Home » Din București » Paradă 1 Decembrie 2021. Cum se va desfășura, anul acesta, parada militară din Capitală

Paradă 1 Decembrie 2021. Cum se va desfășura, anul acesta, parada militară din Capitală

Manolică Anca / 23.11.2021, 15:50
Paradă 1 Decembrie 2021. Cum se va desfășura, anul acesta, parada militară din Capitală

Vești bune! Ministerul Apărării Naționale anunță că de 1 decembrie 2021, cu ocazia Zilei Naționale a României, Piața Arcul de Triumf din București va fi din nou gazdă pentru obișnuita paradă militară . La ce oră începe evenimentul și în ce condiții se va desfășura, în contextul restricțiilor impuse de pandemia de Covid-19.

Vom avea paradă de 1 Decembrie 2021

Vești bune pentru cei care, an de an, cu mic cu mare, se adunau în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti, de Ziua Națională a României, pentru a lua parte la fastuoasa paradă militară. Dacă anul trecut această zi importantă a fost sărbătorită fără public și fără defilare, doar printr-o ceremonie restrânsă, la care au participat doar câteva personalități, anul acesta va fi ceva mai diferit.

În 2021, ceremonia din Capitală se va organiza cu numai 400 de persoane, cu începere de la ora 11:00. Evenimentul va fi într-un format restrâns, dimensionat în funcţie de situaţia pandemică de la momentul desfăşurării lui, cu respectarea strictă a prevederilor legale în ceea ce privește prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, a transmis Ministerul Apărării într-un comunicat.

Cum se va desfășura, anul acesta, parada militară din Capitală

Militari şi specialişti din MApN, MAI, SRI, STS şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, prin mijloace tehnice terestre şi aeriene, vor lua parte în 2021 la această paradă militară de 1 Decembrie, cu ocazia Zilei Naţionale a României în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti.

Potrivit Agerpres, ceremonia va începe cu intonarea Imnului naţional, concomitent cu executarea a 21 de salve de tun, urmând apoi momentul depunerii unei coroane de flori de către preşedintele Klaus Iohannis în memoria eroilor români căzuţi pe câmpurile de luptă. De asemenea, vor fi comemorate și victimele virusului Covid-19, ținându-se un moment de reculegere pentru toți aceia care nu se mai află printre noi.

Klaus Iohannis la o paradă militară de 1 decembrie
Klaus Iohannis la o paradă militară de 1 decembrie

Cu ocazia Zilei Naţionale, reprezentanţii Armatei României vor participa, la solicitarea şi cu sprijinul autorităţilor locale, la pregătirea, organizarea şi desfăşurarea ceremoniilor de mică amploare în unele garnizoane în care sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare, iar militarii care se află în misiune în afara teritoriului naţional vor desfăşura ceremonii militare într-un restrâns, a mai precizat MApN.

Paradă 1 Decembrie 2021. Ceremonii speciale și în alte orașe din țară

După cum am precizat anterior, la ceremonia din Capitală va fi prezent și șeful statului, Klaus Iohannis, care va depune o coroană de flori în memoria eroilor români. Paradă 1 Decembrie 2021 va avea loc și în alte orașe din țară, spre exemplu, la Alba Iulia, unde autoritățile au anunțat că ceremonia va începe la ora 08:00 şi se va încheia la ora 20:00 cu un spectacol de drone în Piaţa Unirii.

Peste tot în țară sunt impuse restricții în contextul pademiei de coronavius, participanții fiind nevoiți să poarte mască pe tot parcursul paradei, dă păstreze distanța de un metru între ei și, desigur, să dețină și să prezinte un certificat verde Covid.

Totodată, drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale va fi ridicat Marele Pavoaz.