Home » Life & Style » 10 lucruri știute sau mai puțin știute despre câinii din rasa Shiba Inu. Le place să stea singuri, sunt ideali pentru apartament

10 lucruri știute sau mai puțin știute despre câinii din rasa Shiba Inu. Le place să stea singuri, sunt ideali pentru apartament

Voicu Costin / 16.02.2022, 08:31

Shiba Inu este o rasă de câine de vânătoare din Japonia. O rasă mică spre mijlocie, dar este și cea mai mică dintre cele șase rase originale și distincte de câini spitz originari din Japonia. Le place să stea singuri și sunt ideali și pentru spațiile mai puțin generoase din apartamente. Ce lucruri ar trebui să știți despre această rasă?

Shiba Inu și comportamentul său

Un câine de talie mică spre mijlocie, alert și agil, care se descurcă foarte bine pe drumurile montane și traseele prin munti, Shiba Inu a fost dresat inițial pentru vânătoare. Arată asemănător și este adesea confundat cu alte rase de câini japonezi, cum ar fi Akita Inu sau Hokkaido, dar Shiba Inu este o rasă diferită, are un temperament distinct și o dimensiune mai mică decât alți câini japonezi.

Shiba tind să manifeste o natură independentă. În general, nu sunt greu de îngrijit pentru că fac tot posibilul să-și păstreze blana curată.

O caracteristică distinctivă a rasei este lătratul. Când este provocat sau nefericit, câinele va scoate un țipăt puternic și ascuțit. Acest lucru se poate întâmpla atunci când încercați să îl controlaţi într-un mod pe care îl consideră neadecvat. De asemenea, animalul poate emite un sunet foarte asemănător în perioadele de mare bucurie, cum ar fi întoarcerea proprietarului după o absență prelungită sau sosirea unei persoane dragi.

Shiba Inu a fost crescut pentru a vâna, cum ar fi păsările și iepurii. Shiba a trăit în zonele muntoase din regiunea Chūbu. În timpul restaurării Meiji, au fost importate rase de câini occidentali, iar încrucișările dintre acestea și rasele native japoneze au devenit populare. Din 1912 până în 1926, aproape niciun Shiba pur nu a mai rămas. În jurul anului 1928, vânătorii și intelectualii au început să-și arate interesul pentru protecția Shiba. Cu toate acestea, în ciuda eforturilor de conservare a rasei, Shiba aproape a dispărut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, din cauza deficitului de hrană și a bolilor din acele timpuri.

În general, Shiba Inu este o rasă de câini sănătoasă. Condițiile de sănătate despre care se știe că afectează această rasă sunt alergiile, glaucomul, cataracta, displazia șoldului și luxaţia la rotulă. Sunt recomandate examinări periodice ale articulațiilor pe tot parcursul vieții câinelui. Până la vârsta de doi ani, Shiba Inu poate fi considerat complet lipsit de probleme articulare, dacă nu s-a descoperit niciuna, deoarece la această vârstă scheletul este complet dezvoltat.

10 lucruri de știut despre rasa Shiba Inu

  1. Ca și în cazul majorității raselor de câini, Shiba trebuie plimbat zilnic.
  2. Speranța lor medie de viață este de la 11 la 16 ani. Exercițiile, în special plimbările zilnice sunt preferate pentru că această rasă să ducă o viață lungă și sănătoasă.
  3. Cel mai bătrân Shiba cunoscut, Pusuke, a murit la vârsta de 26 de ani la începutul lui decembrie 2011.
  4. Este recomandat ca proprietarii să nu radă sau să taie niciodată blana unui Shiba Inu, deoarece ea este necesară pentru a-i proteja atât de temperaturile reci, cât și de cele calde.
  5. Se crede că primii strămoși ai lui Shiba au fost aduși pe insula Japoniei în urmă cu aproximativ 9.000 de ani.
  6. Câinii Shiba tind să fie și încăpățânaţi.
  7. Sunt foarte îngrijiţi.
  8. Loial. Un Shiba Inu se va apropia de persoanele din familie și va fi extrem de loial.
  9. Shiba Inu nu tind să fie câini scumpi de deținut, deoarece sunt robuşti și rareori au probleme de sănătate. Nu costă mult să îi hrănești.
  10. „Inu” înseamnă câine în japoneză, așa că numele Shiba Inu înseamnă „câine de tufă”, posibil datorită culorii blănii.