Home » Cum să faci orice » Rețetă inedită de castraveți murați. De ce să pui vara castraveții la murat

Rețetă inedită de castraveți murați. De ce să pui vara castraveții la murat

Alexandru Cazacu / 01.07.2021, 15:19
Rețetă inedită de castraveți murați. De ce să pui vara castraveții la murat

Deși multe dintre gospodinele din România pun murăturile în special toamna, castraveții se pot pune la murat și în sezonul estival. În continuarea articolului îți vom spune de ce se pun castraveții la murat vara și care este secretul pentru un gust deosebit a acestor murături.

De ce să pui castraveții vara la murat. Rețetă delicioasă de castraveți murați

După cum spuneam, odată cu venirea toamnei, majoritatea gospodinelor își pun murăturile pentru iarnă. Printre legumele murate preferate de români se află castraveții, gogoșarii, gogonelele, conopida sau varza, care vor fi puse în borcane la murat pentru lunile reci ale anului.

Cu toate acestea, există și români care pun castraveți la murat chiar și din vară. Potrivit acestora, legumele vor avea un gust excepțional și vor putea fi depozitate mai ușor în cămări, pivnițe sau în în diferite spații răcoroase. Acestea fiind spuse, haideți să vedem și cum se pun castraveții la murat vara și care sunt ingredientele necesare.

Așadar, vom avea nevoie de:

  • castraveți
  • 4 – 5 căței de usturoi
  • țelină
  • cuișoare
  • lăstari de vișin
  • o soluție din apă cu sare (aproximativ 30 de grame de sare la un litru de apă)
  • flori de mărar
  • opțional un ardei iute (pentru cei care care preferă castraveții murați puțin picanți)

Modul de preparare

Acum că avem ingredientele, urmează să pregătim borcanele curate și să ne apucăm de rețeta noastră de castraveți murați. Așadar, vom spăla mai întâi castraveții și clătim sub un jet de apă lăstarii de vișin și mărarul. Acum, urmează să punem pe fundul borcanului o floare de mărar, doi căței de usturoi și lăstarul de vișin. Mai departe, vom aranja castraveții în așa fel încât să încapă toți bine în interiorul borcanului nostru.

Unele gospodine mai pun și la mijlocul borcanului o bucată de lăstar de vișin și o floare de mărar. După  care, adaugă și restul castraveților până când se umple borcanul. De asemenea, deasupra castraveților vom adăuga încă o floare de mărar, un lăstar de vișin și o tulpină de țelină.

De ce se pun de fapt castraveții vara la murat
Rețetă de castraveți murați. De ce să pui castraveții vara la murat

Mai departe, vom adăuga și câteva cuișoare (în jur de cinci), pentru a-i da un gust aparte, după care vom turna peste castraveți soluția de apă cu sare. De acum nu mai durează mult și vom termina de pus castraveții pentru murat. Așadar, tot ceea ce trebuie să mai faci este să închizi bine borcanul cu un capac ermetic. Trebuie să menționăm faptul că acest ultim pas este foarte important pentru ca saramura să se închege bine.

Ei bine, pentru ca fermentația să se accelereze, gospodinele de la țară folosesc adesea un truc mai puțin cunoscut. Iată ce trebuie să faci. Chiar din prima zi, pune borcanul cu castraveți murați în bătaia razelor soarelui, în curte sau pe balcon și lasă-l până a doua zi. După ce a trecut acest timp, mută borcanul cu murături într-un loc semi umbrit și lasă-l timp de cinci zile castraveții. Așadar, după ce a trecut și această perioadă, castraveții murați vor putea fi consumați.