Home » Din București » Indicele calității aerului în București duminică, 25 aprilie 2021. Zona cea mai poluată din Capitală

Indicele calității aerului în București duminică, 25 aprilie 2021. Zona cea mai poluată din Capitală

Alexandru Cazacu / 25.04.2021, 10:41
Indicele calității aerului în București duminică, 25 aprilie 2021. Zona cea mai poluată din Capitală

Fiind una dintre cela mai poluate capitale din Europa, Bucureștiul înregistrează adesea depășiri constante ale poluării. Care este indicele calității aerului în cele 6 sectare din Capitală și în Ilfov duminică, 25 aprilie, puteți afla mai departe.

Indicele calității aerului în București duminică, 25 aprilie 2021

După cum spuneam mai sus, în capitala României se înregistrează de multe ori depășiri ale factorilor poluanți (monoxid de carbon (CO), dioxid de azot (‎NO2), ozon (O3), particulele în suspensie, dioxid de sulf, hidrocarburi și plumb). Aceste substanțe provin din diferite surse și au un efect nociv asupra sănătății noastre.

Utilizând cei zece senzori amplasați în mai multe puncte din București, stațiile fac măsurători la intervale fixe, de 15 minute. Pe baza acestor măsurători se stabilesc mediile orare și se calculează Indicele de Calitate a Aerului, care poate avea o valoare cuprinsă între 0 și >100. Așadar, dacă vrei să vezi care este indicele calității aerului din Capitală la orice oră din zi și din noapte, poți accesa aerlive.ro, unde sunt afișate toate informațiile în timp real.

Nivelul de poluare în sectoarele din București

Sector 1

La stația de la Băneasa Nord, indicele calității aerului în București, duminică, 25 aprilie 2021, în jurul orei 10:00, indică un nivel mediu de poluare, acesta fiind 34. La stația de la Ion Mihalache indicele de poluare este de  50. Pe de altă parte, la stația din zona Aerogării s-a înregistrat în această dimineață nivelul cel mai crescut de poluare, indicele fiind de 70.

Sector 2

Astăzi, duminică, 25 aprilie, în jurul orei 10:00, la stația Doamna Ghica, indicele calității aerului este 47, ceea ce indică un nivel scăzut, iar la stația de la Moșilor, indicele este 39. De asemenea, un nivel scăzut se înregistrează și în Zona Universității, aici indicele fiind 35.

Sector 3

Astăzi, în sectorul 3, în zona Fizicienilor, indicele calității aerului este de 44, iar în zona Pallady este 55, ceea ce înseamnă că nivelul indicelui este mediu.

Sector 4

Duminică dimineață, în sectorul 4 al Capitalei indicele calității aerului este cel mai scăzut în zona Timpuri Noi, adică 19. Iar la stația Luica indicele calității aerului este de 56.

Sector 5

De asemenea, la stația de la Progresului, indicele calității aerului în București, duminică, 25 aprilie 2021, indică un nivel scăzut de poluare, 39.

Sector 6

La stația din Regie, valoarea indicelui este situată la un nivel mediu de 55. Pe de altă parte, cel mai scăzut nivel din sectorul 6 se înregistrează în zona Iuliu Maniu, unde indicele este 28.

Indicele calității aerului în Capitală duminică, 25 aprilie 2021
Indicele calității aerului în Capitală duminică, 25 aprilie 2021

Ce este Indicele calității aerului

Indicele de calitate a aerului (ICA) ne arată unde sunt zonele cu probleme de calitate a aerului. Acesta este determinat pe baza concentrațiilor noxelor CO, NO2, SO2, PM2,5 și PM10 înregistrate prin stații de trafic și urbane.

Potrivit unui studiu, incinerarea deșeurilor în sobe de uz casnic, particule dăunătoare (PM10) ce conțin substanțele chimice foarte toxice, sunt eliberate în aer într-o cantitate mult mai mare decât atunci când se ard lemne de foc. De asemenea, s-a constatat că la incinerarea deșeurilor din plastic se eliberează în aer de 100, până la 700 de ori mai multe hidrocarburi aromatice policiclice (PAH) cu toxicitate de mii de ori mai ridicată decât emisiile generate prin arderea lemnului.