Home » Cum să faci orice » De ce se lipesc clătitele. Greșeala majoră care trebuie evitată

De ce se lipesc clătitele. Greșeala majoră care trebuie evitată

Alexandru Cazacu / 10.06.2022, 11:06
De ce se lipesc clătitele. Greșeala majoră care trebuie evitată

De ce se lipesc clătitele? Ei bine, această întrebare este pe buzele multora dintre noi, atunci când vrem să preparăm acest delicios desert. Deși mulți ar putea crede că nu e mare lucru să faci clătite, există totuși câteva secrete pentru ca acestea să iasă frumoase, aurii și să nu se prindă de tigaie. Iată câteva sfaturi și trucuri utile la prepararea clătitelor.

Principalele motive pentru care se lipesc clătitele

Clătitele sunt un adevărat deliciu, fiind perfecte atât pentru un mic dejun energizant, cât și pentru  o gustare rapidă între mese. Cu toate acestea, ele se lipesc foarte ușor de tigaie, mai ales dacă nu știm câteva lucruri esențiale despre gătirea acestora. Deci, de ce se lipesc clătitele de tigaie și ce putem face în privința asta?

De ce se lipesc clătitele – nerespectarea rețetei

Ei bine, unul dintre principalele motive este nerespectarea rețetei. Daca improvizezi rețeta, mai ales cu făină, veți obține un aluat prea gros și cu siguranță nu îți dorești asta. Excesul de făină va duce la lipirea clătitelor, chiar dacă ai urmat cu strictețe ceilalți pași.

Dacă te întrebi de ce se lipesc clătitele de tigaie, trebuie să știi că adăugarea de prea mult lapte sau apă poate duce la un aluat prea subțire. Clătitele subțiri nu au suficientă consistență pentru a rezista căldurii și, prin urmare, lichidul se va evapora, iar acestea se vor lipi de tigaie.

Așadar, pentru a preveni lipirea clătitelor, este important să faci un aluat de calitate. Nu exagera cu ingredientele. Amestecă aluatul continuu și adăugă ingredientele treptat. Asigură-te că toate ingredientele se omogenizează și că aluatul nu are cocoloașe.

Lasă aluatul să se odihnească

După ce te-ai asigurat că ai respectat rețeta și ai amestecat bine toate ingredientele, lasă aluatul să se odihnească vreme de 30 de minute. Făcând acest lucru, moleculele de făină vor avea destul timp pentru a se combina cu celelalte ingrediente.

De ce se lipesc clătitele
De ce se lipesc clătitele. Greșeala pe care trebuie să o eviți

Tigaia este foarte importantă

O altă cauză este utilizarea unei tigăi necorespunzătoare. La prepararea clătitelor, este indicat ca toată suprafață tigăii să fie caldă uniform, astfel încât compoziția să se întărească în totalitate. Tigăile subțiri se încălzesc mult mai repede în centru, iar celelalte zone rămân reci.

De asemenea, dacă tigaia nu are o suprafață antiaderentă, există multe șanse ca clătitele să se lipească de aceasta. Folosirea unei tigăi obișnuite nu este recomandată, chiar dacă aveți aluatul perfect pentru clătite.

De ce se lipesc clătitele – nu ai uns tigaia

Chiar și atunci când folosești o tigaie antiaderentă ai putea să întâmpini unele probleme. În timp, tigăile se pot zgâria, iar compoziția se va lipi de aceste mici zgârieturi. Așadar, pentru a le acoperi, este important să ungi tigaia cu ulei sau cu unt înainte de a turna compoziția.

Temperatura optimă de gătire

Chiar și temperatura la care sunt gătite clătitele poate avea o legătură lipirea acestora. O temperatură prea mare va coace clătita prea repede în unele zone, iar în altele va rămâne crudă și se va lipi de tigaie. Așadar, este recomandat să gătim clătitele la foc mic spre mediu.