Home » Când, unde, cum » Top 5 cele mai vechi țări din lume. Istoria neștiută

Top 5 cele mai vechi țări din lume. Istoria neștiută

Toader Mihai / 20.11.2021, 14:17
Top 5 cele mai vechi țări din lume. Istoria neștiută

Lipsa concretă de date face foarte greu să poți spune care este cea mai veche națiune din lume. Cu toate acestea există lucruri care sunt practic incontestabile. Află care sunt cele mai vechi țări din lume și din ce an datează acestea.

Topul celor mai vechi țări din lume

Indiferent cum ai privi, există unele civilizații care sunt vechi, foarte, foarte vechi. Deși este posibil să nu fi fost țări unificate de-a lungul întregii lor istorii, ele seamănă cultural și geografic cu ceea ce gândim noi astăzi. Acestea sunt ceea ce sunt în general considerate a fi cele mai vechi țări din lume și, fără a fi surprinzător, cele mai multe dintre ele sunt centrate în jurul Asiei, Africii și Orientului Mijlociu.

Cea mai veche țară din Europa este probabil Grecia. Fostul oraș-stat și actuala capitală, Atena poate fi cel mai vechi oraș de pe continent. Mai jos este o listă cu cinci dintre cele mai vechi țări din lume. Această listă nu este cu siguranță exhaustivă și alte țări care ar putea fi incluse includ Armenia, Etiopia, San Marino și Grecia.

India

Revenind din civilizația din Valea Indusului, India a început să-și ia forma actuală în anul 1500 î.Hr., la începutul civilizației vedice. Acesta este momentul în care a început fundamentul hinduismului și aspectele culturale ale Indiei au început să prindă. Cu toate acestea, în următorii 2.500 de ani, subcontinentul indian a fost guvernat de mulți conducători diferiți, iar zona care cuprinde India de astăzi, a fost formată din multe regate diferite.

Înainte ca India să obțină independența în 1947, cel mai recent a fost guvernată de britanici și, înainte de aceasta, de Mughals. Ambele au avut un impact profund asupra țării și multe dintre lucrurile pe care lumea le asociază astăzi cu India au apărut în cei 500 de ani de stăpânire britanică și moghulă. Pe baza acestui fapt, India poate avea o vechime de 2.500 de ani, dar este mai mult sau mai puțin unanim considerată a fi una dintre cele mai vechi civilizații vii de astăzi.

China

Începând de-a lungul râului Galben în nordul Chinei, civilizația chineză a supraviețuit practic oricărei alte civilizații antice. Deși structura politică a Republicii Populare Chineze de astăzi, care a început în 1949, este foarte diferită de China imperială, țara a menținut în mare parte aceleași granițe, limbă și cultură în ultimii 2.400 de ani.

Cel mai devreme, dinastia mito-istorică Xia a Chinei (prima dinastie care a domnit în China) se spune că a condus acum aproape 4.000 de ani. Primii conducători confirmați, dinastia Shang, au domnit în 1600 î.Hr. Dar, cele mai recunoscute baze ale culturii chineze au început la sfârșitul dinastiei Zhou cu aproximativ 2.400 de ani în urmă. Acest lucru o face nu numai una dintre cele mai vechi țări din lume, dar, la fel ca India, este și una dintre cele mai vechi civilizații care există încă.

vechi țări din lume
Cu toate ca nu se poate estima exact, Grecia ar putea fi cea mai veche tara din Europa

Egipt

Egiptul Antic a lăsat în urmă multe minuni arhitecturale de-a lungul malurilor râului Nil, inclusiv singura minune rămasă a lumii antice care există și astăzi. Egiptul a devenit unificat încă din anul 3100 î.Hr. și, teoretic, acest lucru ar trebui să îl facă una dintre cele mai vechi țări din lume. Cu toate acestea, cultura Egiptului Antic diferă foarte mult de Egiptul pe care îl cunoaștem astăzi, datorită unui număr de imperii diferite care au cucerit teritoriul, inclusiv perșii și grecii.

Egiptul a devenit parte a Califatului Islamic în 969 d.Hr. și este încă o țară majoritară musulmană astăzi. Pământul a continuat să-și schimbe conducătorii și a intrat oficial sub stăpânirea Imperiului Britanic în 1882. Abia în 1922 egiptenii și-au proclamat independența și au devenit un stat suveran. Pe baza acestui fapt, Egiptul poate avea 5.000 de ani vechime.

Iranul

De-a lungul istoriei, granițele Iranului s-au extins continuu și apoi s-au retras și, deși a fost cândva cel mai mare imperiu din lume (Imperiul Ahemenid sau Persia Ahemenidă) din 550 – 330 î.Hr., structura guvernamentală și cultura s-au schimbat masiv de atunci. Iranul a devenit o țară musulmană în jurul anului 650 d.Hr. și, deși influențele străine au dominat uneori țara, Iranul și-a menținut în mare măsură suveranitatea.

În 1979, dinastia Pahlavi a fost răsturnată în timpul Revoluției Islamice, iar Iranul a devenit oficial o republică islamică. La fel ca și celelalte țări de pe această listă, vârsta Iranului variază semnificativ în funcție de ceea ce consideri că anumite condiții ar trebui să fie punctul de referință. Pe baza acestui fapt, se estimează că are o vechime de 2.500 de ani.

Japonia

Potrivit legendei, Japonia a început să existe oficial ca țară în 660 î.Hr. sub conducerea primului împărat Jimmu. Deși această dată nu a fost de fapt dovedită, există texte chineze care menționează existența Japoniei în aproximativ anul 300 d.Hr. Japonia a început să dezvolte caracteristicile culturale pe care le considerăm ”japoneze” între 794 d.Hr. – 1185 d.Hr.

Pe baza acestui fapt, Japonia poate avea o vechime de la 2.600 de ani până la 1.200 de ani. Spre deosebire de unele dintre celelalte locuri de pe această listă, este incontestabil că Japonia are o istorie foarte lungă ca stat și, indiferent de reperul pe care îl folosești, este incontestabil una dintre cele mai vechi țări din lume.

După cum poți vedea din lista de mai sus, este cu adevărat dificil să stabilești vârsta exactă a unei țări. Cu toate acestea, istoriile intrigante ale acestor țări și imperii ne-au lăsat cu o comoară de antichități care continuă să uimească și să inspire oamenii astăzi și suntem incredibil de norocoși pentru asta.