Home » Cum să faci orice » Rețete de post mănăstirești care se prepară în cele mai frumoase mănăstiri din România

Rețete de post mănăstirești care se prepară în cele mai frumoase mănăstiri din România

Ileana Mladinoiu / 11.08.2021, 08:13
Rețete de post mănăstirești care se prepară în cele mai frumoase mănăstiri din România

Oricare dintre noi știe că postul este o ocazie perfectă pentru a alege mâncăruri ușoare și mai sănătoase. Fie că vorbim de post parțial sau total, motivele țin de credintă sau pentru că dorim să ne curățăm organismul înainte de sărbători mari, cum ar fi de pildă Sfânta Maria.

Înșiși nutriționiștii sunt de părere că postul detoxifiază organismul. Astfel, o cură cu rețete de post poate duce la scaderea colesterolului, a tensiunii arteriale, la creșterea gradului de concentrare și a nivelului de energie.

Postul mai ajută la refacerea sistemului imunitar și la o digestie bună. Tot secretul constă în echilibru și diversitate.

Corpul va trebui să primească aceleași substanțe nutritive pe care le găsea în alimentele de origine animală, adică proteine, vitamine, minerale, aminoacizi esențiali.

Nu va fi nevoie să dați deoparte produsele de origine animală, ca să le înlocuiți cu un munte de cartofi prăjiți, orez, paste, pâine ori mâncăruri de post procesate, deorece vă veți trezi cu multe kilograme în plus, anulând efectul sănătos al postului.

Rețete de post mănăstirești care se prepară în cele mai frumoase mănăstiri din România

1. Ghiveci călugăresc, de la Mănăstirea Pasărea

Mănăstirea Pasărea, aflată la 19 km de centrul Bucureștiului, supranumită oază de liniște, ne propune rețeta unui ghiveci călugăresc,

Ingrediente:

  • 3 cartofi de mărime potrivită;
  • 2 morcovi;
  • 2 ardei graşi;
  • 1 dovlecel,
  • o jumătate de conopidă;
  • o jumătate de varză;
  • o mână de fasole verde;
  • o ţelină;
  • 2 cepe;
  • 4 roşii potrivite;
  • o linguriţă de pastă de tomate sau 2 linguri de bulion;
  • 2 linguri de pătrunjel verde tocat;
  • 2 linguri de untdelemn, sare după gust.

Preparare:

Cartofii, ţelina, morcovii, dovlecelul se spală, se curăță de coajă şi se taie în cuburi mici. Varza se taie fideluţă, conopida se rupe în bucheţele, iar fasolea verde se taie în bucăţi de 2-3 cm.

Se curăţă apoi cepele şi se călesc într-o cratiţă cu untdelemn încins. Se adaugă legumele şi ardeii tăiaţi bucăţele, se pune sare şi se stinge cu apă şi bulion sau pastă de tomate. Roşiile se vor tăia cuburi și se vor pune deasupra, împreună cu jumătate din verdeaţa tocată. Se pune vasul la cuptor, la foc potrivit şi se lasă o oră. Când este aproape gata, se presară pătrunjel verde şi pastă de tomate.

2. Sarmale de post cu ciuperci din bucătăria Mânăstirii Prislop

Ingrediente:

  • 1 varză murată mare;
  • 450 g de ciuperci;
  • 1 morcov ras;
  • 1 felie țelină rasă;
  • 1 ceapă mare tocată fin;
  • 130 g de orez;
  • 300 ml suc de roșii;
  • 3 linguri pastă de roșii;
  • 2 frunze dafin;
  • 1 linguriță cimbru uscat;
  • 1 legatură de pătrunjel verde sau mărar, tocat mărunt;
  •  sare si piper dupa gust;
  • boabe de piper;
  • 2 crenguțe de cimbru;
  • 2-3 linguri de ulei;
  • apă fiartă
Sarmale de post cu ciuperci
Sarmale de post cu ciuperci

Mod de preparare:

Călim ceapa tocată mărunt în 2-3 linguri de ulei pânâ devine sticloasă. Punem jumătate din morcovul ras și le călim împreuna încă 1 minut. Punem ciupercile tocate mărunt peste acestea și continuăm să călim până se înmoaie puțin.

În acest moment adăugam orezul spălat bine și scurs, cimbrul, sare, piper și pătrunjelul tocat mărunt. Prăjim totul încă 1-2 minute, apoi oprim focul.

Se pregătesc foile de varză, tăind nervurile pentru o împăturire ușoară. Luăm frunza de varză în mănă și punem compoziția de ciuperci cu orez, cam o lingură, pe lățimea frunzei, astfel încât să ne rămână 2 cm la un capăt și la celălalt al frunzei.

Rulăm sarmaua și introducem capetele înăuntru pentru a nu se desface sarmalele când le fierbem. Tocăm restul de varză rămasă, așezăm pe fundul oalei împreuna cu restul de morcov și țelină rasă.

Amestecăm sucul cu pasta de roșii și punem 1/3 din cantitate peste varză și oală, apoi începem să aranjăm sarmalele cu ciuperci și orez. Tot acum puneți și bețele de cimbru și marar, daca vreți.

Când terminăm de aranjat sarmalele, turnăm restul de suc de roșii, mai punem un rând de varză tocată și boabele de piper. Adăugăm uleiul și apa fierbinte până la nivelul sarmalelor.

Le lăsăm la fiert cca 1 oră, completăm cu apa fierbinte dacă mai este nevoie, apoi le dăm la cuptor pentru încă 1 oră.

Se consumă calde sau reci cu mămăligă, ambele variante sunt gustoase deoarece rețeta nu conține grăsimi.

3. Prăjitura de post a călugărilor de la Mănăstirea Sihăstria Putnei

Călugării de la mănăstirea Sihăstria Putnei, din judeţul Suceava, au publicat reţeta unei delicioase prăjituri de post, care se prepară repede. Credincioșii sunt încântați de darul călugărilor de la Putna.

Ingrediente

Pentru blat: 3 căni de zahăr, 3 căni de apă caldă, 1 cană de ulei, 6 căni de făină, 1 praf de sare, 3 plicuri de praf de copt, 1 linguriţă de amoniac, 2 fiole de esenţă de vanilie, 2 linguri de cacao şi 300 de grame de vişine.

Pentru cremă: 500 ml apă, 250 de grame de zahăr, 125 de grame de griş, 1 pachet de margarină, 200 de grame de zahăr pudră, 3 lămâi, 2 fiole de esenţă de vanilie, 3 plicuri de zahăr vanilat.

Pentru glazură: 3 linguri de apă, 2 linguri de ulei, 4 linguri de zahăr, 2 linguri de cacao, nucă de cocos pentru decor.

Mod de preparare

Pentru preparea blaturilor, zahărul, apa, sarea şi uleiul se amestecă bine, se adaugă treptat făina amestecată cu praful de copt, amoniacul stins cu zeamă de lămâie, vanilia, coaja de lămâie.

Apoi, se ung două tăvi cu margarină. În prima se toarnă jumătate din compoziţie şi se coace 30 minute la 180 grade. În cealaltă jumătate de compoziţie se adaugă două linguri de cacao şi vişinele.

Se toarnă în tavă şi se coace 30 minute la 180 grade. Pentru prepararea cremei, se fierb apa cu grişul aproximativ 10 minute şi se dă la răcit. Margarina se freacă spumă cu zahărul pudră apoi se omogenizează cu grişul răcit, zeama de lămâie şi esenţa de vanilie. Crema se pune între cele două blaturi, după ce s-au răcit.

Pentru prepararea glazurii, se fierb toate ingredientele (fără nuca de cocos) până se îngroaşă. Se toarnă glazura peste prăjitură şi se presară nuca de cocos. (sursa: sihăstriaputnei.ro)

Ileana Mlădinoiu