Top 13 filme inspirate din biografii și fapte reale. Cele mai bune producții din toate timpurile

de:
24 11. 2021, 15:15
Top 13 filme inspirate din biografii si fapte reale. Cele mai bune productii din toate timpurile

De la Into the Wild la The Imitation Game, unele dintre cele mai bune filme de la Hollywood sunt adevărate capodopere cinematografice. Află care sunt cele mai bune filme inspirate din fapte reale.

Cele mai bune filme inspirate din fapte reale

Nenumărate pelicule sunt inspirate din fapte reale, povești personale, autobiografii însă puține sunt cele care au cunoscut un real succes de-a lungul timpului. Află care sunt cele mai bune filme inspirate din povești reale care reușesc să îți trezească cele mai intense emoții.

”Escape From Alcatraz” (1979)

Alcatraz, aflată pe o insulă din Golful San Francisco, a fost cea mai sigură închisoare a vremii sale. Se credea că era imposibil de scăpat până când trei bărbați îndrăzneți (interpretați de Clint Eastwood, Fred Ward și Jack Thibeau) au făcut o încercare de succes în 1962. Succesul eforturilor lor este încă în litigiu, dar această narațiune captivantă este o examinare fină a faptelor și fanteziilor.

”Apocalypse Now” (1979)

Apocalypse Now se bazează vag pe ”Heart of Darkness” (1899) a lui Joseph Conrad, care se bazează ea însăși pe evenimente care au avut loc autorului. În această redare a narațiunii, plasată în timpul războiului din Vietnam, căpitanul Willard, interpretat de Martin Sheen, este trimis într-o misiune periculoasă în Cambodgia pentru a asasina un colonel renegat (Marlon Brando) care s-a impus ca zeu în rândul unui trib local. și se presupune că este nebun.

”The Imitation Game” (2014)

Acest film convingător, cu genialul Benedict Cumberbatch în rolul principal, spune povestea informaticianului Alan Turing, care încearcă să spargă codul Enigma pe care naziștii l-au folosit pentru a asigura securitatea mesajelor lor radio în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Turing a fost un geniu, dar foarte greu de lucrat cu el, deoarece își considera colegii inferiori lui. Cu toate acestea, va trebui să depășească atât dificultățile matematice, cât și cele sociale dacă dorește să reușească.

”Into the wild” (2007)

Un film cu o poveste adevărată despre călătoria spirituală a unui om prin lumea naturală, Into the Wild reflectă numeroasele conflicte și probleme care îi tulbură pe cei neliniștiți cu o viață materialistă. Este susținut de dorința de a fi liber și independent, de a scăpa de normele societății și de a descoperi transcendența în natură. După ce a absolvit Universitatea Emory, cel mai bun student și sportiv Christopher McCandless își abandonează bunurile, dă întregul său cont de economii de 24.000 de dolari unei organizații de caritate și în cele din urmă face autostopul în Alaska pentru a-și urma visul.

”Lawrence of Arabia” (1962)

Acest film cu o poveste adevărată descrie experiențele diplomatului și ofițerului militar galez Thomas Edward Lawrence în Peninsula Arabică în timpul Primului Război Mondial. Documentează luptele emoționale ale ofițerului cu violența care este inerentă războiului, propria sa identitate și loialitatea sa împărțită între Marea Britanie natală și camarazii săi din triburile deșertului arab. O capodoperă cu adevărat epică.

”Midnight Express” (1978)

Midnight Express este povestea adevărată a lui Billy Hayes, un student american care este prins făcând contrabandă cu droguri în Turcia și aruncat în închisoare. Titlul filmului este argoul închisorii pentru tentativa de evadare a unui prizonier, ceea ce Billy încearcă să facă de mai multe ori doar pentru a fi recapturat și bătut de gardieni. Una dintre cele mai cunoscute componente ale filmului este coloana sa sonoră, care a câștigat Premiul Oscar pentru cea mai bună muzică originală în 1979.

”Catch Me If You Can” (2002)

Leonardo DiCaprio și Tom Hanks joacă roluri principale în acest lungmetraj bazat pe viața lui Frank Abagnale Jr. Tânărul Abagnale a devenit un expert în fals și deghizare și a reușit să încaseze cecuri de milioane de dolari, acționând ca pilot Pan Am, un medic și un procuror judiciar pe parcurs. Ceea ce este mai impresionant este că a făcut totul înainte de a împlini 19 ani și singurul motiv pentru care a făcut acest lucru a fost pentru a-și aduce părinții, care au intrat în circumstanțe financiare grele și, în consecință, s-au despărțit, împreună.

”Schindler’s List” (1993)

Acest film spune povestea lui Oskar Schindler (interpretat cu pricepere de Liam Neeson), un om de afaceri nazist care suferă o schimbare a inimii, reușind în cele din urmă să salveze peste 1.000 de evrei de la Holocaust. Filmul este regizat de Steven Spielberg și îl joacă pe Ralph Fiennes în rolul principalului călău nazist, infamul comandant Amon Goeth. Filmul a fost foarte bine primit, strângând premiile totemice pentru cel mai bun regizor și cel mai bun film de la Academie în acel an.

”A Beautiful Mind” (2001)

Acest film, care spune povestea descoperirii matematice a lui John Forbes Nash Jr, care este dovada că adesea există o linie fină între geniu pur și nebunie. Telespectatorii se uită îndeaproape la viața acestui individ incredibil de talentat interpretat de Russell Crowe, care în același timp este extrem de împovărat. Nash a avut schizofrenie, care i-a afectat puternic viața personală, relațiile cu familia și prietenii, precum și locul de muncă.

”American Sniper” (2014)

Această adaptare dramatică a lui Clint Eastwood este o relatare viscerală a lunetistului Navy SEAL Chris Kyle, a cărui acuratețe a salvat nenumărate vieți și l-a transformat într-o legendă în timpul războiului din Irak. Cu toate acestea, când a fost în sfârșit eliberat de datoria de război și s-a întors acasă, Kyle s-a luptat să scape de umbra bântuitoare a războiului și a morții și a avut dificultăți în a restabili legătura cu soția și copiii săi.

”The Pianist” (2002)

Pianistul, regizat de Roman Polanski și cu Adrien Brody în rol principal, este un film despre muzicianul evreu polonez Wladyslaw Szpilman, care se luptă să supraviețuiască distrugerii ghetoului din Varșovia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Acest film apreciat de critici a câștigat trei premii Oscar, un Palme d’Or și multe alte premii importante.

”300” (2006)

Acest film spune povestea adevărată a regelui spartan Leonidas și a celor 300 de oameni ai săi care au luptat cu perșii în bătălia de la Termopile, care a avut loc între Grecia și Persia (Iranul de astăzi) în anul 480 î.Hr. Cu Gerard Butler în rolul regelui și Lena Headey  ca regina sa, filmul combină imagini uimitoare cu actorie extraordinară și face ca istoria să prindă viață.

”12 Years a Slave” (2013)

Această dramă biografică documentează viața lui Solomon Northup, un negru liber din nordul statului New York, care este răpit și vândut ca sclav în 1841. 12 Years a Slave a câștigat cel mai bun film la Oscar și a fost foarte venerat de public și critici. Nu numai că a fost regizat în mod strălucit de Steve McQueen, dar filmul a fost emoționant și realist.