Home » Film & Seriale » Colectiv, primul film românesc nominalizat la premiile Oscar. La ce categorii a fost propus

Colectiv, primul film românesc nominalizat la premiile Oscar. La ce categorii a fost propus

Manolică Anca / 15.03.2021, 16:22
Colectiv, primul film românesc nominalizat la premiile Oscar. La ce categorii a fost propus

Vești bune pentru industria cinematografică din România. Colectiv este primul film românesc la nominalizat la premiile Oscar la două categorii. Iată la ce categorii a primit nominalizări și cu ce alte pelicule concurează.

Colectiv, primul film românesc la premiile Oscar

Lungmetrajul „Colectiv”, regizat de Alexander Nanau, a fost nominalizat, luni, 15 martie, la două categorii ale premiilor Oscar 2021: pentru „Cel mai bun film străin” și „Cel mai bun documentar”. Colectiv este primul film românesc la premiile Oscar. În 2020, filmul a câştigat Premiul Academiei Europene de film pentru cel mai bun documentar. De asemenea, Societatea Naţională a Criticilor de Film din Statele Unite i-a acordat peliculei premiul pentru cel mai bun lungmetraj străin.

La categoria „Cel mai bun documentar”, filmul concurează împotriva „Crip Camp”, „The Mole Agent”, „My Octopus Teacher” şi „Time”, iar la categoria lungmetraj internaţional, „Colectiv” concurează cu „Another Round” (Danemarca), „Better Days” (Hong Kong), „The Man Who Sold His Skin” (Tunisia) şi „Quo Vadis, Aida?” (Bosnia şi Herţegovina, coproducţie cu participare românească).

Nominalizările pentru cea de-a 93-a ediţie a galei premiilor Oscar au fost anunțate luni, într-o prezentare online, de actriţa şi producătoarea Priyanka Chopra Jonas („The White Tiger”) şi de cântăreţul şi actorul Nick Jonas. Premiile Oscar 2021 vor fi decernate pe 25 aprilie, într-o ceremonie ce va avea loc la Los Angeles.

Colectiv, primul film românesc la premiile Oscar
Colectiv, primul film românesc la premiile Oscar

Lungmetrajul, cronică a primului an de după tragedia Colectiv

Filmul este un documentar observaţional care ilustrează povestea primului an de după incendiul din clubul bucureştean Colectiv, din 30 octombrie 2015. Acea imensă tragedie care a dus la moartea a 64 de oameni. Filmul urmăreşte autorităţi şi jurnalişti, căutând să arate adevărul. Sunt imagini dure, cu filmări tulburătoare din spitale. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, interes personal versus interes public. Mai mult, filmul prezintă și acțiuni din interiorul Ministerului Sănătății, care la acea vreme era condus de Vlad Voiculescu.

Documentarul, o producţie HBO Europe scrisă de Alexander Nanau şi Antoaneta Opriş, a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneţia, în 2019, în afara competiţiei. Recent,National Board of Review l-a inclus în top 5 al celor mai bune filme internaţionale.

„Filmul a avut şi înainte de pandemie un succes mare la public şi critică, dar, odată ce oamenii au realizat că realitatea din România pe care o văd este atât de aproape de societăţile lor, s-a bucurat de un succes ieşit din comun la presa internaţională, fiind, între timp, dat ca unul dintre cele mai bune din lume din anul 2020. Ceea ce ne ajută foarte mult pentru vizibilitate şi vom vedea mai departe cum se va traduce asta în sezonul premiilor din America”, a declarat Alexander Nanau.

Primul regizor român nominalizat la premiile Oscar a fost, în 2013, Cristian Mungiu, atunci când lungmetrajul „După dealuri” a fost selectat pe lista scurtă de propuneri. În 2019, regizorul Bogdan Mureșanu s-a aflat și el pe lista scurtă cu filmul „Cadoul de Crăciun”, alături de alte nouă scurtmetraje.