Home » Cum să faci orice » Măncăruri specifice grecești care au ajuns și în România

Măncăruri specifice grecești care au ajuns și în România

Ileana Mladinoiu / 02.09.2021, 11:47
Măncăruri specifice grecești care au ajuns și în România

Vă place bucătăria grecească? Dacă da, aflați că multe rețete ușor de preparat și foarte gustoase au ajuns la noi în România. Salate variate, foietaj cu feta, dakos (sandvișuri grecești), Santorini fava, tzatziki foarte proaspăt, musaca de vinete etc. Există ceva pentru toată lumea.

Ce mâncăruri specifice grecești au ajuns și în România

1.Horiatiki/Salata grecească

Se spune că Horiatiki este mâncarea tradițională a Greciei cea mai cunoscută și mai răspândită în lume, singura salată grecească autentică, cunoscută și sub numele de salata de la țară. Originară din Grecia, salata este plină de arome și substanțe nutritive benefice sănătății.

Grecii au dezvoltat un adevărat cult pentru această salată la care au ajuns să se închine. În lunile de vară, este prezentă pe majoritatea meselor grecești de acasă și din taverne.

Salata Horiatiki are la bază roșii, castraveți, ulei de măsline, măsline și brânză feta, dar există mai multe varietăți în Grecia. De exemplu, pe insule se folosește un altfel de brânză albă, moale în loc de feta, iar în Creta se află celebrul dakos preparat din roșii și feta sau altă brânză albă locală stivuite pe pâine din orz care a fost înmuiată în puțină apă și ulei de măsline.

Cum se face cea mai bună salată grecească

În primul rând, nu există salată sau alte legume cu frunze în Horiatiki. Brânza feta nu este tăiată în cuburi, ci mai degrabă o bucată mare este plasată deasupra salatei. Roșiile și castraveții trebuie tăiați în bucăți destul de mari, nu cuburi mici.

Ardeiul verde este folosit în general în salata tradițională grecească. Măslinele se adăugă întregi și nu feliate. Salata se servește cu pâine, nu cu pita, într-un vas puțin adânc.

Folosiți cele mai bune ingrediente. Ca în cazul majorității felurilor de mâncare simple, horiatiki are nevoie de ingrediente excelente. Asigurați-vă că aveți ulei de măsline extra virgin, roșii coapte de sezon, măsline suculente Kalamata grecești, oregano bun parfumat și brânză feta adevărată (grecească).

2.Spanakopita

Este o plăcintă cu spanac și brânză care se prepară foarte ușor și rapid. Portalul culinar savoriurbane.ro ne spune că se poate folosi atât spanac proaspăt cât și congelat (preferabil frunze, nu tocat).

Ingrediente pentru 6-8 porții:

  • 1 pachet cu 12-14 foi subțiri de plăcintă, nu foietaj;
  • 100 ml ulei de măsline (pentru uns foile);
  • 750 g spanac proaspăt sau 500 g spanac congelat (frunze);
  • 3-4 cepe verzi sau 2 cepe vechi;
  • 3-4 căței de usturoi (opțional) sau leurdă, usturoi verde;
  • 30 g unt + 25 ml ulei de măsline;
  • sare, piper;
  • puțină nucșoară rasă (opțional);
  • 4 ouă;
  • 350 g brânză sărată (feta, telemea);
  • o legătură de pătrunjel verde.
Mâncăruri grecești - Spanakopita
Mâncăruri grecești – Spanakopita

Mod de pregătire:

Spălați spanacul în mai multe ape reci și lăsați-l la scurs. Dacă folosiți spanac congelat, trebuie dezghețat și scurs bine de tot într-o strecurătoare. Pregătiți ceapa verde, usturoiul și verdeața. Puteți folosi și mărar verde pe lângă pătrunjel. Primăvara leurdă este mai bună în locul usturoiului.

Într-o cratiță largă sau tigaie mai adâncă, puneți la încălzit untul și o lingură de ulei de măsline. Adăugați ceapa verde tăiată în rondele, un praf de sare și 2 căței de usturoi tocați (ultimii 2 păstrații pentru final). Căliți la foc mic (sub capac) ceapa până devine translucidă, apoi puneți frunzele de spanac proaspăt bine scurse. Acoperiți tigaia cu un capac și lăsați totul să se înmoaie lent timp de 4-5 minute.

Se trage tigaia deoparte, având grijă să vedeți cătă apă au lăsat spanacul și cepele verzi. Strecurați totul, ca să scurgeți bine frunzele de spanac și puneți din nou lichidul pe foc ca să mai scadă. Adăugați după răcire ultimii 2 căței de usturoi zdrobiți și pătrunjelul verde tocat.

Se sparg cele 4 ouă crude, se sfărâmă brânza pe care o veți distribui deasupra spanacului sotat. Asezonați cu sare (atenție la cât de sărată este brânza!), piper și puțină nucșoară rasă (opțional). Se amestecă totul, gustați de sare și piper.

3.Pui cu paste orzo

Ingrediente pentru 3 porții:

  • 4 pulpe de pui dezosate;
  • 200 g paste  orzo;
  • 80 ml sos de roșii în stil grecesc;
  • 1 ceapă;
  • 1/2 linguriță oregano uscat;
  • 2-3 linguri ulei de măsline;
  • sare, piper;
  • brânză maturată (kefalotyri, pecorino, parmezan)

Mod de preparare:

Se taie pulpele în patru. Într-o oală largă se încinge uleiul și se prăjește carnea până- și schimbă culoarea pe toate părțile. Se adăugă ceapa tocată și se călește până se înmoaie foarte bine, amestecând din când în când.

Se adaugă sosul de roșii, 700 ml apă, oregano, sare și piper după gust. Se aduce la fierbere, apoi se pune capacul, fierbându-se la foc mediu timp de 20-25 minute (cât carnea devine fiartă).

Se adaugă  orzo  și sare. Se amestecă și apoi se scutură tigaia să se așeze pastele uniform. Se pune capacul iar pe oală, se dă focul la mic și se lasă la fiert încă 15 minute. În acest timp scuturați tigaia din timp in timp, mai ales pe final (lichidul se va distribui uniform, iar pastele nu se vor lipi de fund).

La final, când  orzo  e gata de fiert, mai trebuie să se vadă puțin lichid la suprafață. În niciun caz nu fierbeți până când orzo devine uscat la suprafață. Dacă vi se pare că se întâmplă acest lucru, adăugați puțină apă fierbinte și scuturați tigaia.

Stingeți focul și lăsați oala să mai stea încă 5 minute, așa acoperită. Se consumă cu brânză rasă deasupra.