Home » Știri » Studentul executat în România în data de 4 februarie 1950. De ce Securitatea nu a avut pic de milă

Studentul executat în România în data de 4 februarie 1950. De ce Securitatea nu a avut pic de milă

Violeta Badea / 04.02.2021, 13:26
Studentul executat în România în data de 4 februarie 1950. De ce Securitatea nu a avut pic de milă

Studentul executat în România în data de 4 februarie 1950. De ce Securitatea nu a avut pic de milă. Comunismul a făcut multe victime, iar printre acestea amintim execuția studentului Traian Geagu care a îndrznit să înfrunte regimul. Astăzi se împlinesc nu mai puțin de 71 de ani de atunci, dar memoria sa este încă vie. Cei care ajung pe drumul naţional Câmpulung-Târgovişte, în dreptul variantei către satul Izvoarele, vor observa un monument funerar ridicat în memoria studentului curajos. 

Studentul executat în România în data de 4 februarie 1950

Traian Marinescu, zis Geagu, era student al Academiei Comerciale. Un tânăr voinic, înalt, sportiv, cu un viitor strălucit. Povestea sa începe pe data de 19 noiembrie 1946, ziua alegerilor parlamentare. Atunci au avut loc violențe ale comuniștilor, diverse abuzuri și lucruri josnice. Armata sovietică i-a ajutat pe comuniști să falsifice rezultatele alegerilor.

Se spune că băiatul ar fi fost chemat la Bucureşti de aceștia şi că Ana Puker, personal, i-ar fi cerut să militeze alături de ei, dar fără rezultat. Traian Marinescu a refuzat și a ales să fie alături de Partidul Naţional Ţărănesc, acesta fiind principalul adversar al Partidul Comunist.

Hainele pe care le purta studentul Traian Marinescu in momentul executiei
Hainele pe care le purta studentul Traian Marinescu in momentul executiei

De ce Securitatea nu a avut pic de milă

Studentul Traian Marinescu s-a revoltat în urma violențele și fraudelor care se făceau chiar sub ochii tuturor. Cei care reprezentau Partidul Comunist nu mai țineau cont de nimic și introduceau sute de buletine de vot ştampilate anterior în favoarea Blocului Partidelor Democratice, o alianţă condusă de comunişti.

Tânărul a intrat cu o mitralieră în secția de vot, a scos urnele în curte și le-a dat foc. Acesta a fost singurul mod în care a putut opri abuzurile, falsificarea alegerilor și violența comuniștilor. De asemenea, comuna Izvoarele din județul Dâmbovița, locul din care provenea Traian Marinescu, a fost printre puține localități din țara noastră ocupată de sovietici în care comuniştii au fost nevoiţi să repete alegerile. Atunci totul s-a desfășurat sub supravegherea oservatorilor americani. Prefectul Gogu Popescu, viitor general de Securitate, a fost foarte revoltat, deoarece s-a confruntat cu această rușine greu de uitat.

În urma acestor fapte, Traian Marinescu a fost dat în urmărire generală, a intrat în grupul de rezistență al colonelului Arsenescu și a fost prins și arestat în anul 1949 de Securitate. Probabil nu ar fi fost găsit atât de ușor, însă studentul a făcut greșeala de a se întoarce acasă și în acel moment a fost arestat de securiști.

Cum a fost executat studentul Traian Marinescu

Traian Marinescu, zis Geagu, a fost bătut cu sălbăticie și torturat de oamenii căpitanului Cârnu. Pe data de 4 februarie 1950 a fost ucis fără niciun pic de milă chiar la marginea satului său. Mai mult decât atât, căpitanul Cânu a dat ordin clar ca timp de două zile cadavrul să fie expus public pentru a le demonstra locuitorilor că cine nu se supune regimului va fi executat.

Tânărul a fost ucis la vârsta de 27 de ani, iar după evenimentele care au avut loc în anul 1989, localnicii care au știut povestea i-au ridicat un monument funerar care poate fi văzut și în zilele noastre. Hainele pe care Traian Marinescu Geagu le purta în ziua execuției au fost donate de către familia sa Memorialului Rezistenței și Victimelor Comunismului de la Sighet.