Home » Cum să faci orice » Gem de prune. Ce ingredient special poți să adaugi pentru un gust aparte. Rețeta de la Jamila

Gem de prune. Ce ingredient special poți să adaugi pentru un gust aparte. Rețeta de la Jamila

Burghelea Cătălina / 20.08.2021, 10:48
Gem de prune. Ce ingredient special poți să adaugi pentru un gust aparte. Rețeta de la Jamila

Gemul de prune este unul dintre deserturile preferate ale copiilor. Acesta se prepară prin zdrobirea fructelor, peste care se adaugă zahărul. Compoziția pusă la fiert trebuie să aibă un procent măcar de 80% din fructe. Atunci când fructele se dizolvă în zahăr și capătă o consistență de dulceață, este semn că gemul s-a făcut și trebuie luat de pe foc. Pentru ca gemul de prune să iasă super delicios, cu un gust aparte, poți să adaugi un ingredient special, dezvăluit de celebra Jamila.

Cum prepari cel mai bun gem de prune

Prunele sunt extrem de sănătoase și hrănitoare, fiind recomandate de către orice medic nutriționist pentru o dietă echilibrată. Mâncate proaspete sau sub formă de gem, aceste fructe de sezon sunt o încântare pentru papilele gustative. Și unde mai pui că nici nu îngrașă, deoarece au multă apă și puține calorii.

Pentru un gem reușit, ai nevoie de prune mari, bine coapte, de preferință culese dintr-o sursă sigură. Dacă se poate și ai de unde cumpăra, folosește cât mai multe soiuri de prune. Gemul tău va avea o aromă aparte și un gust încântător! Acest gem de prune nu este nici foarte dulce, nici foarte acru, ci numai bun de întins pe pâine sau clătite.

Trebuie, totuși, să fii atentă la un aspect foarte important, pe care toate gospodinele ar trebui să-l știe de acum încolo. Gemul trebuie să firabă încet, la foc mediu spre mic. De asemenea, nu uita că trebuie să amesteci constant în el. Deci, oala în care prepari gemul de prune trebuie păzită în permanență, la fel și focul.

Așa prepari cel mai bun gem de prune. Ai nevoie de următoarele ingrediente: 5 kilograme de prune, 2 kilograme de zahăr, 1 păstaie de vanilie și zeama de la două lămâi.

Amestecă prunele cu zahărul, după care adaugă vanilia și zeama de la două lămâi. Pentru 5 kilograme de prune, lasă gemul să fiarbă o oră, o oră și un sfert sau o oră și jumătate, este mai mult decat suficient pentru o rețetă de gem reușită. Chiar dacă gemul este prea lichid, nu te speria! Asta nu înseamnă că ai dat greș și că trebuie să-l arunci. Acesta se va închega pe măsură ce se răcește. La final, vei avea un gem de prune aromat, gustos, dulce-acrișor, tocmai bun de întins pe pâine sau pe-o clătită.

Ce ingredient special poți adăuga la rețeta ta

Chef Jamila vine cu o recomandare interesantă. Înainte de a stinge focul, adaugă miez de nucă zdrobit (cantitatea o stabiliești tu, în funcție de cât de mult vrei să simți nucile în rețeta ta) în gemul de prune. Vei fi încântată de rezultat! Nucile merg foarte bine în combinație cu prunele, iar gustul combinat este minunat.

Care este diferența dintre gem și dulceață

În primul rând, diferă cantitatea de zahăr folosită. Multă lume preferă dulceața în detrimentul gemului, fiindcă este mai dulce. La gem se pun cam 300 de grame de zahăr, la 1 kg de fructe, pe când la dulceață se pun aproximativ 500 de grame de zahăr, la 1 kg de fructe.

Pentru prepararea dulceții se face, separat, un sirop din apă și zahăr. Numai după ce a fiert siropul se adaugă fructele. În schimb, la gem, zahărul se pune la fiert odată cu fructele.