Cu ce alimente înlocuim carnea, în Postul Paștelui. Sfaturile și avertizările unui cunoscut nutriționist român. Ne aflăm în Postul Paștelui, cel mai lung si mai dificil dintre toate și trebuie să alegem mâncăruri ușoare, mai sănătoase și să dăm uitării carnea. Multe persoane aleg să consume cât mai multe legumele, dar și soia. O greșeală imensă, averitizează medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Este de la sine înțeles că, dacă vei înlocui produsele de origine animală cu o farfurie plină de cartofi prăjiți, o tonă de orez, paste sau soia, te vei trezi la final cu multe kilograme în plus, dar și cu probleme de sănătate. Soia este destul de periculoasă pentru organismul nostru, deoarece produce dezechilibre hormonale, avertizează nutriționistul Mihaela Bilic.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]„Legumele nu țin de foame, deloc. Le ridicăm în slăvi acum, tocmai pentru că am ajuns într-o perioadă în care alimentația noastră este extrem de rafinată. Aș vrea ca mamele să înțeleagă că instictul copiilor este să fie atrași spre mâncărurile care sunt sățioase, consistente și care ne ajută să creștem. Faptul că unui copil nu îi plac legumele în mod special, este o normalitate.”, a spus nutriționistul la postul de televiziune Digi24.
Mihaela Bilic spune că este normal acest lucru, deoarece legumele au un conținut ridicat de apă, niște fibre pe care nu le putem digera, minerale și vitamine, dar care sunt micronutrienți. Medicul ne atrage atenția că acestea ne hidratează, ne dau anumite substanțe necesare, dar nu ne hrănesc.
Mihaela Bilic atrage atenția asupra proteinelor vegetale, în special soia. Aceasta spune că are efecte negative asupra corpului nostru, producând anumite dezechilibre grave hormonale. De asemenea, soia conține fitoestrogeni aproape identici cu estrogenul uman, și atunci, în caz de consumare, chiar putem să ne dăm sistemul endocrin peste cap.
„Uram salamul de soia pe vremea lui Ceaușescu, iar acum mâncăm soia în toate formele. Mă uit cu disperare că este atât de ieftină, de probabil… modificată genetic, de accesibilă, încât din păcate, toți producătorii din industria alimentară folosesc proteinele din soia ca să dea viață consistentă unui produs de post.”, a declarat Mihaela Bilic.
Medicul nutriționist spune că multe persoane aleg să consume proteine vegetale în perioada de post, cele mai frecvente sunt leguminoasele sub formă de boabe: fasole, linte, năut, mazăre. Însă, ne averitizează asupra proteinelor vegetale, deoarece nu sunt de calitate și nu au toți aminoacizii esențiali, așa cum se întâmplă la proteinele de origine animală, care sunt complete. Mihaela Bilic ne sfătuiește să le combinăm, mai exact proteinele de origine vegetală din leguminoase, trebuie combinate cu cereale.
„Deci, noi când mâncam fasole bătută pe pâine era o chestiune corectă, când italienii fac paste sau orez cu mazăre, sau cu fasole boabe e corect… apoi pun leguminoase în rizoto. În Mexic, iată, se face fasolea boabe cu porumb, deci tot ce înseamnă asociere de leguminoase cu cereale, este extrem de corect nutritiv.”, a declarat medicul nutriționist.