Dulceața de nuci este cu siguranță pe placul multora dintre noi, iar multe dintre gospodinele din România o pregătesc în fiecare an. Dacă și ție îți place acest fel de dulceață de nuci verzi, în următoarele rânduri vei afla cum se prepară. Rețeta necesită ceva timp, însă dacă urmezi pașii de mai jos, produsul va fi unul deosebit.
De obicei, nucile pentru acest tip de dulceață se culeg la sfârșitul lunii mai și începutul lui iunie, însă asta depinde de temperaturile de afară. Este foarte important ca nucile pe care le folosim să nu apuce să facă coajă lemnoasă. Așadar, înainte de a le pune la dulceață puteți să le probați, înțepându-le cu un cuțit.
După cum spuneam, astăzi vom face împreună dulceață de nuci verzi. Aceasta rețetă de tradițională, simplă și cu siguranță va fi pe placul tuturor celor care o vor gusta. Acest tip de dulceață poate fi servit atât la micul dejun, în timpul zilei, dar poate fi adăugat și în diverse prăjituri. Iată cum se prepară dulceața de nuci verzi și care sunt ingredientele de care vom avea nevoie pentru a o pregăti.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Mai întâi, ne luăm o pereche de mănuși chirurgicale și cu ajutorul unui cuțit de inox ne apucăm de curățat nucile (luăm cât mai mult din coajă, până ajungem la partea albă). Acum, într-un lighean cu apă rece vom adăuga nucile verzi curățate și câteva felii de lămâie, pe care le vom lăsa pentru aproximativ o oră. Ei bine, asta este partea mai grea, deoarece va trebui să schimbăm apa cu felii de lămâie de minim 10 ori (facem acest lucru pentru a scoate iodul din nuci).
A doua zi, scoatem nucile din apă și le clătim. Într-o oală, vom pune apă la fiert cu câteva felii de lămâie. După ce apa a dat în clocot, adăugăm nucile și le vom lăsa pentru 5 minute. Scoatem nucile. Acum, punem altă apă cu felii de lămâie pe care o lăsăm să dea în clocot și repetăm opăritul de încă două ori.
Mai departe, punem în oală zahărul, esența de vanilie și cei 300 ml de apă și lăsăm să fiarbă, amestecând până zahărul sa topit. După ce s-a format siropul, adăugăm sucul de la 3 lămâi și lăsăm să fiarbă puțin. Dacă siropul este prea gros, va trebuie să mai adăugăm puțină apă. Acum, adăugăm nucile și le lăsăm să fiarbă pentru aproximativ 10 minute.
După ce a trecut acest timp, vom opri focul și lăsăm dulceața să se răcorească pentru aproximativ un sfert de oră. Între timp, noi vom pregăti borcanele sterilizate. Punem borcanele într-o tavă metalică și le umplem cu dulceață. Ei bine, aceasta este dulceața de nuci verzi, iar noi vă dorim poftă bună!