Home » Cum să faci orice » Friptură de vită la cuptor, rețeta de la Cătălin Scărlătescu. Celebrul chef de la Antenă are două mari secrete

Friptură de vită la cuptor, rețeta de la Cătălin Scărlătescu. Celebrul chef de la Antenă are două mari secrete

Alexandru Cazacu / 20.01.2022, 11:07
Friptură de vită la cuptor, rețeta de la  Cătălin Scărlătescu. Celebrul chef de la Antenă are două mari secrete

Când vine vorba de friptură, celebrul chef Cătălin Scărlătescu face minuni. El are are două mari secrete, iar pregătită în acest fel, friptura de vită este un adevărat deliciu culinar. Haideți să vedem cum se prepară cea mai bună friptură de vită la cuptor și care sunt ingredientele necesare pentru un preparat ca la carte.

Friptură de vită la cuptor, rețeta de la Cătălin Scărlătescu

Cu siguranță, nu există amator de carne care să nu aprecieze o friptură de vită făcută la cuptor. Preparată în acest mod, carnea de vită se face foarte repede, iar rezultatul este extrem de delicios. Cu siguranță, toți cei care vor gusta această friptură îți vor aprecia calitățile în arta culinară. Iată cum se face cea mai bună friptură de vită.

Mai întâi, este important să menționăm faptul că pentru această rețetă se folosește o bucată de carne de vită, calculând circa 250 g de carne pentru fiecare persoană. Ingredientele de care vei mai avea nevoie sunt următoarele:

  • 3-5 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 50 g unt
  • 2 cepe
  • 1/2 rădăcină de țelină
  • 2 morcovi tăiați în felii groase
  • supă de oase de vită (sau vin roșu)
  • 1/2 linguriță paprica
  • 1 lingură muștar
  • 1 linguriță cimbru
  • 1/2 linguriță oregano
  • 1 crenguță rozmarin
  • sare și piper.

Unul dintre secretele succesului acestei rețete este faptul că friptura se prepară într-un vas de lut. De asemenea, vasul trebuie lăsat la înmuiat pentru câteva ore înainte de a fi folosit. În caz că nu dispuneți de un vas cu capac, puteți să-l acoperiți cu hârtie de copt. Acestea fiind spuse, hai să vedem cum se prepară această rețetă de friptură de vită la cuptor.

Friptură de vită la cuptor – mod de preparare

Așadar, primul lucru pe care îl vom face este să legăm bucata de carne întreagă cu sfoară. După ce am legat-o, vom înțepa bucata de carne în mai multe locuri, pentru ca aromele să pătrundă mai bine, iar apoi o asezonă cu sare și piper.

Într-o tigaie încingem puțin ulei, în care vom prăji carnea câte 2-3 minute la foc mediu, pe fiecare parte. Carnea de vită trebuie să prindă o crustă maronie, iar rolul acesteia este de a ține sucul în interior și de a-i da un aspect inedit preparatului.

Cât timp carnea se prăjește, noi vom amesteca muștarul cu paprica. După ce am fript bucata de carne pe toate părțile, cât încă este fierbinte, o ungem cu amestecul de muștar, iar apoi presărăm deasupra acesteia cimbru, oregano și rozmarin. Așezăm acum bucata de carne în vasul pentru cuptor și ne ocupăm de legume.

Cum se face friptura de vită la cuptor
Cum se face friptura de vită la cuptor

Cum se prepară friptura de vită la cuptor

În uleiul în care am prăjit carnea vom pune la sotat pentru câteva minute ceapa tăiată în felii mari, feliile de morcov și țelina. Apoi, peste acestea vom turna supa de oase de vită (sau vinul roșu) și mai lăsăm să fiarbă aproximativ 1 minut, amestecând bine.

Acum, turnăm conținutul tigăii în vasul cu friptură, asigurându-ne că legumele sunt peste tot în jurul bucății de carne. Punem în vas și câteva cubulețe de unt, acoperim cu capac și dăm vasul la cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius pentru circa 15 minute. Apoi coborâm temperatura la 80 de grade și lăsăm să fiarbă până când carnea devine foarte fragedă, potrivit bzi.ro.

După ce friptura de vită s-a făcut, scoatem bucata de carne pe o farfurie mare. Strecurăm apoi sosul, iar legumele le pasăm. Amestecăm piureul rezultat cu o parte din sos, potrivit de sare și piper și îl lăsăm să dea un clocot. Peste fiecare felie de carne tăiată subțire vom turna câte puțin din acest sos.