Home » Sănătate » De ce este bine să mănânci o banană pe zi. Sfatul prețios al nutriționistului

De ce este bine să mănânci o banană pe zi. Sfatul prețios al nutriționistului

Violeta Badea / 09.03.2021, 15:57
De ce este bine să mănânci o banană pe zi. Sfatul prețios al nutriționistului

De ce este bine să mănânci o banană pe zi. Sfatul prețios al nutriționistului. Nu mai e niciun secret că bananele sunt extrem de sănătoase. Acestea sunt extrem de populare în țara noastră și toată lumea le recomandă pentru conținutul bogat de vitamine și nutrienți. Iată ce sfat ne dă unul dintre cei mai cunoscuți medici nutriționiști, Mihaela Bilic.

De ce este bine să mănânci o banană pe zi

Bananele sunt niște fructe exotice dulci, gustoase și sățioase. Medicul nutrționist ne recomandă să mâncăm o banană pe zi, deoarece au un conținut ridicat de postasiu și magneziu.  Acești nutrienți ne dau o stare de bine și ne oferă energia necesară pentru a face mișcare.

„Bananele au glucide lente ce asigură energia în caz de sport/mișcare, au potasiu și magneziu pentru funcționarea optimă sistemului nervos și a mușchilor.”, a spus Mihaela Bilic.

Nutriționistul a spus  că și gătite, bananele își păstrează valorile nutritive. De exemplu, în bucătăria spaniolă se prăjesc și sunt la fel de sănătoase și benefice pentru organism.

Mihaela Bilic ne recomanda sa consumam o banana pe zi
Mihaela Bilic ne recomanda sa consumam o banana pe zi

Sfatul prețios al nutriționistului

Probabil o să vi se pară ciudat, dar o banană pe zi ține doctorul psihiatru departe de casă, a garantat Mihaela Bilic. Aceste fructe exotice delicioase conțin o substanță foarte importantă triptofanul. Acesta este de fapt un aminoacid esențial care se transformă în organism în serotonină. Iar serotonină este substanța de care depinde starea noastră de bine liniștea și echilibrul psihic.

 Doar bananele și prunele conțin acest precursor natural de serotonină, așa că lăsați merele și citricele deoparte în această perioadă și puneți accent pe banane – nu strică niciodată un strop de bine în plus!”, ne sfătuiește Mihaela Bilic.

Pentru persoanele care sunt la dietă, bananele sunt ideale. Acestea nu îngrașă,deoarece conține foarte puține calorii. În plus, faptul că este alcalină (nu acidă precum mărul și citricele) o face perfectă pentru tubul digestiv și nu stimulează pofta de mâncare. În schimb oferă multă energie și vitamine sănătoase organismului nostru.

Bananele au un continut bogat de nutrienti si de vitamine
Bananele au un continut bogat de nutrienti si de vitamine

Alte beneficii ale consumului de banane

Pe lângă cele enumerate mai sus, bananele mai au și alte beneficii. De exemplu, reduc riscul de cancer și astm, scad tensiunea arterială și îmbunătățesc sănătatea inimii. O banană conține: 100 de calorii, 30 de grame de carbohidrați și un gram de proteine. Numeroase vitamine, nutrienți sau fibre.

Datorită faptului că are un conținut de fibră numită hidrocoloid, bananele pot înlocui cu succes laxativele şi ajută la funcționarea optimă a tractul digestiv. De asemenea, aceste fructe pot creşte capacitatea de concentrare şi de atenţie datorită cantităţii mari de potasiu. De aceea multă lume recomandă consumul de banane înainte de a învăța pentru un examen important.

Nici cojile de banane nu sunt de aruncat, deoarece au un efect antiinflamator. Acestea pot ajuta la tratarea unei mâncărimi provocată de o mușcătură de ţânţar. Tot ceea ce trebuie să faci este să aplici pe zona afectată cu partea interioară a cojii de banană, astfel se vor reduce atât inflamarea cât şi iritarea.