Home » Cum să faci orice » Recensământ 2022. Cum și de unde se poate descărca dovada autorecenzării pentru a primi o zi liberă

Recensământ 2022. Cum și de unde se poate descărca dovada autorecenzării pentru a primi o zi liberă

Voicu Costin / 16.05.2022, 14:03
Recensământ 2022. Cum și de unde se poate descărca dovada autorecenzării pentru a primi o zi liberă

Acum puteți să vă îndepliniți obligațiile civice și legale în materie de recensământ într-un mod mult mai ușor, în ziua și la ora la care aveți disponibilitate, fără a aștepta vizita recenzorului! Perioada de auto-recenzare este 14 martie – 27 mai 2022. În vederea permiterii accesului securizat către chestionarele de recensământ, o singură persoană din gospodăria voastră trebuie să declare câteva date despre toți membrii gospodăriei. Cum și de unde se poate descărca dovada autorecenzării pentru a primi o zi liberă?

Ce implică autorecenzarea

O gospodărie se înțelege grupul de două sau mai multe persoane care locuiesc împreună în mod obișnuit într-o unitate de locuit sau doar într-o parte a acesteia având, în general, legături de rudenie și care se gospodăresc în comun, contribuie împreună la aprovizionarea și la consumul de alimente și de alte bunuri esențiale traiului și participă integral sau parțial la bugetul de venituri și cheltuieli. Persoanele care, la momentul de referință al recensământului, locuiesc și se gospodăresc singure, sunt considerate gospodării de o singură persoană. La fel se consideră și persoanele care, deși ocupă o locuință împreună cu alte persoane, declară că se gospodăresc singure.

Românii se pot autorecenza în perioada 14 martie – 27 mai

Încă puteți profita de acest „cadou” până pe 27 mai, când se va încheie prima fază a recensământului. Recensământul din 2022 este unul cu totul inedit, fiind primul care are loc și în mediul digital. Pentru că lucrurile au mers atât de bine, autoritățile au decis că etapa următoare să fie amânată cu două săptămâni, după ce termenul pentru autorecenzarea online a fost mutat pe 27 mai.

Inițial, prima fază trebuia să se închidă pe 15 mai. Astfel, cetățenii pot să se autorecenzeze în continuare folosind platforma aceasta, iar cei care sunt angajați, au șansa să obțină o zi liberă.

Pentru a stimula faza online a recensământului, conform art. 49 din OUG nr.19/2020, s-a decis ca angajații să primească de la stat o zi liberă, dacă au dovada că au completat formularul online. Va fi nevoie doar să prezentați codul de confirmare pe care-l primiți la încheierea autorecenzării.

De unde se poate descărca dovada pentru a primi o zi liberă

Fiecare persoană trebuie să facă dovada participării la recensământ 2022 printr-un cod de confirmare. Acesta este generat automat la încheierea cu succes a înscrierii în aplicaţie. Atenție și la următorul aspect: dovada va fi primită în termen de 7 zile de la momentul completării formularului online. Nu uitați că trebuie să completați corect chestionarul pentru ca acesta să fie validat de autorități. Dacă toate lucrurile au mers bine până în acest punct, vă mai rămâne doar să obțineți dovada pentru zi liberă.

Aceasta poate fi descărcată de pe site-ul acesta. Ziua liberă plătită se acordă în termen de maximum 12 luni de la data realizării cu succes a autorecenzării, cel târziu în luna mai 2023. În total, până la finalul săptămânii trecute, au fost completate 8.440.312 de chestionare, conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică.