Home » Din București » Cât costă gigacaloria în București. Majorarea care ar putea să se aplice, de la 1 noiembrie 2021

Cât costă gigacaloria în București. Majorarea care ar putea să se aplice, de la 1 noiembrie 2021

Toader Mihai / 20.10.2021, 09:42
Cât costă gigacaloria în București. Majorarea care ar putea să se aplice, de la 1 noiembrie 2021

Vești nu tocmai bune pentru locuitorii Capitalei. Gigacaloria se scumpește, iar această majorare ar putea crește factura la încălzire, pe perioada sezonului rece, până la 1.600 de lei pentru un apartament cu 2 camere. Cât costă gigacaloria în București și cu cât ar putea crește valoarea acesteia de la 1 noiembrie, puteți afla în continuarea acestui articol.

Cât costă gigacaloria în București

După cum spuneam, începând de la 1 noiembrie, bucureștenii vor plăti mai mult pentru căldură și apă caldă. Cu toate acestea, încă nu se știe câți bani vor da în plus. Deocamdată gigacaloria are o valoare de 490 de lei, iar locuitorii Capitalei plătesc doar 164 de lei din această sumă, restul fiind subvenționat de Primărie, după cum spunea în urmă cu câteva zile, Nicușor Dan.

Edilul a precizat că gigacaloria va suferi o majorare de aproximativ 110 lei, iar atunci se va decide cât din această sumă va fi suportat de municipalitate.

”Estimarea este că prețul total al gigacaloriei nu o să mai fie 490 de lei, cum este acum, o să fie undeva la 600 de lei, dar asta depinde de mai multe, răspunsul final o să vină de la ANRE prin noiembrie, adică pe 27 octombrie pentru 1 noiembrie.

Deci, la 1 noiembrie, când o să aflăm și tariful pe care ANRE îl stabilește, Consiliul General, după o dezbatere pe care o să o avem, o să spună și cât din cei 600 de lei o să fie plătiți de bucureșteni și cât o să fie plătit de Primărie în continuare”, da explicat Nicușor Dan, la Europa FM.

Ce se va întâmpla de la 1 noiembrie

Ei bine, dacă începând de la 1 noiembrie gigacaloria va ajunge la 600 de lei, există două variante. Prima ar fi ca Primăria să păstreze aceeași sumă subvenționată ca până acum, iar asta înseamnă că locuitorii Capitalei vor plăti cu 110 lei în plus pentru gigacalorie. Ori, să se păstreze același procent de subvenție, iar în acest caz bucureștenii vor cu doar 37 de lei în plus.

Conform unui calcul din 2018, făcut de fostul RADET, pentru a se asigura o temperatură medie de 20 de grade Celsius într-un apartament cu două camere, în perioada iernii, este nevoie de 6,12 calorii. În concluzie, locuitorii Capitalei ar putea să plătească la factură în această iarnă între 1.230 și 1.676 de lei, potrivit Digi24.

Cât costă gigacaloria în București. Majorarea care ar putea să se aplice, începând de la 1 noiembrie
Cât costă gigacaloria în București. Majorarea care ar putea să se aplice, începând de la 1 noiembrie

În unele zone din București, caloriferele sunt reci

În ciuda acestor lucruri, bucureștenii reclamă că nu au nici apă caldă, dar nici căldură în apartamente, caloriferele fiind reci. De asemenea, mulți dintre aceștia susțin că se așteptau la o majorarea a valorii gigacaloriei, potrivit sursei citate.

Se pare că, în ceea ce privește apa caldă și căldura, cele mai afectate zone din București sunt în Sectorul 2, în cartierele Tei, Colentina și Fundeni. Fiind aprovizionate cu agent termic de la CET, distanța pe care o parcurge apa caldă este foarte mare, iar avariile sunt multe, așadar agentul termic ajunge cu temperaturi scăzute sau chiar deloc. Potrivit unui raport recent al Termoenergetica București, mii de blocuri din Capitală au apă caldă și căldură sub parametri sau deloc, din cauza avariilor din sistemul de termoficare.