Home » Din București » Indicele calității aerului în București, miercuri, 26 mai 2021. Care este situația pentru fiecare din cele 6 sectoare

Indicele calității aerului în București, miercuri, 26 mai 2021. Care este situația pentru fiecare din cele 6 sectoare

Manolică Anca / 26.05.2021, 08:31
Indicele calității aerului în București, miercuri, 26 mai 2021. Care este situația pentru fiecare din cele 6 sectoare

Indicele calității aerului în București, miercuri, 26 mai 2021. Cum este aerul din Capitală în primele ore ale zilei și de unde poți obține informații în timp real despre nivelul de poluare. Unde este cea mai poluată zonă.

Care este calitatea aerului în București astăzi, 26 mai

Bucureștiul este unul dintre cele mai poluate orașe din Europa, care înregistrează depășiri constante ale factorilor poluanți –  monoxidul de carbon (CO), dioxidul de azot (‎NO2), ozonul (O3), particulele în suspensie (PM10, PM2.5), dioxidul de sulf (SO2), hidrocarburile și plumbul. Sursele de apariție a acestor substanțe sunt diferite, la fel și impactul asupra sănătății umane, ceea ce determină ca poluarea atmosferică să fie un proces greu de combătut.

Cu ajutorul a zece senzori amplasați în mai multe puncte din Capitală, stațiile fac măsurători la intervale fixe, de 15 minute, iar pe baza acestor măsurători se stabilesc mediile orare și se calculează Indicele de Calitate a Aerului. ICA poate avea o valoare cuprinsă între 0 și >100 și, folosind scara de culori, arată de la un grad scăzut de poluare, până la pragurile de alertă. Dacă vrei să vezi care este indicele calității aerului în București la orice oră din zi și din noapte, trebuie să accesezi aerlive.ro, iar acolo regăsești toate informațiile în timp real.

Nivelul de poluare în București pe sectoare

Indicele de calitate a aerului (ICA) ne arată unde sunt zonele cu probleme de calitate a aerului. Acesta este determinat pe baza concentrațiilor noxelor CO, NO2, SO2, PM2,5 și PM10 înregistrate prin stații de trafic și urbane. Miercuri, 26 mai, ora 9.00, indicele calității aerului în București arată un nivel foarte scăzut de poluare în majoritatea punctelor din București, ceea ce înseamnă că ne putem face liniștiți plimbarea de dimineață.

Sector 1 – Așa cum ne-am obișnuit deja, stația Aerogării este una dintre cele mai poluate zone din Capitală. Astăzi, aceasta ocupă primul loc în topul ceor mai poluate zone din București, valoarea indicelui fiind 56. Ceva mai bine se respiră în zona Mihalache, unde nivelul de poluare este foarte scăzut, indicele fiind 20.

Sector 2 – În acest sector se respiră bine astăzi, valorile indicelui fiind destul de scăzute. În zona Pantelimon, indicele este 18, iar în zona Doamna Ghica, indicele este 27.

Sector 3 – În acest sector, cel mai mic nivel de poluare se regăsește, și de această dată, la stația Fizicienilor, indicele fiind 20. Însă, acest sector dă astăzi și a doua cea mai poluată zonă a Capitalei, Pallady, cu o valoare de 40.

Sector 4 – La fel cum ne-am obișnuit deja, zona Timpuri Noi este una dintre cele mai curate zone din punct de vedere al aerului respirat. Aici, indicele este 8 în această dimineață.

Sector 5 – Acest sector se laudă și el miercuri, 26 mai 2021, cu un nivel foarte scăzut în ceea ce privește indicele calității aerului în București. Mai exact, la stația Odăi indicele era, la ora 8.00, 25.

Sector 6 – Dacă ieri, acest sector dădea zona cea mai poluată a Capitalei, astăzi se respiră ceva mai bine.Cel mai indicat indice este în zona Virtuții, cu o valoare de 37. De partea cealaltă, zonele cu indicele cel mai scăzut de poluare sunt Iuliu Maniu și Regie, valoarea acestuia fiind 15.