Home » Cum să faci orice » Superstiții de 1 Martie din lume. Ce e nu e bine să faci în această zi. Obiceiul care atrage ghinionul

Superstiții de 1 Martie din lume. Ce e nu e bine să faci în această zi. Obiceiul care atrage ghinionul

Alexandru Cazacu / 01.03.2022, 10:38
Superstiții de 1 Martie din lume. Ce e nu e bine să faci în această zi. Obiceiul care atrage ghinionul

Deși vremea nu pare să fie de aceeași părere, iată că am intrat în prima lună de primăvară din 2022. Ziua Mărțișorului marchează începutul acestui anotimp, în care natura revine la viață și plantele înfloresc, ieșind din amorțeala sezonului rece. Atât românii, cât și alte popoare din întreaga lume sărbătoresc ziua de 1 Martie, însă în diferite moduri. În rândurile de mai jos noi vă vom prezenta câteva superstiții de 1 Martie. Ce nu trebuie să faci în această zi și care este obiceiul care atrage ghinionul, poți afla în continuare.

Superstiții de 1 Martie din lume

După cum bine știm, de 1 Martie românii oferă mărțișoare cu fire albe și roșii, despre care se spune că aduc noroc. De-a lungul vremii, mai multe superstiții au luat naștere în jurul mărțișorului, iar una dintre cele mai cunoscute spune că vei avea ghinion dacă îl arunci la gunoi.

Conform unei alte superstiții, Baba Dochia ar trimite ghinionul în casa celor care în această zi fac curățenie, spală sau fac alte treburi gospodărești. Tot de 1 Martie se spune că nu trebuie să te cerți cu nimeni, dar nici să stai supărat.

De asemenea, se spune că după ce nu mai este purtat, mărțișorul se agață într-un pom înflorit. Potrivit credinței populare, dacă îți pui o dorință atunci când agăți mărțișorul în copac, aceasta se va îndeplini.

După cum spuneam, există mai multe superstiții pentru această zi, iar una dintre ele spune că mărțișorul se leagă într-un singur nod și te protejează de ghinion, în perioada în care este purtat.

Tradiții și obiceiuri de 1 Martie

Tradiția populară în Moldova spune că fetele sunt cele care ar trebui să dăruiască mărțișoare băieților de 1 Martie. În schimb, bărbații oferă flori și mărțișoare femeilor pe data de 8 martie.

În unele zone din România, mărțișorul se poartă până la venirea cocorilor, iar apoi este aruncat spre cer. În Transilvania, mărțișorul se poartă în primele două săptămâni ale lui martie, apoi este agățat la uși și la ferestre, deoarece se spune că alungă spiritele necurate.

De 1 martie, în Bucovina există obiceiul ca mamele să lege copiilor și o monedă de argint sau de aur la gât sau la mână. Se spune că astfel copii vor fi curați și sănătoși precum argintul la venirea primăverii.

Superstiții de 1 Martie. Ce e nu e bine să faci în această zi
Superstiții de 1 Martie. Ce e nu e bine să faci în această zi

Ce sărbătoresc alte popoare de 1 Martie

De 1 Martie, românii sărbătoresc Mărțișorul, însă în Australia de Vest se sărbătorește Ziua Muncii. Pe de altă parte, în prima zi de primăvară, în Paraguay se sărbătorește Ziua Eroilor. În Islanda, în prima zi a lunii martie se sărbătorește Ziua Berii.

Vecinii noștri bulgari sărbătoresc astăzi Ziua Babei Marta (echivalentul Zilei Mărțișorului la noi). Canada începe pe 1 martie „Luna Națională a Nutriției”, campanie care ține toată luna martie.

De 1 Martie, Bosnia și Herțegovina celebrează Ziua Independenței. În schimb, pentru Coreea de Sud, 1 Martie este Ziua Libertății sau a Mișcării pentru Independență, potrivit alephnews.ro.

Americanii au nu mai puțin de patru aniversări de 1 Martie, iar acestea sunt următoarele:

  • Ziua Națională a Compotului de Fructe;
  • Ziua Protecției Cailor;
  • Ziua Iubitorilor de Unt de Arahide;
  • Ziua Națională a Porcilor.

De asemenea, cu această ocazie, americanii încep o campanie (Luna Femeilor ce au intrat în istorie) care ține toată luna martie și care celebrează, după cum vă puteți da seama, femeile care au marcat istoria.