Home » Cum să faci orice » Rețetă de lasagna. Cum se prepară acest fel de mâncare fără să cumperi foile de lasagna gata făcute

Rețetă de lasagna. Cum se prepară acest fel de mâncare fără să cumperi foile de lasagna gata făcute

Ileana Mladinoiu / 06.11.2021, 10:29
Rețetă de lasagna. Cum se prepară acest fel de mâncare fără să cumperi foile de lasagna gata făcute

Cea mai veche înregistrare scrisă despre lasagna, specialitate culinară made în Italy, datează din vremea faimosului împărat roman Marcus Ulpius Traianus, mai cunoscut sub numele de Traian, un gurmand căruia îi plăcea mâncarea bună.

Rețetă de lasagna. Cum se prepară acest fel de mâncare fără să cumperi foile gata făcute

În mai multe dintre manuscrisele acestuia, datând din călătoriile făcute, se menționa de „una làgana”, o făină încălzită în apă și care gătită luat forma vasului de copt. În timp, în urma introducerii roșiilor (care la vremea respectivă încă nu existau), celebrul preparat tradițional al bucătăriei italiene a devenit oficial „lasagne alla bolognese” la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Mai ales cu nenumăratele lui versiuni, preparatul continuă să surprindă: lasagna tradițională bologneză, lasagna ricotta cu spanac, lasagna cu 4 brânzeturi, lasagna vegetariană 100% legume.

Cu foi proaspete sau uscate, ambele variante de lasagna echivalează din punct de vedere nutrițional, au avantajele și dezavantajele lor (timp de gătit, conservare etc.).

Totuși, pentru a face un tip de lasagna adevărată, foile proaspete garantează succesul, mai ales dacă modul de preparare este preluat direct din bucătăria italiană.

Rețetă de lasagna. Cum se prepară acest fel de mâncare fără să cumperi foile de lasagna gata făcute

Ingrediente necesare:

  • 400 g de făină;
  • 4 ouă;
  • ½ linguriță de sare;
  • 1lingură ulei de măsline.

După ce ați pregătit aluatul din ingredientele menționate, acoperiți-l cu un prosop curat și lăsați-l să se odihnească 30 de minute, după care îl puteți întinde și tăia cu aparatul de făcut paste, în dreptunghiuri, astfel încât să aibă aceeași grosime.

Puneți într-un vas apă cu sare la fiert. Gătiți maxim 3 foi de lasagna odată timp de 30 de secunde, apoi scurgeți-le și așezați-le pe un prosop curat. Faceți același lucru cu restul aluatului.

Cum se prepară lasagna fără să cumperi foile
Cum poți prepara lasagna

Rețeta lasagna bologneză

Ingrediente pentru 4 persoane:

  • 300 g carne de vită tocată;
  • 100 g carne de porc tocată;
  • 50 g de panceta;
  • 500 g de roșii conservate;
  • 1/2 de morcov;
  • 1 ceapă galbenă;
  • câteva tulpini de țelină;
  • 1/2 pahar de vin roșu;
  • 1 praf de zahăr;
  • 1 pahar de lapte;
  • sare, piper, busuioc, dafin;
  • ulei de măsline;
  • parmezan proaspăt ras.

Mod de preparare beșamel

Din 600 ml de lapte proaspăt integral, 50 g de unt, 50 g de făină cernută, nucșoară, sare și piper se va prepara sosul beșamel.

Topiți untul la foc mic într-o cratiță. Adăugați făina cernută și amestecați regulat. Adăugați treptat laptele și amestecați bine pentru a evita cocoloașele. Adăugați condimentele. Se amestecă constant până când beșamelul se îngroașă.

Prepararea sosului bolognez

Căliți ceapa galbenă, morcovul și țelina (pe care le-ați tocat mărunt în prealabil) în ulei de măsline. Adăugați panceta și lăsați preparatul să se coloreze câteva clipe. Adăugați în amestec carnea de porc, apoi carnea de vită tocată.

Scoateți 10% din sucul extras prin gătirea cărnurilor și încorporați-l în paharul de vin roșu. La foc iute se toarnă amestecul acesta, apoi reduceți-l. Turnați laptele pentru a obține un sos cremos.

Adăugați roșiile, frunza de dafin pentru a asezona preparatul. Condimentați cu sare și piper, adăugați zaharul și continuați fierberea la foc mic timp de 1h și 30 de minute ca sa nu fie fiert în exces. La sfârșitul gătitului, îndepărtați frunzele de dafin.

Cum se face asamblarea lasagnei

Într-o tavă de copt unsă cu unt, puneți foile preparate ca mai sus, sosul bolognese, un strat subțire de beșamel peste care puneți răzătură de parmezan și repetați până se epuizează toate ingredientele. Terminați cu un strat subțire de parmezan proaspăt ras.

Coaceți la 180 de grade, timp de 25 de minute, apoi scoateți preparatul din cuptor. Lasagna 100% italiană este gata de mâncat.