Postul Paștelui s-au Postul Mare este în toi, iar în această perioadă, cei care au decis să postească nu consumă carne, lactate, ouă sau alte alimente de origine animală. Dacă anul acesta ai hotărât și tu să ții post, însă ai rămas în pană de idei și nu știi ce să mai faci de mâncare, în continuarea acestui articol, noi îți vom prezenta o serie de rețete pentru postul Paștelui care să te ajute în acest sens.
Mai sunt aproape 20 de zile până la sfârșitul Postului Mare, așa că ți-am pregătit în rândurile de mai jos 15 rețete de post deosebite. De la garnituri și până la aperitive și ciorbe, iată câteva idei care să-ți fie de folos în această perioadă.
Ingrediente:
Mod de preparare
Pentru început, lăsăm vinetele să se scurgă bine. Între timp, tocăm ceapa foarte fin și zdrobim usturoiul. Tocăm apoi și vinetele și le adăugăm într-un bol înalt. Adăugăm apoi ceapa și usturoiul. Presărăm peste vinete un praf de sare și puțin piper și turnăm zeama de lămâie.
Acum, începem să amestecăm cu ajutorul unui mixer, turnând uleiul treptat, în fir subțire. Când am terminat de încorporat uleiul, gustăm salata de sare și piper, iar dacă mai trebuie vom mai adăuga.
Ingrediente:
Mod de preparare
Mai întâi vom curăța și spăla bine toate legumele. Tocăm varza cum ne place să o găsim în ciorbă. Apoi, tocăm mărunt ceapa și tăiem rădăcinoasele cubulețe. Într-o cratiță încăpătoare (oală) punem uleiul la încins, în care vom căli legumele pentru circa 10 – 15 minute (în afară de roșii). Acum, adăugăm varza și turnăm în oală 2 litri de apă fierbinte. Potrivim totul de sare și piper, acoperim oala cu capac și lăsăm să fiarbă pentru circa 30 de minute.
Când legumele au fiert, adăugăm roșiile tocate, sucul de roșii, cimbrul și mărarul și mai lăsăm să de 2-3 clocote. Acum, nu mai avem nimic de făcut decât să punem borșul și să lăsăm ciorba să mai fiarbă încă 10 min.
Ingrediente:
Mod de preparare
Spălăm și curățăm legumele. Ceapa o tocăm mărunt, iar cartofii îi tăiem în cuburi potrivite. Rădăcinoasele și cei doi ardei îi tăiem cubulețe. Într-o oală, punem la fiert legumele (fără cartofi) în 2 litri de apă. Când aproape au fiert, adăugăm cartofii și sucul de roșii.
Lăsăm să fiarbă și cartofii, potrivim de sare și adăugăm borșul. Lăsăm să mai fiarbă 5 – 10 minute și oprim focul. Presărăm deasupra pătrunjel și leuștean proaspăt și acoperim oala. După circa 10 minute ne putem bucura de gustul delicios al acestei ciorbe.
Ingrediente:
Mod de preparare
Tocăm ceapa mărunt, iar morcovul îl dăm prim răzătoare. Punem 2-3 linguri de ulei la încins într-o oală. Când uleiul s-a încins, călim ceapa, ciupercile și morcovul pentru aproximativ 5 minute.
Stingem totul cu 3 căni de supă de legume fierbinte și adăugăm orezul spălat. Potrivit totul de sare și piper și lăsăm la foc mic până când orezul este fiert. Spre final vom adăuga în mâncare și jumătate de linguriță de praf de curry.
Ingrediente:
Mod de preparare
Pentru început, vom pune 2 litri de apă la fiert într-o oală. Când apa dă în clocot, adăugăm ciupercile, broccoli rupt în buchețele, fasolea verde și morcovul tăiat rondele. Lăsăm legumele să fiarbă circa 10 minute, apoi le scoatem într-o strecurătoare.
Încingem uleiul într-o tigaie și punem la sotat ardeii tăiați julien și restul legumelor. Potrivim de sare și piper, stropim cu puțină zeamă de lămâie și lăsăm câteva minute la sotat.
Ingrediente:
Mod de preparare
Curățăm ceapa și o tocăm mărunt. Morcovul îl spălăm și curățăm, apoi îl tocăm cubulețe. Într-o cratiță, punem ceapa și morcovul la călit, până se înmoaie puțin. Adăugăm apoi mazărea și turnăm apă călduță cât să o acopere. Acoperim oala cu capac și lăsăm să fiarbă până când mazărea este făcută, apoi reducem flacăra la mic.
Într-o cană amestecăm bulionul cu o lingură de făină, apoi îl adăugăm în oală care încă fierbe, amestecând continuu. Potrivim de sare și piper, lăsăm să mai dea 2-3 clocote, după care adăugăm mărarul tocat și oprim focul.
Ingrediente:
Mod de preparare
Mai întâi, năutul scurs de zeamă îl vom da prin blender, până când obținem o pastă foarte fină. Într-un bol, amestecăm năutul cu pasta de susan. Adăugam acum usturoiul zdrobit și puțină zeamă lămâie. Amestecăm acum toate ingredientele cu ajutorul unui mixer, adăugând treptat uleiul și apa minerală. Când pasta devine omogenă, potrivim de sare și piper.
Ingrediente:
Mod de preparare
Spălăm bine cartofii și îi punem la fiert într-o oală cu apă și puțină sare (cartofii îi fierbem în coajă). După aproximativ 20 de minute verificăm cu furculița dacă cartofii sunt fierți. După ce au fiert, punem cartofii în apă rece pentru a-i putea curăța de coajă mai ușor.
Într-un bol mai mare punem cartofii tăiați în cuburi potrivite. Peste aceștia adăugăm ceapa tăiată peștișori și măslinele. Punem în bol gogoșarii tăiați julien și rondele de castraveți murați. Potrivim acum de oțet, sare și piper, turnăm puțin ulei și amestecăm ușor toate ingredientele. La final presărăm mărarul tocat mărunt.
Ingrediente:
Mod de preparare
Punem uleiul la încins și călim ceapa și usturoiul pentru 5 minute. Asezonăm cu sare și piper, adăugăm ciupercile tăiate felii și le lăsăm și pe acestea până se rumenesc. Oprim apoi focul și lăsăm totul să se răcească.
După ce s-a răcit punem legumele în vasul unui blender, adăugăm pesmetul, miezul de nucă măcinat și 2 linguri de ulei. Pasăm apoi totul până obținem o pastă fină și omogenă.
Ingrediente:
Mod de preparare
Mai întâi curățăm și tocăm ceapa și usturoiul. Apoi spălăm bine fasolea verde și roșiile. Fasolea o tăiem în bucăți de aproximativ 2 centimetri și o opărim în puțină apă cu sare. Trecem fasolea printr-un jet de apă rece și o lăsăm la scurs.
Între timp vom căli într-o tigaie cu ulei încins ceapa, amestecând continuu. Când se înmoaie, adăugăm în tigaie fasolea și 2 roșii tocate. Acoperim tigaia și lăsăm totul la foc mic pentru 5 minute. Adăugăm acum și celelalte 2 roșii, usturoiul și verdeața, condimentăm cu sare și piper și mai lăsăm să fiarbă până când fasolea este făcută. Luăm apoi capacul și prăjim totul pentru încă 1 minut.
Ingrediente:
Mod de preparare
Ridichile le spălăm și tăiem în rondele subțiri. Spălăm și ceapa verde pe care o vom tăia tot rondele. Punem acum toate ingredientele într-un bol, asezonăm de sare și piper, stropim cu puțin ulei si amestecăm ușor totul.
Ingrediente:
Mod de preparare
Într-un bol sau un castron mai mare punem amestecăm făina cu praful de copt, zahărul și un praf de sare. Punem peste acestea puțină esență de rom și 1 lingură de ulei. Apoi turnăm treptat laptele de soia, amestecând continuu cu ajutorul unui mixer.
În ceea ce privește prăjirea clătitelor de post, procedeul este același ca și la clătitele obișnuite. Încingem o tigaie antiaderentă, o ungem cu puțin ulei și coacem clătitele pe rând, câte 1-2 minute pe fiecare parte.
Ingrediente:
Mod de preparare
Amestecăm într-un bol făina, praful de sare, praful de copt și bicarbonatul. Într-un bol separat mixăm bine uleiul, apa, zahărul și esența de rom. În continuare, turnăm amestecul peste făină și amestecăm bine toate ingredientele.
După ce ne-am asigurat că aluatul nu are cocoloașe, adăugăm și nucile sau alunele mărunțite. Tapetăm tava pentru chec cu folie alimentară și turnăm compoziția. Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius și punem checul la copt până când se rumenește frumos și trece testul scobitorii. După ce s-a copt, lăsăm checul să se răcească apoi presărăm deasupra zahăr pudră.
Ingrediente:
Mod de preparare
Punem cartofii la fier în apă cu sare. La fel facem și cu orezul, însă separat. Într-o tigaie cu puțin ulei călim ceapa tocată până când devine translucidă. După ce au fiert, scurgem cartofii de apă și îi pasăm.
Amestecăm într-un bol cartofii, orezul, ciupercile date prin mașina de tocat, ceapa călită, mărarul și condimentele. Modelăm chifteluțele după cum dorim, le dăm prin făină și le prăjim într-o tigaie cu ulei încins.
Ingrediente:
Mod de preparare
Spălăm și curățăm cartofii, îi tăiem în cuburi potrivite și îi punem la fiert pentru aproximativ 10 minute. Între timp, curățăm ceapa și o tăiem peștișori, după care o călim în ulei încins cu puțină sare. Tăiem varza julien și o adăugăm în tigaie peste ceapă. Amestecăm bine totul, acoperim tigaia și lăsăm la foc mic. Tăiem morcovul rondele și îl punem și pe acesta la călit.
Adăugăm cartofii, asezonăm de sare și piper, acoperim și lăsăm la foc mic până când se pătrund cartofii. Spre final, adăugăm sucul de roșii, frunzele de dafin, cimbrul și mărarul și mai lăsăm să fiarbă circa 5 minute acoperit, după care oprim focul.
Ingrediente:
Mod de preparare
Într-o oală mare, punem la fiert cartofii curățați și tăiați în cuburi potrivite. Înainte ca apa să atingă punctul de fierbere, adăugăm în oală un praf de sare, puțin piper măcinat și o linguriță de turmeric. Când apa a început să fiarbă, mai lăsăm cartofii să fiarbă aproximativ 5 minute, după care oprim focul.
În continuare, scurgem bine cartofii de apă și îi amestecăm cu uleiul, ceapa tocată peștișori și restul condimentelor. Așezăm acum cartofii pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, îi asezonăm cu sare și piper și îi dăm la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru circa 30 de minute.