Se împlinesc 20 de ani de la atentatele care au schimbat America și nu numai. Ziua de 11 septembrie rămâne în memoria colectivă globală ca ziua în care ticăitul ceasului terorist a resetat pacea lumii. Atunci, aproape trei mii de oameni, printre care și cinci români, și-au pierdut viața. La trei săptămâni după ce teroriștii au deturnat cele patru avioane, începea războiul Occidentului împotriva terorismului, un război care continuă și astăzi. Cum arătau turnurile gemene din New York înainte de tragedie și cât a costat construcția lor, afli în continuare.
Înainte de prăbușirea turnurilor gemene (Twin Towers) din 11 septembrie 2001, când au avut loc atentatele teroriste organizate de gruparea Al-Qaida, World Trade Center era centrul de afaceri cel mai important al New-York-ului. În prezent, toată lumea știe cum și de ce au dispărut acestea, însă puțini sunt cei ce știu istoria lor.
Cum arătau turnurile gemene
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Ideea de a construi un centru de afaceri exista încă din anii 1950, iar proiectul inițial susținea construirea unui singur corp, a unei singure clădiri de 70 de etaje. Proiectul s-a împotmolit ulterior, rămânând la nivel de idee câțiva ani buni. În 1959, însă, dezvoltatorul imobiliar David Rockefeller s-a implicat în mărețul plan, oferind suport financiar.
La data de 20 fabruarie 1962, Autoritatea Portuară din New York, care supraveghea zona, a ales pentru construirea ansamblului Lower Manhattan – zona de vârf a insulei. Pe atunci, cartierul era cunoscut pentru numeroasele sale magazine de electronice. Proiectul ales a fost selectat din nu mai puțin de 100 de planuri, americanul de origine japoneză, Minoru Yamasaki, fiind arhitectul câștigător.
Proiectul World Trade Center a fost făcut public pe 18 ianuarie 1964 și viza construcția a șase clădiri, inclusiv a două turnuri gemene de 110 etaje fiecare. Spațiul ocupat pentru desfășurarea proiectului a acoperit un ansamblu vechi de 13 clădiri, delimitat de străzile Vesey, strada Libertății și Biserica West Street. Demolările s-au încheiat în anul 1966, urmând ca pe data de 5 august să înceapă construcția fundației. Din cauza infiltrațiilor provocate de imediata proximitate a râului Hudson, acțiunea a fost una dificilă.
Cât a costat construcția lor
Aproximativ doi ani mai târziu, în 1968, a început construirea turnului de nord, urmând ca în luna ianuarie a anului 1969 să se desfășoare lucrările pentru turnul de sud. În ’69, proiectul inițial a fost estimat la 525 de milioane de euro, însă, în realitate, costurile totale s-au ridicat la 900 de milioane de dolari.
În ciuda faptului că au fost numite turnurile gemene, cele două clădiri nu erau perfect identice. În timp ce turnul din nord avea 417 metri, cel din sud avea cu 2 mai puțin, respectiv 415 metri. Turnurile gemene aveau forma unui pătrat perfect cu latura de 64 de metri, iar fațadele acestora erau făcute din aluminiu și aveau o plasă de oțel, pe care erau anexate nu mai puțin de 21.8000 de ferestre pe fiecare parte.
Citește și: Sala Bataclan se redeschide la un an de la atacurile teroriste
Astăzi, 11 septembrie, se împlinesc 20 de ani de atacurile teroriste care au vizat, prin deturnarea de avioane civile, cele două turnuri Word Trade Center din New York, Pentagonul și clădirea Capitoliului din Washington. Primele trei atacuri au fost reușite, însă nu și cel de-al patrulea, avionul capturat de teroriști prăbușindu-se după ce pasagerii au ripostat.
Atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 au curmat viața a 2.978 de oameni, cei mai mulți fiind din New York – 2.749. Printre victimele grupării Al-Qaida (musulmani antrenați, cu o decadă în urmă, chiar de para-militari CIA) se numără și cinci români, a căror poveste o puteți citi aici.
În atacurile de la World Trade Center peste 90 de țări și-au pierdut cetățeni. În urma atacurilor terifiante, liderul grupării teroriste, Osama bin Laden, a devenit cel mai căutat criminal al Statelor Unite ale Americii (SUA). Acesta a fost omorât de forțele americane după o vânătoare ce a durat mai bine de 10 ani.