Home » Life & Style » Cel mai bun pește pentru saramură – ce să alegi pentru cel mai bun gust

Cel mai bun pește pentru saramură – ce să alegi pentru cel mai bun gust

Manolică Anca / 28.12.2020, 15:26
Cel mai bun pește pentru saramură – ce să alegi pentru cel mai bun gust

Peștele este unul dintre cele mai sănătoase alimente pentru organism, datorită bogăției de proteine, nutrienți și acizi grași Omega 3. De aceea, există o mulțime de preparate gustoase din pește pe care gospodinele le pregătesc. Saramura de pește este doar unul dintre ele. Populară în multe zone ale țării, saramura este un preparat ușor de gătit, savuros și cu multe beneficii pentru sănătate. Iată care este cel mai bun pește pentru saramură și cum prepari cea mai gustoasă rețetă.

Cel mai bun pește pentru saramură. Secrete din bucătărie

Deși rețetele de saramură de pește sunt diferite de la o zonă la alta, ideea de bază a preparatului este combinarea gustului de pește proaspăt cu legume și ierburi aromatice. Cel mai bun pește, care dă un gust deosebit saramurii, este crapul, somnul, carasul și linul, în general peștele de apă dulce.

Secretul celei mai bune saramuri de pește nu este specia, ci prospețimea acestuia. Așadar, un pește cât mai proaspăt alături de câteva legume vor da preparatului un gust nemaipomenit. Iată cum prepari o saramură de pește proaspăt.

Cel mai bun pește pentru saramură
Cel mai bun pește pentru saramură

Ingrediente

  • 1,5 kg de pește proaspăt (pentru șase porții)
  • 3 roșii
  • 1 ardei roșu
  • 1 linguriţă rondele de ardei iute proaspăt sau murat;
  • 3 căței de usturoi
  • 4 crenguțe de cimbru proaspăt;
  • 2 frunze de dafin
  • 1 lămâie tăiată în felii

Mod de preparare

Este foarte important ca înainte de a se pune peștele pe grătar sau în tigaie, trebuie uns cu puțin ulei, pentru a nu se lipi. Dacă este o bucată mare de pește, se poate tăia în trei bucăți mai mici, pentru a fi mai ușor de porționat și servit în farfurie. Fiecare bucată de pește se condimentează și se lasă pe grătarul încins sau în tigaie până va fi bine rumenit pe ambele părți. Dacă peștele va fi ăntors prea repede pe partea cealaltă, acesta se va lipi și se va rupe. Atunci când peștele este gata, el se va dezlipi ușor de pe grătar ori din tigaie.

Odată cu peștele, pe grătarul încins sau în tigaie se pot adăuga și roșiile alături de ardeiul gras. Imediat ce acestea s-au copt, se decojesc și se sfărâmă ușor cu fruculița. În acest timp, se pune și apa la fiert pentru saramură. Pentru a prepara șase porții este nevoie de 500-600 ml de apă, suficient cât să acopere aproximativ patru dintre bucățile de pește.

În apa în carese prepară saramura, se va adaugă sare după gust, cimbru, frunzele de dafin și legumele coapte. Se lasă pe foc până când dă în fierbere, după care se dă deoparte saramura și se lasă să la răcorit cinci minute, timp în care se adaugă usturoiul și ardeiul iute, după gust.

După ce peștele este gata, se pune într-un vas mai mare, suficient de încăpător și pentru saramură. Peste pește se adaugă saramura și acoperă totul cu un capac pentru 15-20 de minute, pentru a se întrepătrunde toate gusturile și aromele în pește.

Saramura de pește se poate servi alături de un pahar de vin alb sec, care îmbină perfect gustul dulceag al peștelui.

Spor în bucătărie și poftă bună!