Home » Life & Style » Timp liber » Ce înseamnă Biblie, care este cel mai lung cuvânt pe care îl conține și în cât timp a fost scrisă. 11 curiozități

Ce înseamnă Biblie, care este cel mai lung cuvânt pe care îl conține și în cât timp a fost scrisă. 11 curiozități

Violeta Badea / 06.04.2021, 12:07
Ce înseamnă Biblie, care este cel mai lung cuvânt pe care îl conține și în cât timp a fost scrisă. 11 curiozități

Ce înseamnă biblie, care este cel mai lung cuvânt pe care îl conține și în cât timp a fost scrisă. 11 curiozități. Crezi că știi totul despre Biblie? Ei bine, această colecție de texte antice ascunde numeroase mistere, detalii, legende și controverse. În acest material veți afla câteva curiozități despre Cartea Cărților sau Sfânta Scriptură.

Ce înseamnă Biblie

Biblia este alcătuită din numeroase texte antice. Acestea au format prima dată Biblia evreiască, iar după un timp, s-a numit Biblia creștină, cunoscută de creștini și sub denumirea de Sfânta Scriptură. Cartea Sfântă a fost scrisă pe parcursul unui mileniu, iar la formarea ei au contribuit multe popoare. În plus, colecția a fost modificată și îmbunătățită până a rămas la forma actuală, pe care o cunoaștem cu toții astăzi. Iată câteva curiozități despre Biblie.

1. Cuvântul „biblie” provine din limba greacă

Cuvântul „biblie” provine de la expresia din limba greacă „ta biblia ta hagia” care în traducere înseamnă „cărţile sfinte”. Astfel, numele „biblion” provine din limba greacă și se traduce „hârtie” sau „sul”. Acestă denumire era folosită de greci pentru a face referire la o carte. De asemenea, cuvântul mai provine de la portul oraşului fenician Biblos.În acest loc egiptenii veneau şi vindeau papirusul care apoi era răspândit pe tot teritoriul Greciei.

În anul 223 d. Hristos, Sfintele Scripturi au început să fie numite cu termenul „ta Biblia”, iar cercetătorul Bibliei Mark Hamilton a descoperit că această frază era folosită de Iudeii care au trăit în perioada Elenistă cu referire la cărţilor lor sfinte.

2. Mulți cred că Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu

Mulți creștini cred cu tărie că Biblia reprezintă mesajul Celui care a dat naștere întregului Univers. Prin urmare, aceștia afirmă că autorul cărții este chiar Dumnezeu însuși. Argumenle acestora sunt mai multe citate din Biblie precum: „Cuvântul Domnului rămâne în veac” (1 Petru 1:25), „toată Scriptura este însuflată de Dumnezeu” (2 Timotei 3:16) sau „Domnul a vorbit” / „Cuvântul Domnului a vorbit”, în Vechiul Testament.

3. Biblia a fost tradusă în 670 de limbi

Biblia s-a tot modificat de-a lungul acestui mileniu. Așa cum știm, cartea este formată din Vehiul și Noul Testament. Cel din urmă a fost scris cu mult mai târziu, motiv pentru care nu a existat la început o traducere a acesteia. În luna octombrie, anul 2017 s-a aflat faptul că Biblia a fost tradusă în peste 670 de limbi și dialecte. În timp ce Noul Testament a fost tradus până în prezent în 1521 de limbi străine. Astfel, această scriere este una dintre cele mai traduse cărți Sfinte de pe mapamond.

4. Ce înseamnă biblie. Cel mai scurt verset

În Ioan 11:35: „Iisus plângea” regăsim cel mai scurt verset din Biblie: „Nu acele părți din Biblie pe care nu le înțeleg ma dernajează, ci părțile pe care le înțeleg” Mark Twain.

5. Cel mai lung cuvânt din Biblie

Cel mai lung cuvând din Biblie este un nume „Maherșalalhașbaz” (Isaia 8:3). Această persoană a fost fiul profetului Isaia.

Curiozitati despre Biblie
Curiozitati despre Biblie

6. În cât timp a fost scrisă Biblia

Așa cum spuneam și mai sus, Biblia este alcătuită din Vehiul și Noul Testament. Prin urmare, Vechiul Testament a fost scris în mai mult de o mie de ani, iar Noul Testament a fost scris într-o perioadă de 50-75 de ani.

7. Prima traducere completă a Bibliei în limba română

În anul 1688, a fost publicată Biblia de la București sau Biblia lui Șerban Cantacuzino. Aceasta a fost prima traducere completă a Bibliei în limba română.

8. Țara care produce cele mai multe Biblii

Probabil e ușor de anticipat că răspunsul e China. Țara care produce cele mai multe bunuri de larg consum, produce și cele mai multe Biblii.

9. Descrierea lui Iisus în Biblie

Biblia nu-l descrie pe Iisus. Imaginea sa cu părul și pielea deschise la culoare și ochi verzi sau albaștrii reprezintă influența culturală a creștinilor europeni.

10. Unde are loc acțiunea din Biblie

Toate întâmplările din Biblie au locpe trei continente: Asia, Africa și Europa.

11. Adevăratul număr al diavolului

Un lucru interesant este că numărul 666 nu este al diavolului. Potrivit Bibliei cifra reală este 616.