Home » Cum să faci orice » Trucuri din bucătărie. Cum îngroși orice fel de sos pentru o mâncare. Iată ce trebuie să adaugi de fapt

Trucuri din bucătărie. Cum îngroși orice fel de sos pentru o mâncare. Iată ce trebuie să adaugi de fapt

Alexandru Cazacu / 12.04.2022, 11:46
Trucuri din bucătărie. Cum îngroși orice fel de sos pentru o mâncare. Iată ce trebuie să adaugi de fapt

Tuturor ne plac sosurile, acele amestecuri lichide care se adaugă la diverse preparate. Există nenumărate tipuri de sos și fiecare dintre acestea oferă aromă, umiditate și un contrast de textură și culoare mâncărurilor. Află în rândurile de mai jos, cum îngroși sosul pentru o mâncare și ce trebuie să adaugi pentru a obține textura corespunzătoare.

Cum îngroși sosul pentru mâncare. Trucuri și sfaturi utile în bucătărie

Sosurile pot fi îngroșate cu anumite ingrediente de bază, precum făina sau amidonul de porumb. De asemenea, sosul se poate îngroșa și fără să adaugi făină sau amidon, prin reducerea lichidului. Chiar și atunci când urmăm cu atenție o anumită rețetă, sosul ar putea să ne iasă prea lichid, așa că noi vă vom prezenta câteva metode prin care poți să remediezi această problemă. Haideți să vedem care sunt acestea.

Cum îngroși sosul cu făină

Adăugarea de făină este o modalitate fantastică de a îngroșa sosurile. Un roux este o combinație de părți egale de unt și făină universală. Trebuie doar să încălzești untul la foc mediu, apoi să adaugi făina și să amesteci până obții o pastă groasă. Toarnă roux-ul în oală și amestecă până sosul se îngroașă. Făina gătită în procesul de preparare a roux-ului,  așa că mâncarea nu va avea gust de făină crudă.

Alternativ, puteți adăuga puțină apă direct în făina crudă, folosind aproximativ 2 linguri pentru fiecare cană de lichid din rețetă. Amestecați suspensia în oală și fierbeți câteva minute sau până când sosul s-a îngroșat și gustul de făină dispare.

Amidonul de porumb este perfect pentru îngroșarea sosurilor

În schimb, amidonul este o alternativă fără gluten la îngroșarea cu făină. În plus, acesta va menține sosul limpede. Vei avea nevoie de aproximativ 1 lingură de amidon pentru fiecare cană de lichid din rețetă. Amestecă amidonul de porumb cu părți egale de apă pentru a crea o pastă și turnă-l în oală. Amestecă apoi continuu la foc mare, până când amidonul s-a încorporat și sosul începe să se îngroașe.

Cum îngroși sosul pentru mâncare. Trucuri și sfaturi utile în bucătărie
Cum îngroși sosul pentru mâncare. Trucuri și sfaturi utile în bucătărie

Cum îngroși sosul cu pastă de tomate

Chiar dacă începutul rețetei este cel mai potrivit moment pentru a adăuga pasta de tomate, poți să o adaugi și spre final pentru a îngroșa sosurile pe bază de roșii. De asemenea, poți adăuga pasta de tomate și în diferite tocănițe de vită, deoarece adaugă dă o textură minunată sosului și culoare deosebită. Cu toate acestea, pasta de tomate nu este recomandată pentru sosurile pe bază de lactate.

Îngroșarea sosului prin reducerea lichidului

Dacă ai suficient timp la dispoziție, reducerea lichidului este o modalitate perfectă de a îngroșa sosul. În plus, pe măsură ce lichidul se evaporă, se vor concentra și celelalte arome. Deoarece fierberea unei cantități mari de sos poate dura ceva timp, poți scoate doar o parte din acesta într-o tigaie și gătește-l până când lichidul se evaporă aproape în totalitate. Apoi, când devine destul de gros amestecă-l în oala principală.

Cum poți să îngroși sosul cu gălbenușuri de ou

Gospodinele pricepute știu că gălbenușurile de ou fac minuni atunci când vine vorba de îngroșarea sosurilor bogate în smântână și a cremelor. Pentru a preveni gătirea oului, pune gălbenușul într-un castron și amestecă-l bine cu o ceașcă de sos. Apoi, toarnă amestecul în oală, amestecând continuu.