Home » Cum să faci orice » Regula pe care trebuie să o respecte românii care primesc ajutor social. Riscă să piardă banii în caz contrar

Regula pe care trebuie să o respecte românii care primesc ajutor social. Riscă să piardă banii în caz contrar

Cojocaru Cristian / 10.02.2022, 10:42
Regula pe care trebuie să o respecte românii care primesc ajutor social. Riscă să piardă banii în caz contrar

Există mulți români care încasează ajutor social, însă aceștia riscă să piardă acest ajutor de la stat dacă refuză să respecte regulile stabilite de către autorități. Află în în rândurile următoare ale acestui articol ce regulă importantă trebuie să respecte românii care primesc ajutor social, pentru a nu pierde acești bani.

Regula pe care trebuie să o respecte românii care primesc ajutor social

Mai exact, persoanele care primesc ajutor social de la stat și refuză să urmeze cursurile recomandate de agențiile de muncă, riscă să piardă acești bani. Mulți dintre cei ce încasează ajutoare sociale nu și-au terminat studiile de bază, așa că nu pot urma cursuri de calificare pentru a-și găsi mai ușor de muncă.

Așadar, autoritățile au decis în 2021 ca aceștia să se întoarcă la școală, în cadrul programului „A doua șansă”. Ei bine, persoanele aflate în această situație riscă să piardă banii de la stat dacă refuză să respecte regula autorităților. Nu cu mult timp în urmă, printr-un ordin al Ministerului Educației s-au stabilit regulile după care se vor desfășura cursurile programului menționat, cui se adresează și cum vor fi organizate clasele, potrivit avocatnet.ro.

Românii care primesc ajutor social și refuză cursurile recomandate pot pierde banii de la stat

OUG 101/2021 stabilește că „pentru facilitarea angajării, precum și a participării la cursuri de formare profesională, în cazul persoanelor apte de muncă beneficiare de ajutor social care nu au un nivel de educație școlară sau cunoștințele necesare (…), agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă recomandă, în cadrul serviciilor de informare și consiliere profesională, înscrierea și parcurgerea cursurilor programului educațional „A doua șansă”.

În concluzie, persoanele apte de muncă care încasează ajutor social și refuză să participe la cursurile recomandate pot pierde ajutorul de la stat, având posibilitatea să solicite din nou ajutor doar după un an de zile, mai scrie sursa citată.

Ce regulă trebuie să respecte românii care primesc ajutor social
Ce regulă trebuie să respecte românii care primesc ajutor social

Cum se vor organiza cursurile în cadrul programului „A doua șansă”

Marți, în Monitorul Oficial a apărut Ordinul Ministerului Educației nr. 3.062/2022, care stabilește regulile pentru organizarea cursurilor, respectiv a programului „A doua Șansă”. După cum se arată în actul normativ, programul menționat are o componentă axată pe învățământul primar (clasele I-IV) și una pe cel secundar (gimnazial și liceal).

În cazul ciclului de învățământ primar, programul „A doua șansă” se adresează atât copiilor și tinerilor, cât și adulților care au depășit vârsta corespunzătoare clasei cu cel puțin patru ani și care, până la 14 ani, nu au absolvit acest tip de învățământ.

În ceea ce privește ciclul secundar de învățământ, programul se adresează celor care au depășit cu cel puțin patru ani vârsta corespunzătoare clasei în care puteau fi înscriși și care nu au absolvit din diferite motive învățământul gimnazial.

Este important să menționăm faptul că, persoanele care vor urma cursurile programului la o distanță de peste 5 km de locuință pot solicita decontarea transportului. Aceasta se va face doar în limita sumei de 500 de lei de persoană pentru fiecare semestru. Din punct de vedere al desfășurării cursurilor, acestea pot fi planificate într-un orar flexibil (dimineața, după-amiaza sau seara, în weekend și chiar în timpul vacanțelor școlare).