Home » Cum să faci orice » Sporturi care dezvoltă creierul copiilor. Așa poți stimula inteligența celor mici

Sporturi care dezvoltă creierul copiilor. Așa poți stimula inteligența celor mici

Alexandru Cazacu / 04.04.2022, 10:59
Sporturi care dezvoltă creierul copiilor. Așa poți stimula inteligența celor mici

Cu siguranță, majoritatea părinților au aflat deja că unele obiceiuri sporesc inteligența copiilor și ajută la dezvoltarea neuronală. Află în rândurile de mai jos ce sporturi dezvoltă creierul copiilor și cum poți stimula inteligența celor mici. Potrivit specialiștilor, până la vârsta de trei ani, creierul micuților se dezvoltă aproape în totalitate.

Sporturi care dezvoltă creierul copiilor. Cum poți stimula inteligența celor mici

Specialiștii susțin că, între 0 și 2 ani, creierul își triplează dimensiunea, iar până la vârsta de 3 ani se dezvoltă în proporție de 97%. Se pare că această triplare se datorează creșterii legăturilor neuronale.

Ei bine, potrivit psihologului Marius Teodor Zamfir, legăturile neuronale se creează doar prin activități noi, iar interacțiunile cu mediul virtual reprezintă o privare senzorio-motorie. Între 0 și 2 ani, micuțul se dezvoltă prin motricitate și senzații. În concluzie, creierul nu are nevoie doar de imagini, ci și de analiză și gândire.

„Pe de-o parte, jocurile pe calculator dezvoltă inteligența, dar este foarte importantă vârsta la care lăsăm copilul în fața calculatorului. Dacă ne luăm după cele mai ample studii, cele ale Academiei Americane de Pediatrie, se recomandă clar evitarea acestora până la vârsta de un an și jumătate.

Între un an și jumătate și 2 ani, se recomandă maxim o jumătate de oră pe zi și numai cu un adult în preajmă. Între 2 și 5 ani, maxim o oră pe zi, iar între 6 și 12 ani, maxim două ore pe zi. Acestea în condițiile în care părinții urmăresc ca jocurile să nu conțină violență sau limbaj licențios, a spus Marius Teodor Zamfir, potrivit Adevărul.

Sporturi care dezvoltă creierul copiilor
Ce sporturi dezvoltă cel mai bine creierul copiilor

Sporturile care ajută la dezvoltarea sistemului neurologic

În opinia psihologului, în ceea ce privește dezvoltarea neurologică, înotul este cel mai complet sport. Însă și dansul, atletismul și karate sunt sporturi ce ajută din acest punct de vedere. Ba chiar mai mult de atât, aceste activități îl ajută pe cel mic să se dezvolte și pe plan emoțional.

După cum spuneam și anterior, pentru a se dezvolta corespunzător, creierul uman are nevoie de de motricitate și senzații. Adică, până la vârsta de trei ani, copilul trebuie să interacționeze cât mai mult cu natura, cu mediul înconjurător, să cadă, să simtă lucruri, să se lovească. Așadar, orice privare în acest sens va interfera cu dezvoltarea corespunzătoare a micuțului.

„Până la 3 ani creierul copiilor se află într-o perioadă magică, sunt niște unde cerebrale pe care noi le avem în somnul cu vise. Ei nu pot face foarte bine diferența între vis și realitate, imitând foarte bine ceea ce văd, putându-se ajunge la comportamente anormale“, a mai spus psihologul.

Un studiu al oamenilor de știință din Statele a arătat că activitatea fizică este asociată cu rețele cerebrale mai organizate. Cu cât copilul are o activitate fizică mai corespunzătoare, cu atât și creierul lui este mai bine dezvoltat.

Instrumentele muzicale dezvoltă creierul

Tot specialistul spune că instrumentele muzicale ajută extrem de mult la dezvoltarea creierului, însă nu este recomandat să se înceapă înainte de 6 ani. Se pare că pianul este cel mai complet instrument muzical, din acest punct de vedere.