Home » Cum să faci orice » Cum se ține corect Postul Paștelui. Sfaturi și recomandări importante de la părintele Constantin Necula

Cum se ține corect Postul Paștelui. Sfaturi și recomandări importante de la părintele Constantin Necula

Alexandru Cazacu / 16.03.2022, 13:49
Cum se ține corect Postul Paștelui. Sfaturi și recomandări importante de la părintele Constantin Necula

Postul Paștelui a început pe 7 martie și se încheie pe 23 aprilie. În această perioadă, mulți dintre creștinii ortodocși aleg să țină post și nu mănâncă carne, lapte ouă sau alte alimente de origine animală. În cadrul unui interviu, părintele Constantin Necula a explicat cum trebuie ținut cel mai lung post din an. Află în continuarea acestui articol cum se ține corect Postul Paștelui.

Cum se ține Postul Paștelui. Sfaturi și recomandări de la preotul Constantin Necula

Postul Paștelui sau Postul Mare este cel mai lung dintre cele patru posturi importante ale creștinilor ortodocși. După cum spuneam, acesta ține nu mai puțin de 40 de zile și este cel mai greu de ținut, mai ales că are puține zile cu dezlegare la pește.

Într-un interviu pentru Agerpres, părintele Constantin Necula a explicat cum se ține corect Postul Paștelui. Conform preotului, Postul Mare se ține cu fermitate și destindere, iar în această perioadă fiecare dintre noi avem oportunitatea de a să ne apropiem mai mult de Dumnezeu.

„Cu fermitate și destindere deopotrivă. Cu rugăciune atentă pentru țară. Poate că nu suntem conștienți, dar postul acesta este o cale în plus pentru ca fiecare dintre noi să ne atașăm sufletul de valorile iubirii de Dumnezeu și suflet, de valorile care ne fac nemuritori”, a spus părintele Necula, potrivit Agerpres.

În opinia sa, este necesar să „ne luăm în serios creștinismul nu doar în plan exterior, ci și în partea sa de adâncime duhovnicească”. În plus, pe perioada Postului Mare, părintele recomandă creștinilor ortodocși să se apropie mai mult de Spovedanie, de Sfânta Scriptură și să citească cărțile duhovnicești.

Cum se ține corect Postul Paștelui
Cum să ținem corect Postul Paștelui. Sfaturi de la părintele Constantin Necula

Ce e bine să faci în Postul Paștelui

Nu trebuie să ne gândim la Postul Paștelui ca la o perioadă de pedeapsă, deoarece acesta este un prilej de bucurie și de liniște sufletească. De asemenea, nu trebuie să fim triști sau singuri și să învățăm să ne bucurăm de tot ce ne înconjoară, așteptând Sărbătoarea Învierii Mântuitorului.

Totodată, cu această ocazie, credincioșii își purifică trupul prin alimentație, însă acesta este un bun prilej și pentru curățirea sufletească. Tocmai de aceea, credincioșii merg la biserică, se roagă și fac milostenie, în Postul Paștelui.

Conform duhovnicilor, în post trebuie să ne înstrăinăm de toate deșertăciunile, de toate poftele, de minciună, de înfrânarea limbii și de absolut toate relele. În perioada Postului Mare este bine ca gândul nostru să fie la rugăciune și la Mântuitor, deoarece chiar El însuși a ținut post vreme de 40 de zile, înainte să înceapă propovăduirea Evangheliei.

În Postul Mare e bine să facem milostenie și fapte bune

Tot în post este bine să fim milostivi și să încercăm să facem doar fapte bune. De fapt, fără rugăciune și fapte bune, am putea spune că Postul Paștelui este doar e perioadă de detoxifiere a trupului. Ei bine, după cum am menționat și anterior, acesta este un bun prilej și pentru curățirea sufletului nostru.

La sfârșitul Postului Mare, oamenii merg la biserică să se spovedească și chiar să se împărtășească dacă preotul dă dezlegare. Măcar în post să mergem la spovedit, pentru că atunci când sufletul este curat și trupul este sănătos.