Cum se face vinul din măceșe: ingrediente și mod de preparare. Îți mai amintești de vinul de măceșe pe care îl preparau bunicii tăi? Ei bine, acesta nu era doar o adevărată licoare medicinală, ci și o băutură energizantă și delicioasă. E drept că, pentru a prepara această băutură deosebită, ai mai mult timp de aşteptat, fiind nevoie de o perioadă de macerare de câteva săptămâni. Dar răbdarea îți va fi răsplătită cu vârf și îndesat.
Vinul de măceșe are numeroase proprietăți terapeutice și este recomandat persoanelor care suferă de diverse afecțiuni. Aceste efecte au fost descoperite încă din Antichitate, iar medicina actuală doar a confirmat aceste beneficii asupra stării generale de sănătate. În componența vinului de măceșe se regăsesc o groază de vitamine și minerale (calciu, potasiu, magneziu, fier) și acizi organici.
Dacă nu ați băut niciodată această licoare magică, atunci e bine să știți că are un gust delicios de dulce-acrișor, iar culoarea chihlimbarului vă va cuceri pe loc. Este recomandat să-l conumați în loc de apă și veți scăpa de afecțiuni ale tractului gastro – intestinal, boli pe sistem nervos, dereglări de metabolism sau boli de inimă. În continuare vă prezentăm o rețetă extraordinară de vin de măceșe. Iată de ce ingrediente aveți nevoie și cum se prepară pas cu pas.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Spuneam că aveți nevoie de măceșe zdrobite. Ei vine, trebuie să menționăm că este foarte important ca aceste fructe să fie coapte, se culeg undeva prin octombrie sau noiembrie, se spală bine de praf, dar dacă sunt deja curate, nu mai e nevoie să faceți acest lucru. De ce? Jetul de apă îndepărtează de pe ele drojdiile sălbatice de fermentație. Ulterior, măceșele se trec prin mașina de tocat carne sau, pur și simplu, se zdrobesc.
Într-o oală se adaugă apa și zahărul. Se pune pe foc, apoi se adaugă drojdia și se dizolvă. În final, amestecul va arăta ca un sirop. Compoziția se pune într-o damigeană de sticlă, apoi se pun, măcele zdrobite și lămâia tăiată sub formă de felii subțiri. Se acoperă bine damigeana cu un tifon care se leagă de gura ei cu un elastic sau cu o sfoară. Se așteaptă timp de trei săptămâni, însă în fiecare zi va trebui să agitați damigeana, ca să se amestece tot conținutul.
După ce a trecut această perioadă, drojdia și semințele măceșelor rămân la fund și vinul se limpezește. Cu ajutorul unui furtun se trage lichidul în altă damigeană. Se acoperă cu un tifon în straturi și la mijloc se pune vată, pentru a filtra impuritățile. Se așteaptă timp de o zi, apoi se scoate vinul în sticle de câte un litru, apoi se pune o pastilă de zaharină în fiecare sticlă șise acoperă bine. Atenție! Este recomandat să folosiți sticlă din material de sticlă! Vinul de măceșe se dă la rece, iar apoi vă puteți bucura de savoarea lui.