Home » Cum să faci orice » De ce unii pomi fructiferi înfloresc, dar nu fac roade. Cauze posibile

De ce unii pomi fructiferi înfloresc, dar nu fac roade. Cauze posibile

Alexandru Cazacu / 07.02.2022, 16:45
De ce unii pomi fructiferi înfloresc, dar nu fac roade. Cauze posibile

Cu toate că se dezvoltă foarte bine și înfloresc abundent, se poate întâmpla ca unii pomi fructiferi să nu dea roade sau să facă foarte puține fructe. Ei bine, acest lucru este foarte neplăcut pentru cei care dețin pomi în grădinile lor. Dacă și tu ai pățit asta, în rândurile de mai jos vei afla care sunt cauzele pentru care se întâmplă acest lucru.

De ce unii pomi fructiferi înfloresc, însă nu fac roade

Cel mai probabil, mulți dintre cei care au pomi în grădini au trecut măcar o dată prin această situație. Cu toate acestea, de ce unii pomi fructiferi înfloresc, dar nu dau roade? Ei bine, răspunsul nu este chiar atât de greu. O explicație ar fi simplul fapt că nu le-a venit încă vremea. Însă există alte cauze pentru care aceștia nu rodesc sau fac foarte puține fructe. Haideți să vedem care sunt acestea.

În primul rând, trebuie să menționăm că lipsa sau întârzierea apariției roadelor poate fi o caracteristică a soiului respectiv. În caz că nu știați deja acest lucru, unii pom pot să rodească pentru prima oară chiar și după mai mulți ani, însă aceștia au o durată mai lungă de viață. În ceea ce privește pomii care fac multe flori, însă nu dau roade, după cum spuneam cauzele sunt mai multe.

Lipsa polenizatorilor

Unul dintre principalele motive pentru care pomii nu fac roade este lipsa unui polenizator. Concret, pentru ca un pom să dea roade, trebuie să existe un alt pom (de aceeași specie, dar un soi diferit) în apropiere, acesta având rolul de polenizator. Există și soiuri autofertile, însă triploidele au nevoie de alte două soiuri polenizatoare.

De asemenea, soiurile nu trebuie să fie la o distanța mai mare de 300 de metri, iar în această situație intervine un alt motiv, adică lipsa insectelor care ajută la polenizare (albine, bondari, muște etc.).

După cum spuneam există mai multe insecte care ajută la polenizare, însă albinele sunt fără doar și poate cele mai importante din acest punct de vedere, polenizând între 60 și 90% din flori. Așadar, atunci când facem diferite tratamente pentru a proteja pomii fructiferi de dăunători, trebuie să avem în vedere ca acestea să nu dăuneze și albinelor.

De ce unii pomi fructiferi înfloresc, însă nu fac roade
De ce unii pomi fructiferi înfloresc, însă nu fac roade

Condițiile climatice și tăierile

Lipsa condițiilor climatice adecvate este un aflat factor pentru care pomii fructiferi înfloresc, dar nu fac roade. De exemplu, înghețurile care au loc primăvara târziu pot duce la lipsa fecundării. Tot aici intră și lipsa orelor de frig necesare. Mai exact, unii pomi fructiferi au nevoie de un anumit număr de ore la temperaturi cuprinse între 0 și 7 grade Celsius, care trebuie neapărat atins până în primăvară, în caz contrar mugurii nu vor fi pregătiți să înflorească.

Pe lângă toate acestea, un alt factor pentru care pomii nu rodesc este lipsa tăierilor sau tăierea necorespunzătoare. De asemenea, alte cauze pot fi și seceta, excesul de apă, lipsa macro și microelementelor. Totodată, dăunătorii și bolile pomilor pot influența lipsa roadelor.