Home » Știri » Știri sociale » Totul despre vacanța în Bulgaria 2021: condiții de intrare, taxe de drum, moneda oficială și valoarea ei în bani românești

Totul despre vacanța în Bulgaria 2021: condiții de intrare, taxe de drum, moneda oficială și valoarea ei în bani românești

Manolică Anca / 17.06.2021, 13:40
Totul despre vacanța în Bulgaria 2021: condiții de intrare, taxe de drum, moneda oficială și valoarea ei în bani românești

Se pare că vacanțele în străinătate continuă să fie la mare căutare și în acest sezon estival, iar Bulgaria rămâne una dintre destinațiile favorite ale românilor. Dacă intenționezi și tu să ajungi pe litoralul bulgăresc vara aceasta, ei bine, în articolul de mai jos vei afla tot ce este important de știut despre vacanța în Bulgaria în 2021.

Totul despre vacanța în Bulgaria 2021

Românii au început deja să își facă planuri de concediu pentru vara lui 2021, după ce majoritatea țărilor au ieșit din lockdown-ul impus de pandemia de Covid-19. Iar Bulgaria se află și în acest an în topul destinațiilor preferate de către turiști, pentru concediile de vară.

Dacă și tu te numeri printre cei care vor să se relaxeze câteva zile pe litoralul bulgăresc sau în alte zone ale Bulgariei, acest articol te va ajuta să afli totul despre vacanța în Bulgaria 2021. Cu siguranță te interesează aspectele ce țin de condițiile de intrare pe teritoriul bulgăresc, aspectele legate de moneda oficială și cheltuielile de bază pe care le vei avea în timpul șederii tale acolo.

Condiții de intrare și ce taxe de drum trebuie să plătești

Așadar, dacă te-ai hotărât și vrei să își petreci vacanța în Bulgaria în 2021, trebuie să știi că statul bulgar permite intrarea turiștilor români pe teritoriul său fără a fi obligați să prezinte alte documente în afara celor de călătorie, informează MAE.

Așadar, românii pot intra în Bulgaria prin toate punctele de trecere a frontierei fără a fi nevoie să prezinte certificatul de vaccinare, un test PCR sau antigen Covid negativ sau un document care să ateste că au trecut boală. În schimb, românii care merg în Bulgaria din alte țări decât România pot intra pe teritoriul țării cu condiția prezentării, pe lângă documentele de călătorie, a unuia dintre următoarele documente:

  • un document care demonstrează finalizarea schemei de vaccinare și trecerea a 14 zile de la data efectuării ultimei doze.
  • un document care atestă un rezultat negativ al unui test PCR, efectuat cu maximum 72 de ore înainte sau al unui test rapid antigen pentru Covid-19.
  • în cazul persoanelor care au trecut prin boală și s-au vindecat este necesar un document care atestă un rezultat pozitiv al unui test PCR sau al unui test rapid antigen pentru Covid-19, efectuat cu maximum 180 de zile și minimum 15 zile înainte, în conformitate cu data efectuării testării înscrise în document.

Aceste prevederi au intrat în vigoare joi, 27 mai. Însă, nu uita să te informezi bine înainte de a porni la drum, pentru că lucrurile se pot schimba de la o săptămână la alta.

Litoralul bulgăresc își așteaptă turiștii și în acest an
Litoralul bulgăresc își așteaptă turiștii și în acest an

În ceea ce privește taxele de drum, ei bine, și acestea trebuie luate în calcul dacă vrei să îți faci vacanța în Bulgaria în 2021. Iată care sunt principalele taxe de care trebuie să știi:

  • taxa de pod la Ruse – 3 euro/sens
  • taxa de pod la Calafat – 6 euro/sens
  • vigneta din Bulgaria – 15 leva/7 zile și poate fi cumpărată de la vamă sau online. Atenție, amenda pentru neplata vignetei este destul de mare.

Moneda oficială și valoarea ei în bani românești

Moneda oficială a Bulgariei este leva și are ca subdiviziune stotinka. Leva este folosită în Bulgaria din anul 1881 și în prezent poate fi considerată o moneda destul de stabilă. Așadar, 1 leva valorează 0.51 euro, respectiv 2.52 ron.

O leva valorează 100 de stotinki. Vei vedea că exista următoarele monede: 1, 2, 5, 10, 20, 50 Stotinki și 1 Lev. La bancnote, vei vedea următoarele: 2, 5, 10, 20, 50, 100 leva (BGN). Prețurile pentru articolele mai ieftine sunt aproape mereu cotate în leva (de exemplu, prețul unui bilet de autobuz va fi afișat ca 0,5 leva.

Pentru a schimba bani, băncile sunt cele mai sigure locuri în care poți face acest lucru. Legislația prevede că pentru schimbarea valutei nu se percepe nicio taxă. Vei avea nevoie doar de un act de identitate.