Home » Film & Seriale » Imagini de colecție cu Irina Margareta Nistor. Totul despre vocea anilor ’80

Imagini de colecție cu Irina Margareta Nistor. Totul despre vocea anilor ’80

Violeta Badea / 06.04.2021, 15:47
Imagini de colecție cu Irina Margareta Nistor. Totul despre vocea anilor ’80

Imagini de colecție cu Irina Margareta Nistor. Totul despre vocea anilor ’80. Vocea Irinei Margareta Nistor ne amintește de perioada comunistă, de perioada Revoluției și de vremea când postul național de televiziune era la putere, având două ore de emisie pe zi. În acest material veți afla totul despre vocea anilor ’80.

Totul despre vocea anilor ’80
Totul despre vocea anilor ’80

Imagini de colecție cu Irina Margareta Nistor

Vocea Irinei Margareta Nistor era singura care se auzea în anii ’80, după cea a lui Nicole Ceaușescu evident. Acest glas inconfundabil este recunoscut de părinții și bunicii noștri, deoarece era singura persoană care le-a oferit noi direcții, noi perspective și noi speranțe. Pentru tot efortul său și pentru tot ce a făcut pentru cultura românească, Irina a fost premiată cu Medalia Carol I, dar hai să aflăm mai multe despre această figură emblematică.

Irina Margareta Nistor s-a născut pe data de 26 martie 1957, la București. Coincidență sau nu a luat ființă în același an cu televiziunea română. A absolvit Universitatea din București, unde a studiat franceza și engleza. În anul 1980 s-a angajat la TVR unde a lucrat ca translator. La postul național subtitrează peste 500 de pelicule, este redactor şi apoi realizator al emisiunilor: Video-Ghid, Serialul Serialelor şi Ecranul.

Irina Margareta Nistor a tradus peste 3000 de casete
Irina Margareta Nistor a tradus peste 3000 de casete

Irina Margareta Nistor concepe numeroase documente, ia interviuri unor mari personalități, devine redactor-şef al revistelor Cinema Paradis şi Avanpremiera. Colaborează la diverse ziare şi reviste și traduce peste 90 de cărți. De asemenea, a înființat un festival de film în România (Festivalul de Psihanaliză), după un festival internațional la care a participat. Irina este cel mai cunoscut critic de film din România, dar cel mai mult ia cucerit pe români pentru că în perioada comunistă a dublat în secret peste 3000 de filme înregistrate pe casete video și aduse din Vest.

Totul despre vocea anilor ’80

Irina Margareta Nistor a reușit să ofere românilor noi perspective, noi visuri și imagini. Pe vremea aceea, oamenii ajunseseră să dea pe un video cât pe un apartament sau un autoturism, doar ca să aibă acces la informație. De-a lungul timpului, Irina-Margareta Nistor a ajuns să vadă peste 21.000 de filme și multe dintre acestea au fost dublate pentru publicul sătul de securitate. Astfel, renumitul critic de film a reușit să educe o generație întreagă și a reușit să înființeze cea mai mare rețea de distribuție de casete video, condusă de inginerul Dorel Zamfir.

„Zamfir dădea casete în toate orașele din țară, altfel nu m-ar recunoaște atât de multă lume. La Iași, m-am întâlnit cu un tip care mi-a zis: ”în 1985 erau 16 mii de studenți în Iași. În ianuarie mi-a luat tata un video și dădeam seri video în cămin..”, iar eu îi spun: „eu am tradus din noiembrie 1985”. Apoi tot el: „Da, da, da. Până în noiembrie când ați început să traduceți le luam 16 lei pe noapte. Din noiembrie am început să le iau 16 lei per film, nu le mai luam pe noapte. În ianuarie 1986 mi-am luat o Dacie pe care am botezat-o Irina”, povestește Irina Margareta Nistor, citată de life.ro.

Irina Margareta Nistor in copilarie
Irina Margareta Nistor in copilarie

Irina Margareta Nistor are și un film preferat, iar acesta este „Casablanca”. Criticul de film a spus în cadrul unei emisiuni de la Digi 24 că a trăit o poveste de dragoste mai frumoasă decât în acest film pentru că nu a avut parte de drama lui Ingrid Bergman. Relaţia a durat şapte ani, până la moartea bărbatului. Nu i-a spus numele, dar a precizat că era căsătorit şi mai în vârstă. Irina Margareta Nistor a fost și ea căsătorită, dar mariajul a ţinut doar trei luni. Unul dintre marile sale regrete este că n-a avut copii, deși și-ar fi dorit foarte mult.