Home » Cum să faci orice » Sos Tzatziki: ingrediente și mod de preparare. Rețeta deliciosului sos grecesc, oferită de JamilaCuisine

Sos Tzatziki: ingrediente și mod de preparare. Rețeta deliciosului sos grecesc, oferită de JamilaCuisine

Alexandru Cazacu / 12.07.2021, 14:46
Sos Tzatziki: ingrediente și mod de preparare. Rețeta deliciosului sos grecesc, oferită de JamilaCuisine

Dacă nu reușești să ajungi în această vară în Grecia pentru a te bucura de gustul unui sos tzatziki autentic și delicios, nu este nici o problemă, poți să îl prepari chiar tu. Haideți să vedem de ce avem nevoie și cum se prepară acest sos delicios, după rețeta oferită de JamilaCuisine.

Rețeta deliciosului sos tzatziki. Ingrediente și mod de preparare

Indiferent dacă îl savurezi alături de un Gyros, friptură sau cartofi prăjiți, tzatziki dă un gust extraordinar mâncării. Foarte aromat și răcoritor, acest sos este unul dintre preferatele multor oameni. Dacă și tu te afli printre aceștia, atunci cu siguranță această rețetă va fi pe placul tău. Iată care sunt ingredientele de care vei avea nevoie pentru rețeta prezentată pe canalul de YouTube a Jamilei.

  • 350 g de iaurt grecesc (sau un iaurt gras)
  • o legătură de mărar
  • un castravete
  • frunze de mentă
  • zeama de la o jumătate de lămâie
  • sare
  • 2 căței de usturoi
  • 2-3 linguri de ulei de măsline

Sos Tzatziki: modul de preparare

Pentru început vom curăța de coajă castravetele, însă puteți lăsa și coaja dacă vă place. Apoi, vom tăia castravetele în jumătate, după care îl vom mai tăia o dată în jumătate, însă pe lungime de această dată. Cu ajutorul unei linguri îndepărtați semințele castraveților, deoarece sunt foarte apoase.

După ce am scos semințele, vom da cele patru bucăți de castravete prin răzătoarea mare și le vom pune într-un bol. Acum, urmează să adăugăm un praf de sare și să amestecăm puțin, după care vom lăsa castraveții să stea timp de circa 10 minute, ca să își lase zeama. În acest timp tocăm mărarul (cei cărora nu le place mărarul, îl pot înlocui cu pătrunjel). Tocăm și frunzele de mentă.

După ce au trecut cele 10 minute, vom strecura castraveții de lichid. Într-un bol adăugăm cele 350 de grame de iaurt, peste care vom adăuga castraveții scurși bine. Apoi, adăugăm mărarul și menta, după care vom pune și usturoiul dat prin răzătoarea mică (dacă vă place mai puteți adăuga un cățel de usturoi). Acum, adăugăm după gust și puțină zeamă de lămâie și amestecăm totul foarte bine. Gustăm sosul și vedem dacă mai este nevoie de sare sau zeamă de lămâie. După ce am făcut și acest lucru, nu ne mai rămâne nimic de făcut decât să punem sosul la frigider pentru câteva ore.

Rețetă de sos tzatziki. Ingrediente și mod de preparare
Rețetă de sos tzatziki. Ingrediente și mod de preparare

Originea sosului tzatziki

Cu toate că originea acestui sos delicios este disputată de unele țări balcanice și oriental-mediteraneene, tzatziki este un preparat grecesc, folosit mai ales pentru Souvlaki și Gyros. Aici, se servește cu lipii cu oregano și ulei de măsline. Se pare că denumirea de tzatziki provine din ”cacik” (cuvânt care în limba turcă înseamnă sos cu legume tocate mărunt și condimente).

Pe de altă parte, în Cipru, acest sos este cunoscut sub numele de “ttalattouri”, iar rețeta este făcută cu mult mai puțin usturoi, însă conține mai multă mentă. În Bulgaria și Macedonia, sosul se numește “tartor” sau salată “snezhanka”, iar în Irak tzatziki este numit “jajeek” și se servește alături de Arak, o băutură alcoolică, și pâine.