Home » Cum să faci orice » De ce să pui oțet în apa în care speli căpșunele. Trucul magic pe care e bine să-l cunoști

De ce să pui oțet în apa în care speli căpșunele. Trucul magic pe care e bine să-l cunoști

Alexandru Cazacu / 06.05.2022, 14:48
De ce să pui oțet în apa în care speli căpșunele. Trucul magic pe care e bine să-l cunoști

Cu siguranță, multora dintre noi ne plac căpșunele, iar în sezonul lor obișnuim să cumpărăm mai multe decât putem mânca și suntem nevoiți să le punem la frigider spre păstrare. Aceste fructe sunt unele dintre cele mai sensibile și se pot strica foarte ușor. Din fericire, există câteva trucuri eficiente pentru a păstra căpșunele proaspete mai mult timp. Iată de ce e bine să pui oțet în apa în care speli căpșunele.

De ce să pui oțet în apa în care speli căpșunele

Atunci când ai poftă de fructe, căpșunele cu siguranță o vor potoli. În sezonul căpșunelor, mulți au obiceiul să cumpere mai multe decât pot mânca la o singură masă, iar restul ajung în frigider. Dacă și tu obișnuiești să faci acest lucru, cu siguranță, nu îți dorești să deschizi frigiderul a doua zi sau a treia zi și să găsești căpșunele stricate.

După cum spuneam, căpșunele sunt unele dintre cele mai sensibile fructe și tind să se strice foarte repede. Astfel, ca să nu faci risipă și pentru a păstra fructele proaspete pentru o perioadă mai îndelungată, noi îți vom prezenta câteva soluții eficiente.

Evident, dacă am cumpărat prea multe căpșuni, putem să le congelăm pe cele pe care nu le-am putut mânca. Totuși, făcând acest lucru, vom putea folosi căpșunile dezghețate doar pentru anumite preparate (înghețate, smoothie-uri, sorbeturi etc.). În concluzie, odată congelate, aceste minunate fructe nu mai pot fi consumate ca atare.

De ce să pui oțet în apa în care speli căpșunele
De ce să pui oțet în apa în care speli căpșunele. Trucul magic pe care e bine să-l cunoști

De ce să pui oțet în apa în care speli căpșunele

După cum probabil ați aflat deja, oțetul are foarte multe întrebuințări în gospodărie. De exemplu, cu ajutorul acestui ne putem bucura câteva zile în plus de prospețimea fructelor. Deși nu prelungește durata de viață a fructelor, oțetul ucide bacteriile, ciupercile și microorganismele de pe fructe.

De asemenea, ucide și musculițele, viermișorii și alte viețuitoare minuscule care pot duce la alterarea rapidă a fructelor de pădure sau a căpșunelor. Tot ce trebuie să faci este să amesteci într-un vas mare patru părți de apă rece cu una de oțet și să scufunzi fructele. Asigură-te că sunt acoperite în totalitate de lichid și lasă-le în jur de 5 – 10 minute.

Apoi scoate căpșunele și clătește-le bine cu apă rece. După ce le-ai scurs, poți să le pui în frigider într-o caserolă pe fundul căreia să așezi un șervețel de hârtie.

Cum spălăm corect fructele

Cu siguranță, ați observat că fructele din unele magazine sunt lucioase și frumoase. Ei bine, acestea lucesc deoarece pot fi acoperite cu un strat fin de ceară. Ceara previne deteriorarea lor și le protejează de unele bacterii și ciuperci. Bineînțeles, ceara nu se va duce cu apă rece, în schimb se topește la temperaturi ridicate, așa că poți scăpa de ea scufundând fructele în apă fierbinte sau ținându-le la abur pentru aproximativ 2 minute.

De asemenea, o altă metodă eficientă de spălare a fructelor se realizează cu apă și bicarbonat de sodiu. Tot ce trebuie să faci este să adaugi o linguriță de bicarbonat într-un bol cu 1 litru de apă, iar apoi să scufunzi în aceasta fructele mai fragile, cum ar fi strugurii, căpșunele și murele.