Home » Cum să faci orice » Cum și la cât timp e bine să uzi Crăciunița și ce e bine să faci pentru a-i stimula înflorirea

Cum și la cât timp e bine să uzi Crăciunița și ce e bine să faci pentru a-i stimula înflorirea

Voicu Costin / 06.12.2021, 17:29
Cum și la cât timp e bine să uzi Crăciunița și ce e bine să faci pentru a-i stimula înflorirea

În perioada sărbătorilor de iarnă, Crăciunițele ne oferă un decor de vis și reprezintă un cadou deosebit pentru persoanele dragi. Culoarea roșie, roz sau crem se asortează la fix cu bradul de Crăciun frumos împodobit. Aceste plante reușesc să ne înfrumusețeze casa, iar îngrijirea lor nu necesită deloc un mare efort din partea noastră. Despre acest lucru, urmează să discutăm mai mult în materialul următor.

De unde provine Crăciunița

Crăciunița, numită și Poinsettia, este o specie de plantă originară din Mexic și America Centrală. Floarea a fost descrisă pentru prima dată de europeni în anul 1834. Atrage atenția tuturor privitorilor prin  frunzele sale roșii și verzi. Simbol al Crăciunului datorită combinației de culori dintre roșu și verde, floarea a împrumutat numele, cel mai probabil, de la sărbătoarea divină.

Crăciunițele sunt niște arbuști, ce ating înălțimi cuprinse între 60 cm  – 4 m.

Deși se vehiculează că este extrem de toxică, Poinsettia nu este periculoasă pentru animale de companie sau copii. Expunerea ei în mediul de acasă nu va afecta deloc membrii familiei. Poinsettia este cea mai importantă plantă conservată într-un ghiveci din punct de vedere comercial din lume.

Crăciunițele sălbatice își fac apariția din Mexic până în sudul Guatemalei, crescând pe pantele orientate spre Pacific, atingând o înălțime medie. Florile sunt foarte fragmentate, deoarece se produce o defrișare neregulată, fiind afectat astfel habitatul și răspândirea ei în întreagă lume.  Istoria lor începe din perioada aztecilor și erau folosite în medicina tradițională.

Crăciunița sau Floarea Crăciunului
Crăciunița sau Floarea Crăciunului

Un cadou deosebit de oferit persoanelor dragi

În perioada iernii, Crăciunițele pot fi achiziționate din florării dar și centre comerciale. Plante de culoare roșie, roz sau crem reprezintă un simbol al Crăciunului.

Așezată alături de bradul verde frumos decorat cu podoabe de sărbătoare, Crăciunița oferă privitorilor o imagine și un decor de basm. Nota de prospețime și culorile sale atrag anual mii de cumpărători.

Sfaturi de îngrijire

Apa reprezintă unul din factorii cei mai importanți în creșterea și menținerea florii cât mai mult. Udată moderat, aceasta se va bucura de longevitate și vă poate acompania pentru o perioada lungă de timp.

Indicat este să udați pământul doar atunci când acesta este uscat. Apa trebuie să fie la temperatura camerei pentru a nu dauna rădăcinilor plantei. După udare, apa ce se strânge în farfuria ghiveciului trebuie îndepărtată pentru a se evita putrezirea rădăcinilor.

Prea multă apă poate cauza plantei, începând să îi cadă frunzele mai des decât ar trebui, iar rădăcina poate putrezi. După ce pământul s-a uscat complet, începeți să udați Crăciunița moderat.

Alegerea cu atenție a locului

Locul ales pentru floarea noastră este destul de important. Oferirea unui spațiu cald și luminos va aduce prosperitate și o viață cât mai lungă. Nu trebuie expusă la lumina solară timp îndelungat, dar nici la curenți de aer rece. Din acest motiv, pervazul nu cea mai bună soluție pentru poziționarea Craciunitei.

Cu toate astea, dacă pervazul are umbră suficientă, se poate așeza și acolo.  În timpul iernii câteva raze de soare nu-i vor dăuna. Rețineți faptul că o Crăciuniță trebuie să primească cel puțin 12 ore de lumină, astfel încât frunzele să prindă un colorit frumos.

Înflorirea Crăciuniței

Crăciunița începe să înflorească când zilele devin mai scurte. Pentru a putea să înflorească, lumina nu trebuie să fie prea mult în preajma florii.

Alegerea unei camere mai întunecate sau într-un colț al casei, care se bucură de mai multă umbră, va putea ajuta planta să înflorească. Timp de 6 săptămâni, 12 ore pe zi, i se vor oferi condiții întunecate pentru a vedea Crăciunița înflorită.