepenelui perfect poate fi o sarcină destul de dificlă. De câte ori nu ți s-a întâmplat să cumperi un pepe și când ajungi acasă să constați că nu este deloc bun. Fie că ne dorim să fie bine copt, mai zemos sau ceva mai dulce, respectarea câtorva reguli te va ajuta să pleci acasă fix cu cel mult dorit. Iată cum alegi cel mai bun și gustos pepene roșu.

Cum alegi cel mai bun și gustos pepene roșu

De fiecare data când mergi la piață pentru a cumpăra un pepene roșu, te chinui să îl alegi pe cel mai bun, pe cel mai copt, pe cel mai dulce, pe cel mai cel. Normal, cu toții vrem asta pentru că multora dintre noi ni s-a întâmplat să îl cumpărăm ba prea crud, ba trecut și, în final, să ajungă la gunoi.

În cazul în care nu vrei să-i faci dop pentru a-l gusta pe loc există câteva sfaturi despre cum să alegi cel mai bun și gustos pepene roșu. Cei mai buni, dulci și zemoși pepeni au câteva secrete pe care nu mulți le știut.

Detalii care fac diferența

Iată la ce să fii atent când cumperi un pepene roșu:

  • Testul sunetului

Una dintre cele mai cunoscute metode de a verifica daca un pepene este copt este testul sunetului. Atunci când în bați coaja unui pepene copt trebuie să se audă un fel de ecou, sunetul dând impresia de elasticitate. Totodată, un pepene bine copt va scoate un pârăit atunci când apeși cu putere pe el. De obicei, pepenii care pârâie sunt și cei care se crapă atunci când bagi cuțitul în ei. Un semn bun că pepenele este copt și dulce.

  • Cum alegi cel mai bun și gustos pepene roșu. Atenție la mărimea și greutatea pepenilor

Pepenele trebuie să fie greu pentru mărimea lui. Un pepene care este deja trecut, va fi mereu mai ușor decât unul copt. Așa că, înainte de a-l cumpăra, cântărește-i în mână mai întâi și alege-l pe cel mai greu. Cu toate că nu este cel mai aspectuos, mai bine alegi unul mai mic și bun decât unul mare și necopt sau trecut.

Având în vedere că pepenii sunt 90% apa, un pepene care este greu pentru dimensiunea pe care o are va conține o cantitate mai mare de apa, un indicator foarte bun că nu este sec în interior (adică copt dar vechi, trecut).

Cum alegi cel mai dulce pepene roșu
Cum alegi cel mai dulce pepene roșu
  • Privește atent codița

Daca un pepene are codița verde crud, înseamnă că pepenele este proaspăt cules și nu este neapărat cel mai copt. O codiță uscată, indică faptul că pepele este copt și că este cules de 5-7 zile pe puțin. Uneori, când pepenele s-a copt, codiță se usucă de la sine și se poate chiar și rupe. Astfel că, ține minte să nu alegi niciodată un pepene care are codița verde crud.

  • Cum alegi cel mai bun și gustos pepene roșu. Pata galbenă

Unii spun că nu este chiar o regulă ca pepenii care au o pată galbenă pe coajă să fie copți sau dulci. Cu toate acestea, există o explicație pentru existența acestei pete și de ce ea indica că pepenele roșu este copt. Pata galbenă apare în partea în care pepenele a stat sprijinit pe pământ și care nu a fost expusă la soare. Dacă pata este albă sau nu există, înseamnă fie că pepenele roșu nu este copt, fie că a fost întors de pe o parte pe alta.

  • Coaja sănătoasă

Deși nu te-ai fi gândit la asta, coaja chiar spune multe despre miezul unui pepene roșu. Dacă aceasta este lucioasă, cu aspect cerat, rotundă și fară deformații, înseamnă că pepenele este ajuns la maturitate, iar miezul este copt în întregime. Atenție, nu cumpăra pepenele care are coaja moale, pentru că acest lucru nu poate să însemne decât că acesta este trecut.