Home » Film & Seriale » Documentare despre Revoluția din 1989 – filme-document pe care merită să le urmărești

Documentare despre Revoluția din 1989 – filme-document pe care merită să le urmărești

Stan Nicu / 26.01.2021, 17:31
Documentare despre Revoluția din 1989 – filme-document pe care merită să le urmărești

Documentare despre Revoluția din 1989 – filme-document pe care merită să le urmărești. Aveți în articolul de mai jos o listă de documentare și filme despre evenimentul care a avut loc în anul 1989, eveniment care a culminat cu dispariția comunismului din România, dar și cu executarea celor doi dictatori în zi de Crăciun.

Cele mai bune filme de ficțiune și documentare despre Revoluția din 1989. Ar trebui să le vezi pe toate

Aveți în continuare o listă de documentare despre Revoluția din 1989 – filme-document pe care merită să le urmărești. Revoluția din 1989 rămâne un subiect interesant de film atât pentru generațiile care au trăit în regimul comunist, care vor să revadă, să trăiască unele momente din trecut, dar și pentru generațiile tinere, care ar fi normal să fie interesate de istoria recentă, trăită de frații, părinții lor, mai ales că această istorie a fost transpusă în multe filme artistice, precum și documentare.

Cele mai cunoscute filme de ficțiune sunt: ”A fost sau n-a fost?„, de Corneliu Porumboiu, „Hartia va fi albastră”, regizat de Radu Muntean, „Stare de fapt”, de Stere Gulea, și „Cum mi-am petrecut sfîrșitul lumii”, de Cătalin Mitulescu. Toate au ca subiect Revoluția de la 1989.

Cel mai bun film despre Revoluția din 1989

Mai mulți oameni de film și TV au căzut de acord că cea mai bună creație este ”Hârtia Albastră”, de Radu Munteanu.

Din punctul de vedere al lui Tudor Giurgiu: „e singurul film pana in prezent care descrie exemplar haosul din decembrie ’89, lipsa de coordonare si prezinta frust cel mai dur adevar al evenimentelor din ’89: ne-am impuscat unii pe altii”.

Alt cel mai bun film despre Revoluție

Criticul Tudor Caranfil vede ca cel mai bun film despre Revoluția din 1989 producția „A fost sau n-a fost” (2006), de Corneliu Porumboiu. Multe guri l-au văzut ca pe cel mai bun lungmetraj de ficțiune, tocmai pentru că nu a fost ficțiune.

Nu numai filmele au tratat subiectul Revoluția de la 1989, ci și documentarele.

Documentare despre revoluția din 1989

Astfel, printre cele mai bune documentare făcute despre căderea lui Ceaușescu se regăesesc „De Craciun ne-am luat ratia de libertate” si „Piepturi goale, buzunare pline”, de Cornel Mihalache, precum și „Videograme dintr-o revolutie”, de Andrei Ujica si Harun Farocki.

La acestea se adaugă și documentarul ”Șapte zile singuri” (2015)-film realizat în colaborare cu Forumul Revolutiei din Decembrie 1989, precum și documentarul Revolutia Romana 1989, realizat în 2013.

Documentare disponibile pe Youtube

Tot pe Youtube, ca și ultimele două documentare pomenite mai sus, se mai regăsesc documentarele ”1989 – Un timp sărit din calendar” și ”Filmul Revolutiei din Decembrie 1989 (versiune completă).

În viziunea cineastului Andrei Ujica, precum și a regizorului Tudor Giurgiu, „Videograme dintr-o revolutie„, realizat de Andrei Ujica si Harun Farocki, este cel mai bun documentar care prezintă Revoluția de la 1989.

De ce ar merita ”Videograme dintr-o Revoluție” să fie pe locul 1

De asemenea, Tudor Giurgiu spunea despre acest film că merită primul loc într-un top al documentarelor despre Revoluție pentru că „nu e didactic sau triumfalist. nu e alterat de comentarii aberante pe sunet sau interventii manifeste ale autorului„. Regizorul Radu Muntean spunea că o parte dintre documentarele și filmele de ficțiune care au avut ca subiect Revolutia din decembrie 1989 „încearcă să restituie poziția autorilor legată de momentele respective”.

O postura subiectivă, care poate fi cel putin la fel de interesantă pentru această memorie colectivă ca documentarele de analiză politică sau sociologică. Și asta pentru că, repet ce ziceam mai sus, oferă o perspectivă umană asupra evenimentelor„, mai declara Radu Muntean.