Home » Life & Style » Alimente care scad acidul uric. 8 legume și fructe care ajută cel mai mult

Alimente care scad acidul uric. 8 legume și fructe care ajută cel mai mult

Manolică Anca / 23.02.2021, 13:13
Alimente care scad acidul uric. 8 legume și fructe care ajută cel mai mult

Acidul uric este o substanţă produsă de organism ce se găseşte în sânge şi urină şi care rezultă în urma arderii proteinelor. Iată ce efecte are acidul uric produs în exces asupra sănătăţii organismului și care sunt acele alimente care scad nivelul lui.

Nivelul ridicat de acid uric

Acidul uric este o substanță chimică pe care organismul o produce, în mod automat, prin descompunerea unor substanțe numite purine. Acestea sunt prezente în toate celulele corpului, dar şi în multe alimente. În general, organismul dizolvă acidul uric din sânge, care ajunge apoi în rinichi și se elimină prin urină. Cu toate acestea, unele persoane nu reușesc să elimine suficient acid uric, corpul producând această substanță în cantități excesive. Iată în ce alimente se regăsesc purine:

  • Fasole
  • Mazăre
  • Ficat
  • Pește
  • Fructe de mare
  • Mezeluri
  • Bere
  • Sucuri acidulate

Un nivel ridicat de acid uric poate aduce cu sine numeroase probleme de sănătate:

  • Inflamarea continuă și excesivă a degetelor de la mâini și picioare, care provoacă dureri acute.
  • Cristalizarea acidului uric, ce conduce la dezvoltarea pietrelor la rinichi.
  • Modificarea pH-ului urinei, ce provoacă, pietre la rinichi.
Un nivel ridicat de acid uric poate provoca dureri acute
Un nivel ridicat de acid uric poate provoca dureri acute

Alimente care scad acidul uric

O dietă echilibrată ajută la prevenirea creșterii nivelului de acid uric. De asemenea, un consum suficient de apă este esențial pentru eliminarea toxinelor. Iată care sunt cele mai bune opțiuni de alimente care scad nivelul de acid uric:

1. Anghinarea

Unul dintre cele mai bune alimente care ajută la scăderea nivelului de acid uric. Anghinarea conține antioxidanți, minerale, vitamine și este bogată în fibre și proteine. Grație proprietăților sale diuretice, aceasta elimină acidul uric, dar și toxinele prin urină.

Ingrediente și mod de preparare: Cumpără 500 de g de anghiare, spal-o bine și apoi pune-o într-o cratiță împreună cu un litru de apă. Se lasă la fiert cel puțin 40 de minute, după care se poate servi.

2. Ceapă

Această legumă poate fi folosită pentru tratarea unei game largi de afecțiuni, inclusiv este benefică în scăderea nivelului de acid uric din sânge.

Ingrediente și mod de preparare: Se curăță și se taie două cepe în jumătăță, după care se pun la fiert în ½ litru de apă. Toarnă apa de la fiert într-o sticlă și pune zeama unei lămâi. Acest amestec se bea pe parcursul unei zile.

3. Dovleac

Dovleacul este, de asemenea, un aliment diuretic care elimină acidul uric în mod natural. Pentru a te profita de toate proprietățile sale benefice, consumă această legumă gustoasă și hrănitoare fiartă sau gătită la cuptor.

4.  Măr

Elimină excesul de toxine în mod natural și sigur și, la fel ca dovleceii, pot fi consumate și fierte sau coapte.

5. Țelină

Țelina intră și ea pe lista de alimente care scad acidul uric, având efecte detoxifiante. Se poate consuma crudă, fiartă sau oricum dorești.

6. Carne de pui

În vreme ce carnea roșie crește nivelul acidului uric, cea de pui îl scade foarte ușor. Același lucru este valabil și în cazul ouălor.

7. Morcov

Nici morcovi nu lipsesc din lista de alimente care scad acidul uric. Aceștia ajută la eliminarea excesului acestei chimicale. Fie că îi mănânci proaspeți, gătiți la cuptor sau în sucuri, morcovii îți oferă numeroase beneficii.

8. Apa este indispensabilă

Și, nu în ultimul rând apa. Consumul de apă este extrem important, indiferent dacă ai exces de acid uric în organism sau nu. Un consum suficient de apă crește producția de urină, ajutând astfel la eliminarea toxinelor din corp. Este recomandat să bei cel puțin doi litri pe zi.

Alte recomandări pentru a reduce nivelul acidului uric: 

  • Nu consuma fructe în exces, pentru că ele se transformă în purine, pe care organismul nu le poate metaboliza.
  • Fierbe bine alimentele pentru a reduce cantitatea de purine din compoziția lor.
  • Bea ceaiuri și sucuri naturale, Pe lângă cei doi litri de apă.
  • Nu te înfometa și servește cantități moderate de mâncare de-a lungul zilei.
  • Consumă alge marine și fructe oleaginoase pentru a ține sub control nivelul acidului uric.
  • Consumă cel puțin un gram de calciu pe zi pentru a preveni durerile și artrita.
  • Evită consumul de sare.
  • Elimină consumul de alcool.