Home » Cum să faci orice » De asemenea sau deasemenea? Cum este corect de fapt și de ce

De asemenea sau deasemenea? Cum este corect de fapt și de ce

Alexandru Cazacu / 07.04.2021, 16:44
De asemenea sau deasemenea? Cum este corect de fapt și de ce

De multe ori, din grabă sau din necunoaștere se fac multe greșeli de scriere a unor adverbe sau a unor sintagme, unele dintre ele devenind automatisme. Limba noastră este foarte complexă, iar unele persoane fac adesea greșeli de scriere.

De asemenea sau deasemenea? Cum este corect de fapt

Pentru a evita acest lucru, este recomandat ca atunci când nu știm exact forma corectă a unui cuvânt, expresie etc., să apelăm la DEX, unde putem verifica dacă termenul sau sintagma scrisă este cea corectă. Așadar, cum este corect, ”de asemenea” sau ”deasemenea”? Ei bine, prima variantă este cea corectă.

Această locuțiune adverbială o întâlnim de obicei scrisă atât legat, cât și separată. Cu toate acestea, important de știut este faptul că singura formă corectă este ”de asemenea”, cu sensul ”tot așa”, ”în același fel”, ”deopotrivă” etc. În cazul în care locuțiunea este rostită în tempo rapid, acest fapt se evidențiază în scris prin folosirea cratimei: de-asemenea. În scrierile mai vechi se găsesc și variante precum ”de asemeni” și de-asemeni, care sunt acceptate, însă recomandarea dicționarelor este ”de asemenea”.

Alte construcții gramaticale folosite de multe ori în mod greșit

Altădată/Altă dată

  • Altădată – este un adverb, care se scrie într-un singur cuvânt, atunci când are sensul de ”odinioară”. Exemplu: ”Primăverile de altădată”
  • Altă dată – este o locuțiune adverbială și se scrie separat atunci când are înțelesul de ”în altă împrejurare”, ”cu altă ocazie”. Exemplu: ”Altă dată să nu mai faci asta”
  • Altă dată – cu valoare de adjectiv + substantiv, se scrie separat și când are sensul de ”altă dată calendaristic” sau ”altă dată a unei probleme”. Exemplu : ”O altă dată importantă din istoria României este 1 Decembrie 1918” sau ”Altă dată a problemei trebuie luată în calcul”.

Demult/De mult

  • Demult – adverb, cu sensul ”odinioară”. Exemplu ”Demult, oamenii trăiau altfel”
  • De mult – locuțiune adverbială, se scrie separat având sens ”de vreme îndelungată”. De exemplu: ”Nu te-am mai vizitat de mult”
  • De mult – prepoziție + adjectiv – se scrie separat și în structuri de felul : ”I-a trebuit atât de mult curaj”.
De asemenea sau deasemenea. Care este forma corectă
De asemenea sau deasemenea. Care este forma corectă

Curiozități despre limba română

Limba română conține grupuri de cuvinte care se pot citi atât de la stânga la dreapta, cât și de la dreapta la stânga fără să-și piardă sensul. Unele dintre acestea sunt:

  • ”era o tipă răpitoare”
  • ”o ramă maro”
  • ”icre, pui, ciuperci”
  • ”ele fac cafele”.

Probabil nu multă lume știe acest lucru, însă, cele mai multe cuvinte din limba română încep cu litera ”C” (19.750). Pe de altă parte, cuvintele cele mai puține sunt cele care încep cu litera ”Y” (14 cuvinte).

De asemenea, puțini sunt cei care știu că aproape 40% din totalul cuvintelor din vocabularul limbii române provin din franceză și italiană. Cu toate acestea, avem 3 cuvinte care ne reprezintă tradițiile în patrimoniul cultural UNESCO(dor, doină, colind).

O altă curiozitate a limbii române o reprezintă faptul că, cuvântul ”Dumnezeu” este una dintre cele mai lungi formule care se referă la persoana sacră supremă, având trei silabe. În majoritatea limbilor, expresia divinității este monosilabică.