Home » Life & Style » 10 alimente care dau energie. Țin oboseala departe de tine

10 alimente care dau energie. Țin oboseala departe de tine

Alexandru Cazacu / 18.05.2022, 17:04
10 alimente care dau energie. Țin oboseala departe de tine

Ceea ce mâncăm ne poate ajuta să ne menținem sănătoși și plini de energie pe tot parcursul zilei. Cheia este să păstrăm un nivel echilibrat al zahărului din sânge și să consumăm alimente hrănitoare care să ne de-a energie. În caz că nu știați, o masă bine echilibrată ne poate menține alimentați până la patru ore sau chiar mai mult. În acest context, noi îți vom prezenta în continuare o serie de alimente care îți oferă energia necesare și țin oboseala departe de tine.

Alimente care dau energie

De multe ori simțim că nu avem energie, iar acest lucru se poate întâmpla din cauza alimentației necorespunzătoare. Tocmai de aceea este foarte important să avem grijă la alimentele pe care le consumăm în timpul zilei, mai ales la micul dejun. Dacă și tu simți că nu ai deloc energie, iată câteva alimente hrănitoare ce te pot ajuta din acest punct de vedere.

Terci de ovăz

Carbohidrații complecși din fulgii de ovăz sunt o sursă de energie perfectă. Ovăzul stimulează, de asemenea, producția de serotonină, care ne poate ajuta să gestionăm stresul și să îmbunătățim funcția de învățare și memorie. Așa că, la micul dejun ai putea să îți pregătești un terci de ovăz în care să adaugi câteva fructe de pădure, banane și un strop de miere de albine.

Ouă

Cu un conținut ridicat de proteine, ouăle sunt perfecte pentru a fi consumate la micul dejun. În plus, acestea conțin și leucină, un aminoacid care stimulează producția de energie în mai multe moduri. Ajută celulele să ia mai mult zahăr din sânge, stimulează producția de energie în celule și crește descompunerea grăsimilor pentru a produce energie. Ouăle sunt, de asemenea, bogate în vitamine B, care ajută enzimele să își îndeplinească rolul în procesul de transformare a alimentelor în energie.

Cartofi dulci

Cartofii dulci sunt o sursă excelentă de fier, magneziu și vitamina C, un nutrient necesar pentru producerea de energie. Adăugă la asta o doză sănătoasă de fibre (carbohidrați complecși), iar toate aceste valori nutriționale sunt amplificatoare pentru nivelul tău de energie.

Leguminoase

Tot la micul dejun poți să mănânci și leguminoase precum mazăre, fasole, băut sau linte. Toate acestea au un conținut bogat de acid folic, fier, potasiu și magneziu. De ce spunem că este recomandat să fie consumate la micul dejun? Ei bine, leguminoasele ajută organismul să controleze absorbția zaharurilor și a grăsimilor.

Alimente care dau energie și țin oboseala departe de tine
Alimente care dau energie și țin oboseala departe de tine

Alimente pentru prânz

Orez brun

Un ingredient versatil, orezul brun este un aliment grozav pentru masa de prânz, mai ales dacă vrei să ai energie pe parcursul întregii zile. Este bogat în mangan, un mineral care ajută corpul să producă energie din carbohidrații și proteinele pe care le consumi.

Somon

Somonul este recunoscut pentru că ajută la scăderea colesterolului, datorită nivelului său ridicat de omega-3. În plus, conținutul său ridicat de proteine te va menține sătul pentru mai mult timp. Somonul este bogat în niacină, vitamina B6 și riboflavină, iar toate acestea ajută organismul să transforme alimentele consumate în energie, în timp ce uleiurile omega-3 conținute în somon vă pot ajuta să ardeți grăsimile.

Mere, struguri și banane

Pentru gustarea dintre mese, merele sunt printre cele mai potrivite alimente. Aceste fructe conțin pectină care reglează tranzitul intestinal și ajută la creșterea nivelului de energie. În schimb, delicioșii strugurii au un conținut bogat de glucoză, fiind perfecți pentru o gustare la amiază, mai ales că te pot ajuta să te concentrezi mai bine. Pe de altă parte, carbohidrații ușor digerabili din banană îți da energia necesară după ce ai făcut efort fizic.

Ce să mănânci la cină

Legume

Legumele pot fi consumate atât ca fel principal cât și ca garnitură pentru diferite preparate. La cină poți să gătești la cuptor o sumedenie de legume, printre care și broccoli, morcovii, dovleceii, țelină și păstârnac.

Pește și fructe de mare

Potrivit unui specialiștilor în nutriție, peștele și unele fructe de mare sunt sursele nemaipomenite de grăsimi sănătoase omega-3. De asemenea, aceste alimente sunt bogate și în vitamina D și seleniu. Peștele gras este bogat în proteine ​​și sărac în grăsimi saturate. Pe lângă creșterea energiei, consumul de pește o dată sau de două ori pe săptămână poate reduce și riscul apariției unor afecțiuni.