Home » Cum să faci orice » De ce să nu tai niciodată avocado cu un cuțit metalic. Sigur nu bănuiai asta

De ce să nu tai niciodată avocado cu un cuțit metalic. Sigur nu bănuiai asta

Alexandru Cazacu / 04.08.2022, 14:53
De ce să nu tai niciodată avocado cu un cuțit metalic. Sigur nu bănuiai asta

Unii ar putea fi de părere că avocado nu este chiar cel mai gustos fruct din lume, însă cu siguranță este unul dintre cele mai sănătoase. În plus, poate fi introdus cu ușurință în foarte multe rețete delicioase. După cum bine știm, miezul acestuia este un sâmbure uriaș, iar pentru a-l folosi la gătit sau pentru a-l consuma ca atare, fructul trebuie mai întâi tăiat. Dar, de ce să nu tai niciodată avocado cu un cuțit metalic? Răspunsul îl veți afla în rândurile următoare.

De ce să nu tai niciodată avocado cu un cuțit metalic

Deschiderea unui fruct poate să nu pară un proces prea dificil, pentru că o facem tot timpul și este destul de simplu. Cu toate acestea, când vine vorba de tăierea unui avocado, există unele lucruri pe care trebuie să le avem în vedere.

Cel mai probabil, majoritatea oamenilor taie avocado cu cuțitul fără să se gândească că materialul din care este făcută lama acestuia joacă un rol foarte important. Tăierea unui avocado cu un cuțit de metal va accelera oxidare, ceea ce este de nedorit dacă folosim doar o jumătate din fruct și o păstrăm pe cealaltă pentru mai târziu. La fel ca și merele și vinetele, avocado conține o enzimă care face ca pulpa să se oxideze când intră în contact cu aerul.

„Procesul de oxidare este un fenomen natural, care va avea loc oricum și este imposibil de prevenit. Cu toate acestea cuțitele cu lama metalică, mai ales cele care conțin cupru sau fier, vor face ca reacția de oxidare să se manifeste mult mai rapid față de cele din plastic sau material ceramic”, spune dr. Nick Stellino, nutriționist.

Ce fel de cuțite să folosești

De obicei, cuțitele din oțel inoxidabil conțin cupru și fier, iar aceste metale activează enzimele din avocado care fac ca pulpa fructului să devină maro în prezența oxigenului. Tăierea unui avocado cu un cuțit de metal accelerează acest proces, ceea ce poate determina deteriorarea prematură a fructului.

Dacă intenționați să utilizați întregul fruct, cuțitul pe care îl folosiți nu ar trebui să reprezinte o problemă. Însă dacă folosești doar jumătate, indicat ar fi să folosești un cuțit din material ceramic sau din plastic. Astfel, cealaltă jumătate se va menține verde pentru mai mult timp, înainte să capete o nuanță maronie.

De ce să nu tai niciodată avocado cu un cuțit metalic
De ce să nu tai niciodată avocado cu un cuțit metalic

Contează sau nu tehnica de tăiere?

Chiar și felul în care tai un avocado poate influența procesul de oxidare. Tocmai de aceea, atunci când faci această operațiune trebuie să fii atent la tehnică. Conform specialiștilor, o greșeală frecvent întâlnită o facem atunci când eliminăm sâmburele.

„Se întâmplă foarte des pentru că majoritatea persoanelor se grăbesc, dar nu este bine să arunci sâmburele când tai un avocado. În general se folosește o linguriță pentru a-l da deoparte, expunând și mai mult din miezul proaspăt la lama cuțitului. Dacă procedezi astfel ritmul oxidării va crește și vei avea mai puțin miez de utilizat la final. Mai bine folosește cuțitul pentru a prinde sâmburele de sus și a-l ridica fără să atingi miezul”, explicat nutriționistul.

De asemenea, dacă nu ai de gând să folosești tot fructul deodată, păstrează cealaltă jumătate în frigider, într-o pungă sau un vas care se închide etanș.