Home » Life & Style » Ce alimente să consumi pentru buna funcționare a rinichilor. 11 recomandări care te ajută să îți cureți toxinele din corp

Ce alimente să consumi pentru buna funcționare a rinichilor. 11 recomandări care te ajută să îți cureți toxinele din corp

Manolică Anca / 06.03.2021, 13:25
Ce alimente să consumi pentru buna funcționare a rinichilor. 11 recomandări care te ajută să îți cureți toxinele din corp

Rinichii sunt responsabili de eliminarea apei și a toxinelor din organism, controlând totodată și tensiunea arterială. Afecțiunile renale dau multe bătăi de cap pacienți, durerile care apar fiind greu de suportat. Află, așadar, ce alimente să consumi pentru buna funcționare a rinichilor.

Ce alimente să consumi pentru buna funcționare a rinichilor

Rolul rinichilor este de a filtra substanţele toxice, de a elimina deşeurile metabolice din organism şi de a regla tensiunea arterială. O dietă echilibrată este cea mai bună metodă prin care putem ajuta rinichii să se menţină sănătoşi. Bogată în fructe, legume şi alimente sănătoase, organismul va funcționa perfect. Bineînțeles, alături de apă, cel mai important ingredient atunci când vine vorba despre sănătatea rinichilor. Consumul de apă recomandat este de 8 pahare pe zi, în cazul femeilor, și 13 pahare, în cazul barbaților.

„Pentru a-i menţine sănătoşi trebuie să ţinem cont de câteva reguli: să consumăm lichide, de preferat apă, pentru a împiedica deshidratarea şi formarea pietrei la rinichi, să fim atenţie la cantitatea de proteine de origine animală pe care o consumăm, să nu mâncăm prea sărat sau picant. Rinichii au funcţii multiple şi importante în organism. Ei elimină toxinele din organismul nostru, dar altă funcţie este aceea de a menţine constant concentraţia de săruri şi apă din organism, de aceea trebuie să fim atenţi pentru a-i menţine în formă”, explică medicul de familie Denisa Zaharia, potrivit Adevărul.

Ce alimente să consumi pentru buna funcționare a rinichilor
Ce alimente să consumi pentru buna funcționare a rinichilor

Alimente recomandate

Iată ce alimente ar trebui să consumi pentru buna funcționare a rinichilor:

1. Varză – este o legumă bogată în fitochimicale. Antioxidanții din ea reduc riscul de cancer, de afecțiuni cardiovasculare, precum și de disfuncții renale.

2. Conopidă – fiind bogată în vitamina C, acid folic și fibre, conopida este recomandată a fi consumată pentru o bună funcționare a rinichilor. Mai mult, conopida conține compuși care neutralizează substanțele toxice din organism.

3. Ardei gras roșu – fiind sarac în conținutul de potasiu, este foarte sănătos pentru rinichi. Mai mult, acesta conține vitamine precum A, B6, C, acid folic, precum Și fibre. Conținutul de licopen oferă protecție împotriva cancerului.

4. Sparanghel – este sarac în calorii, dar bogat în vitamina A, C și K. Testele realizate au demonstrat că susține funcțiile renale, dar nu este recomandat consumul zilnic ăentru că este bogat în potasiu, calciu și fosfor.

5. Suc de lamaie – un ajutor de nădejde în combaterea afecțiunilor renale. Vitamina C și acidul cictric ajută la menținerea pH-ului organismului, întârind sistemul imunitar. Este recomandat să se consume înainte de mic dejun sau de prânz.

6. Semințe de dovleac – concentrația mare de fibre dietetice, proteine, vitamina E, zinc, cupru și fier, ajută la reducerea riscului de formare a pietrelor la rinichi.

Semințele de dovleac te ajută să previi formarea pietrelor la rinichi
Semințele de dovleac te ajută să previi formarea pietrelor la rinichi

7. Măr – este bogat în vitamine, minerale și fibre. Acestea au proprietăți antiinflamatoare și antioxidante, care reduc colesterolul „rău” și riscul de diabet, o cauză a insuficieței renale.

8. Merișoare – sunt foarte folosite în tratarea infecțiilor urinare, acționând totodată si ca un antibiotic care împiedică înmulțirea bacteriilor la nivelul aparatului urinar. Atenție, consumul excesiv poate suprasolicita rinichii.

9. Afine – sunt bogate în antioxidanti și ajută la eliminarea toxinelor din organism. Sucul de afine este deosebit de eficient în lupta împotriva infecţiilor bacteriene de la nivelul tractului urinar. Cei care au cistită trebuie să consume mult suc de afine neîndulcit, pentru a putea elimina bacteriile E-coli şi Proteus, care provoacă dureri în timpul urinării, crampe abdominale sau chiar sângerări.

10. Cireșe – sunt o sursă bogată de antioxidanți și fitochimicale, care protejează atât rinichii, cât și inima. Consumul zilnic reduce inflamația de la nivelul rinichilor. Același lucru este valabil și dacă se consumă ceai din codițe de cireșe.

11. Pepene roșu – bogat în vitamina A, B6 şi C, cu un conţinut de apă de 95%, pepenele este o reală binefacere pentru sănătate. Pepenele previne deshidratarea în timpul verii, stimulează imunitatea prin intermediul limfocitelor şi creşte astfel rezistenţa organismului la infecţii.