Home » Din București » Indicele calității aerului în București, joi, 27 mai 2021. Ce indică cifrele despre situația din Capitală

Indicele calității aerului în București, joi, 27 mai 2021. Ce indică cifrele despre situația din Capitală

Manolică Anca / 27.05.2021, 09:11
Indicele calității aerului în București, joi, 27 mai 2021. Ce indică cifrele despre situația din Capitală

Indicele calității aerului în București, joi, 27 mai 2021. Ce aer respiră bucureștenii astăzi și ce riscuri există. Valorile concentrațiilor noxelor.

Care este calitatea aerului în București astăzi, 27 mai

Bucureștiul este unul dintre cele mai poluate orașe atât din țară, cât și din Europa, care înregistrează depășiri constante ale factorilor poluanți –  monoxidul de carbon (CO), dioxidul de azot (‎NO2), ozonul (O3), particulele în suspensie (PM10, PM2.5), dioxidul de sulf (SO2), hidrocarburile și plumbul. Sursele de apariție a acestor substanțe sunt diferite, la fel și impactul asupra sănătății umane, ceea ce determină ca poluarea atmosferică să fie un proces greu de combătut.

Se pare că principala problemă a poluării din Capitală o reprezintă dioxidul de carbon, rezultat mai ales în urma emisiilor de la mașinile vechi și cele cu motoare diesel. Coeficientul de poluare din 2020 a fost de 15.5, puțin mai scăzut față de cel din anul 2019, când a fost de 18.4. De asemenea, Bucureștiul se află pe locul 51 în topul celor mai poluate capitale ale lumii.

Conform unui raport al Agenției Europene de Mediu din 2020, în România, unul din cinci decese are legătură directă cu aerul foarte poluat pe care îl respirăm. Nu mulți știu acest lucru, însă, anul trecut România a ocupat locul 57 în topul celor mai poluate țări din lume. Nici acum doi ani, în 2019, nu a fost mai bine, din contră, România a fost situată pe locul 54 în același clasament, realizat în baza particulelor din aer, care sunt un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid.

Bucureștiul este una dintre cele mai poluate capitale ale lumii
Bucureștiul este una dintre cele mai poluate capitale ale lumii

Nivelul de poluare în București determinat pe baza concentrațiilor noxelor

Cu ajutorul a zece senzori amplasați în mai multe puncte din Capitală, stațiile fac măsurători la intervale fixe, de 15 minute, iar pe baza acestor măsurători se stabilesc mediile orare și se calculează Indicele de Calitate a Aerului. ICA poate avea o valoare cuprinsă între 0 și >100 și, folosind scara de culori, arată de la un grad scăzut de poluare, până la pragurile de alertă.

Indicele de calitate a aerului (ICA) ne arată unde sunt zonele cu probleme de calitate a aerului. Acesta este determinat pe baza concentrațiilor noxelor CO, NO2, SO2, PM2,5 și PM10 înregistrate prin stații de trafic și urbane. Joi, calitatea aerului este considerată satisfăcătoare, iar poluarea aerului prezintă riscuri reduse sau nu prezintă riscuri.

Indicele calității aerului în București, joi, 27 mai 2021. Iată care sunt valorile concentrațiilor noxelor CO, NO2, SO2, PM2,5 și PM10:

  • CO (monoxid de carbon) – 122.81 μg/m3, valoare bună
  • NO2 (dioxid de azot) – 2.47 μg/m3, valoare bună
  • SO2 (dioxid de sulf) – 1.21 μg/m3, valoare bună
  • PM2,5 (particule în suspensie, mai mici de 2,5 microni) – 7.43 μg/m3, valoare bună
  • PM10 (particule în suspensie, mai mici de 10 microni) – 9.73 μg/m3, valoare bună

Calitatea aerului în București este acceptabilă pentru majoritatea persoanelor. Totuşi, categoriile de persoane sensibile pot experimenta simptome minore până la moderate în cazul expunerii prelungite.