Home » Din București » Indicele calității aerului în București, marți, 25 mai 2021. Situația raportată pentru fiecare sector al Capitalei

Indicele calității aerului în București, marți, 25 mai 2021. Situația raportată pentru fiecare sector al Capitalei

Manolică Anca / 25.05.2021, 10:32
Indicele calității aerului în București, marți, 25 mai 2021. Situația raportată pentru fiecare sector al Capitalei

Indicele calității aerului în București, marți, 25 mai 2021. Cum este aerul din Capitală în primele ore ale zilei și de unde poți obține informații în timp real despre nivelul de poluare. Unde este cea mai poluată zonă.

Care este calitatea aerului în București astăzi, 25 mai

Bucureștiul este unul dintre cele mai poluate orașe din Europa, care înregistrează depășiri constante ale factorilor poluanți –  monoxidul de carbon (CO), dioxidul de azot (‎NO2), ozonul (O3), particulele în suspensie (PM10, PM2.5), dioxidul de sulf (SO2), hidrocarburile și plumbul. Sursele de apariție a acestor substanțe sunt diferite, la fel și impactul asupra sănătății umane, ceea ce determină ca poluarea atmosferică să fie un proces greu de combătut.

Cu ajutorul a zece senzori amplasați în mai multe puncte din Capitală, stațiile fac măsurători la intervale fixe, de 15 minute, iar pe baza acestor măsurători se stabilesc mediile orare și se calculează Indicele de Calitate a Aerului. ICA poate avea o valoare cuprinsă între 0 și >100 și, folosind scara de culori, arată de la un grad scăzut de poluare, până la pragurile de alertă. Dacă vrei să vezi care este indicele calității aerului în București la orice zi și din noapte, trebuie să accesezi aerlive.ro, iar acolo regăsești toate informațiile în timp real.

Cum arata calitatea aerului in principalele cartiere din Bucuresti
Cum arata calitatea aerului in principalele cartiere din Bucuresti

Nivelul de poluare în București pe sectoare

Indicele de calitate a aerului (ICA) ne arată unde sunt zonele cu probleme de calitate a aerului. Acesta este determinat pe baza concentrațiilor noxelor CO, NO2, SO2, PM2,5 și PM10 înregistrate prin stații de trafic și urbane. Marți, 25 mai, ora 10.00, indicele calității aerului în București arată un nivel foarte scăzut de poluare în majoritatea punctelor din București, ceea ce înseamnă că ne putem face liniștiți plimbarea de dimineață.

Sector 1 – Așa cum ne-am obișnuit deja, stația Aerogării este una dintre cele mai poluate zone din Capitală. Însă, astăzi, aceasta este a treia cea mai poluată zonă din București, valoarea indicelui fiind 42. Mult mai bine se respiră în zonele Expoziției și Mihalache, unde nivelul de poluare este foarte scăzut, indicele fiind 8.

Sector 2 – În acest sector se găsește astăzi a doua cea mai poluată zonă a capitalei. Este vorba despre zona Baicului, unde indicele este 66. În rest, valorile sunt foarte scăzute. În zona Doamna Ghica, indicele este 8, la Universitate indicele este 9, iar în Pantelimon, 18.

Sector 3 – În acest sector, cel mai mic nivel de poluare se regăsește, și de această dată, la stația Fizicienilor, indicele fiind 7. Zona cu un indice puțin mai ridicat este Pallady, cu o valoare de 27, fiind a patra cea mai poluată zonă a Capitalei.

Sector 4 – La fel cum ne-am obișnuit deja, zona Timpuri Noi este una dintre cele mai curate zone din punct de vedere al aerului respirat. Aici, indicele este 5 în această dimineață.

Sector 5 – Acest sector se laudă și el marți, 25 mai 2021, cu un nivel foarte scăzut în ceea ce privește indicele calității aerului în București. Mai exact, la stația Odăi indicele era, la ora 10.00, 2, iar în zona Libertății, indicele era 8.

Sector 6 – Acest sector dă astăzi cea mai poluată zonă a Capitalei, mai exact la stația Drumul Taberei unde indicele este 78. De partea cealaltă, zonele cu indicele cel mai scăzut de poluare sunt Iuliu Maniu și Apusului, valoarea acestuia fiind 8. Restul zonelor din acest sector nu trec de un indice de 19, deci nivelul de poluare este foarte scăzut.