Home » Life & Style » De ce nu e bine să mănânci mere, pe 29 august, de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Superstiția nebănuită

De ce nu e bine să mănânci mere, pe 29 august, de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Superstiția nebănuită

Cojocaru Cristian / 28.08.2021, 16:45
De ce nu e bine să mănânci mere, pe 29 august, de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Superstiția nebănuită

Una dintre superstițiile românești spune că nu este indicat ca în data de 29 august să mânânci mere. Află care este motivul care stă la baza acestui crez.

În data de 29 august nu se mănâncă mere

Data de 29 august este o zi importantă pentru creștini ortodocși. Aceștia prăznuiesc moartea în mod martiric a Sfântului Ioan Botezătorul, cel care L-a botezat pe Domnul Iisus Hristos în râul Iordanului. Această zi reprezintă ultima sărbătoare mare în anul bisericesc, iar acest lucru pentru că noul an începe la data de 1 septembrie.

Ioan Botezătorul este una dintre cele mai importante personaje din Vechiul Testament. Totodată este Sfântul care L-a vestit pe Mântuitorul cel Înviat, făcând trecerea spre Noul Testament. În mai multe zone ale țării s-au păstrat diferite tradiții și obiceiuri în această zi de sărbătoare, care fac referire la sporul casei, precum și la alungarea bolilor și a pagubei. În aceeași zi se aduc ofrande și celor care au trecut în neființă.

Unul dintre obiceiurile care sunt respectate în această zi este Sfântul Ioan Cap Tăiat și astfel se postește într-un mod aspru. În această zi, ca să nu vă asemnănați cu Irod, cel care a cerut ca Solmeea să îi danseze, răsplătind-o cu capul Sfântului Ioan Botezătorului trebuie să postiți. Totodată, ca să nu duceți o viață înfrânată, se recomandă postul. Potriv unor persoane, această zi mai este numită și Vinerea Patimilor.

Pe lândă acest obicei, sărbătoarea vine și cu câteva interdicții, astfel ca sănătatea să dăinuiască pentru o vreme mai îndelungată în trup, nu este bine să se consume fructe rotunde precum merele, perele, prunele dar nici căpățâni de usturoi. În ajunul acestei sărbători dar și în ziua praznicului nu se mănâncă preparate din varză deoarece, Sfântului Ioan i-a fost tăiat capul pe o varză, de șapte ori și a înviat de fiecare dată.

mere 29 august
In ziua de 29 august crestinii praznuiesc moartea Sfantului Ioan Botezatorul

Alimentele roșii trebuie evitate

O altă interdiciție, în semn de solidaritate pentru Sfântul Ioan constă în anu se mânca fructe și legume de culoare roșie, precum nici băuturi de culoare roșie. Aceste alimente amintesc de sângele vărsta de către Proroc în timpul decapitării sale. În același timp se recomandă persoanelor grav bolnave să mânânce doar struguri în această zi de sărbătoare.

În data de 29 august se sfințesc la biserică merele, perele, strugurii și castraveții. Alimentele respective sunt apoi împărțite tuturor oamenilor săraci în amintirea persoanelor decedate. Aceste alimente nu se pun însă pe tăvi rotunde, pentru că așa a fost pus capul Prorocului Ioan după ce a fost decapitat.

Totodată, nu se recomandă utilizarea obiectelor ascuțite precum cuțitele și furculițele, astfel că pâinea se va rupe cu mâna. Începând cu data de 29 august și până pe 14 septembrie, atunci când creștinii sărbătoresc Înălțarea Sfintei Cruci, persoanele care au comis păcate mari trebuie să postească. Acest post îi va ajuta să își purifice spiritul și să le aducă pacea sufletească. În afara posturilor lungi, există și posturi de o singură zi. Acestea trebuie ținute miercurea, ziua în care Mântuitorul a fost vândut, vinerea, ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit, 5 ianuarie, în Ajunul Bobotezei.