Home » Cum să faci orice » Rețetă de gem de căpșuni fără zahăr. Ce e bine să adaugi pentru un gust desăvârșit

Rețetă de gem de căpșuni fără zahăr. Ce e bine să adaugi pentru un gust desăvârșit

Alexandru Cazacu / 03.06.2021, 10:05
Rețetă de gem de căpșuni fără zahăr. Ce e bine să adaugi pentru un gust desăvârșit

Iată că a venit și vara, iar unele gospodine din România se gândesc deja la pregătirea celor mai delicioase gemuri. Printre acestea se află și cel de căpșuni, care poate fi preparat în mai multe feluri și care este preferatul multora. Mai departe îți vom prezenta o rețetă de gem de căpșuni foarte simplă și gustoasă.

Rețetă de gem de căpșuni. Cu ce se poate înlocui zahărul și ce trebuie să faci pentru un rezultat perfect

După cum spuneam mai sus, gemul de căpșuni este preferatul multora dintre noi, iar cel făcut acasă este cel mai bun. Cu toate acestea, există și persoane care din diferite motive nu pot consuma zahăr, așadar noi ți-am pregătit o rețetă de gem de căpșuni, în care zahărul poate fi înlocuit cu îndulcitor. Pentru această rețetă vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 kilogram de căpșuni tăiate în sferturi
  • 100 -200 grame de îndulcitor
  • zeamă de la jumătate de lămâie

Rețetă de gem de căpșuni – Mod de preparare

Mai întâi vom avea nevoie de o cratiță largă, în care vom pune fructele la fiert. Este important să menționăm faptul că, este bine ca vasul să aibă fundul mai gros, pentru ca gemul nostru de căpșuni să nu se prindă. De asemenea, dacă vasul pe care îl folosim este larg, lichidul are mai mult loc ca să se evapore mai ușor.

După ce am pregătit cratița, vom pune căpșunile curățate și tăiate în patru la fiert, acoperim cratița cu un capac și lăsăm totul să fiarbă până ce fructele se înmoaie și lasă puțină zeamă. După ce căpșunile au lăsat lichid, vom amesteca puțin, dăm ochiul aragazului la minim, acoperim cratița și lăsăm totul să mai fiarbă. În continuare, adăugăm zeama de lămâie (menține culoare, dar este acționează ca și conservant) și lăsăm să fiarbă pentru 5 minute. Acum adăugăm și îndulcitorul și mai lăsăm încă 5 minute la foc mic. Așadar gemul nostru este gata, iar tot ce trebuie să mai facem este să îl punem în borcane.

Rețetă de gem de căpșuni fără zahăr
Rețetă de gem de căpșuni fără zahăr

Cum punem gemul la conservat

După ce am terminat de pregătit gemul de căpșuni, vom pregăti borcanele, care trebuie să fie spălate și sterilizate. În continuare, le vom așeza pe o tavă din metal, pentru a atenua șocul termic, așadar, putem pune gemul fierbinte în borcane. Mai departe, acoperim borcanele cu niște cârpe groase și le lăsăm până a doua zi, când le vom steriliza. Astfel, vom pune borcanele într-un vas cu  apă care trebuie să ajungă până la gura borcanelor și le vom fierbe pentru aproximativ 20 de minute din momentul în care apa a început să fiarbă. Acum, acoperim vasul cu un capac și le lăsăm așa până a doua zi, când le vom șterge și le vom pune în cămară.

Este important să menționăm că, atunci când deschidem un borcan cu gem, îl vom păstra în frigider si îl vom consuma în cel mult 24 de ore. Deoarece este natural și nu are conservanți, acesta se va altera mai repede decât gemurile din magazine.